Dauguma žmonių daro klaidą vertindami ne prisiimto įsipareigojimo, bet jo mėnesinės įmokos dydį. Tie, kas iki šiol gyvenime nėra turėję 250 tūkstančių litų, sunkiai suvokia, ką reiškia ta skolinta suma. Daug lengviau žmogui suprasti, kad per mėnesį beveik keturiasdešimt metų jis mokės po 1.000 litų už savo perkamą butą. Tačiau paprastai būna taip, kad per tiek metų mes sumokame už du butus - vieną sau, kitą - bankui, nes per keturiasdešimt metų palūkanų suma dažniausiai pasiekia arba viršija antra tiek, kiek mes mokėjome už savo butą.

Visi trys šiandien aptariami mitai ir neleidžia mums atlaisvinti didžiausio kapitalo gausinimo įrankio - savo atlyginimo, nes jis panaudojamas kaip nuolatinis priklausomybės bankui patvirtinimas - kad ir kas nutiktų, įmokas aš vis tiek privalau mokėti. Kol mirtis mus išskirs.

Tad tuos, kurie jau susituokė su banku, skatinu kuo greičiau pildyti skyrybų dokumentus. O tiems, kurie dar priklauso bankinių senbernių ar senmergių kategorijai, tačiau laukia to vienintelio kredito pasiūlymo princo ant balto sutarties lapo, siūlyčiau rimtai susimąstyti, ką gyvenimas nuo įmokos iki įmokos gali atnešti.

Gyvenimas nuo algos iki algos gali baigtis netekus darbo, o gyvenimas nuo įmokos iki įmokos ir toliau tęsis, nepaisant darbo netekties, ligos, invalidumo ar panašių negandų. Tad ar tikrai taip labai nori to automobilio, to geresnio kompiuterio, tos kelionės, kad esi pasirengęs viską statyti ant kortos?

10 mitas: vartojimo kreditai, lizingai, kreditinės kortelės, būsto paskolos padeda susitvarkyti gyvenimą.

Faktas: Už norimą daiktą gali tekti permokėti iki kelių kartų, nei perkant grynais.

Atrodytų, kas čia blogo? Sukuri šeimą, pradžioje, kol dar nesi užgyvenęs turto, o visko reikia, tai ir leidi sau įsigyti buitinę techniką išsimokėtinai, ilgainiui kieme stovi „lizinginis“ automobilis, kalbi telefonu, už kurio aparatą kas mėnesį susimoki telekomunikacijų bendrovei, o nenumatytoms išlaidoms turi kreditinę kortelę.

Taip su savo gyvenimu tvarkosi dauguma ir juos paima siutas, kai kažkas dėsto, jog galima gyventi be įmokų, atsidėti dalį pajamų ir netgi taupyti. 

Mano patirtis: Visi aukščiau minėti įsipareigojimai (išskyrus būsto paskolą) yra paremti žmogaus godumu turėti tai, ko neišgali nusipirkti, bet viliasi galėti tai turėti šviesioje ateityje. Deja, retam ta ateities šviesa įsižiebia, nes skolų tamsa nugramzdina į tunelį be galo.

Pagal dabartinį planą, kurio laikausi jau pusantrų metų, pavyko atsikratyti dviejų tokios rūšies įsipareigojimų, per dar pusantrų metų ketinu susitvarkyti ir su trečiu. Svarbiausia tai, jog supratau, kad situaciją reikia koreguoti ne didinant skolinimąsi, o ieškant priežasčių, kaip tai sumažinti ir susikurti papildomų pajamų.

11 mitas: automobilio lizingas yra geras būdas įsigyti norimą automobilį.

Faktas: Naujo automobilio vertė per pirmuosius ketverius metus nukrenta 60 proc.

Statuso pabrėžimo atributai būdingi tiems, kuriems trūksta dėmesio ir savivertės. Troškimas pasirodyti ir jaustis svarbiu į naujų automobilių salonus gena minias greitesnės sėkmės sulaukusių, tačiau su pinigais tvarkytis neišmokusių finansinių beraščių.

Aš neturiu nieko prieš naujo automobilio pirkimą už grynus pinigus, kad ir kokie kompleksai ar motyvai skatina žmogų taip elgtis. Bet pirkti naują automobilį skolon... Kokia čia investicija, jei per ketverius metus automobilio vertė nukrenta 60 proc.? Tuštybės mokestis.

