DELFI skaitytoja Gintarė prisipažįsta, kad jai pasisekė rasti nebrangių braškių – šios kainavo 1,9 euro už kilogramą. Tiesa, panorusi įsigyti krapų, moteris tiesiog apstulbo – ją nustebino šių prieskoninių augalų kaina

„Buvau apstulbusi pamačiusi paprasčiausių krapų kainą... 8 eurai už kilogramą! Senąja valiuta – 27,60 Lt už lenkiškų krapų kilogramą! Susitvardžiau balsu garsiai nenusijuokusi, bet kartu buvo ir visiškai nejuokinga. Kas keisčiausia, kad buvo likęs tik mažas pundelis, viskas buvo išpirkta...“ – stebėjosi vilnietė.

Ar skaitytoją apstulbinusi kaina – didelė? DELFI palyginus krapų kainas kitur, galima pastebėti, kad jos išties labai skiriasi.

Lietuvos daržovių augintojų asociacija savo tinklapyje nurodo, kad lietuviškų krapų kilogramo kaina pas jų asociacijai priklausančius ūkininkus siekia 1,9-3 eurus už kilogramą. Pasak asociacijos direktorės Zofijos Cironkienės, toks kainų diapozonas priklauso nuo to, koks krapų kiekis perkamas, po kiek jie sufasuoti ar kokia jų paskirtis – rauginimui, perdirbimui ar tik krapelių lapeliai salotoms ar šaltibarščiams. Kaip tikino pašnekovė, augintojai apklausiami kiekvieną savaitę, jiems paskambinus.

Kaip sakė Z. Cironkienė, aukščiau nurodyta kaina galioja perkant tiesiai iš ūkininko ūkio, tad turguose ar daržovių kioskuose kaina dėl patiriamų kaštų gali būti ir aukštesnė. Tiesa, moteris pripažino, kad skaitytoją nustebinusi kaina – 8 eurai už kilogramą krapų – rodo „pardavėjo apetitą“. Ji patikino, kad lenkiški krapai turėtų būti dar pigesni nei lietuviški.

Palyginus internetine skelbiamas krapų kainas, jų kilogramas ten kainuoja brangiau – 15-18 eurų ar net 34 eurus už kilogramą. Tiesa, paprastai ši prieskoninė daržovė pardavinėjama ryšulėliais, tad pirkėjui tenka mokėti daug mažiau.

Klausiame Jūsų: ar manote, kad 8 eurai už kilogramą – didelė kaina? Kurių daržovių, vaisių kainos labiausiai stebina jus? O gal apsiperkate turguje ir jokių kainų pokyčių nepastebite? Kviečiame savo mintimis ir nuotraukomis pasidalyti el.paštu pilieciai@delfi.lt!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)