Mano patirtis: Pagal esamas finansines galimybes, man būtų sudėtinga įsigyti keliasdešimt tūkstančių kainuojantį naują automobilį. Tačiau net ir joms pasiekus tokį lygį, manau, rasčiau daug tinkamesnių būdų tuos pinigus išleisti. Kol kas mane tenkina ir senesnis automobilis. O jei norisi naujo, tai, mano nuomone, labai geras modelis, kai tu moki už kilometrą ir „viskas įskaičiuota“.

Aišku, tik tokiu atveju, jei nesi įsipareigojęs su tuo pačiu automobiliu važinėti du metus ar daugiau. Tokiu atveju, jei suprastėjo finansinė situacija, gali pasirinkti ją labiau atitinkantį automobilį, jei pagerėjo - taip pat, o jei tenka kraustytis į kitą miestą, tai nesuki galvos dėl galimų netesybų. O ką turi išsimokėtinai nusipirkęs naują automobilį? Nebent mokamas įmokas už daiktą, kurio vertė jau gerokai nukritusi.

12 mitas: skolų apjungimas padės išspręsti problemas dėl vėluojančių įmokų.

Faktas: skolos niekur nedingo, tiesiog už papildomą mokestį jos suplaukė į vieną sąskaitą.

Dabar populiarėja bankų triukas apjungti keletą to paties žmogaus vartojimui skirtų skolų apjungti į vieną. Tai gali būti kreditinės kortelės, vartojimo kreditai, skolos už pirkinius išsimokėtinai. Tokiu atveju žmogui atrodo, jog, kai viskas bus vienoje vietoje, bus daug paprasčiau tvarkytis ir mokėti įmokas.

Tačiau čia yra ir kita medalio pusė - už tokią „paslaugą“ bankas pareikalaus palūkanų. Kitaip sakant, jei anksčiau turėjote kelis kreditus, tai juos sujungus į vieną bus mokamos papildomos palūkanos už tai, kad gaunate galimybę pratęsti savo skolų terminą.

Palūkanos nuo palūkanų. Kiek tai naudinga žmogui, turbūt aiškinti nereikia. Be to, problema liko, nes įprotis skolintis niekur nedingo, tik pailgėjo terminas, per kurį bankas dar tikės jūsų pažadu viską sugrąžinti.

Mano patirtis: Su aukščiau išdėstytu skolų apjungimo planu teko susidurti ir man. Visų pirma, rekomenduoju ieškoti sprendimų. Iš savo patirties banke yra tekę matyti atvejų, kai žmonės, susidūrę su tokiais sunkumais, deda į krūmus ir taip dar labiau apsunkina savo situaciją.

Vis dėlto, bankas taip pat suinteresuotas, kad jūs mokėtumėte savo įmokas, taigi, iki protingos ribos jie ieškos ir siūlys sprendimus, tačiau tam turi būti abipusis noras. Vėliau, kai sutarėte dėl abiems pusėms priimtino skolų valdymo plano, labai svarbu eiti plano priekyje - mokėti didesnes įmokas ir taip sutaupyti dalį priskaičiuotų palūkanų. Tokiu atveju reikia ryžtingai apsispręsti ir atsisakyti absoliučiai visų nereikalingų išlaidų, pakeisti savo pinigų leidimo įpročius. 
 
Štai ir apžvelgėme 12 dažnai pasitaikančių valdymo mitų. Viliuosi, jog tai jums sukėlė naujų minčių ir pasvarstymų, kurie vėliau virto apsisprendimais ir konkrečiais veiksmais. Kai tiek daug nuomonių, reklamų ir skatinimų pasiduoti akimirkos troškimui, sunku likti savo kelyje ir paisyti savo nusistatytos krypties.

Tačiau tik uoliausi gali pasiekti savo finansinės sėkmės ir vėliau mėgautis troškimais, nes juos pildys savais pinigais. O tie, kurie pildys troškimus svetimais pinigais anksčiau ar vėliau taps savo momentinio silpnumo vergais. Ar esi pasirengęs atsisakyti momentinio džiaugsmo dėl ilgalaikės laimės?