Nežinau, ar jie tyli, ar kalba, bet tai neįtakos mano noro išdėstyti savosios istorijos. Tiesiog aš žinau, kad žinių portalus mes visi skaitome kur kas dažniau, nei įstatymus, todėl manau, jog mano pateikta informacija tikrai bus kažkam naudinga.

Esu 35–erių metų mama. Su vaiko tėčiu esame išsiskyrę. Kodėl tai svarbu? Todėl, kad šmano pasakojimas yra susijęs su alimentais, kuriuos buvęs vyras turi mokėti savo vaikui.

Skyrybų su buvusiu vyru metu buvo surašytas susitarimas, kuriuo remiantis, buvęs vyras kiekvieną mėnesį turi skirti 450 litų sumą savo vaiko išlaikymui, šiuos pinigus pervesdamas į mano sąskaitą.

Aišku, kaip būna daugumos skyrybų atveju – „tėvelis“ nieko mokėti nesiruošė (be to, labai greit perrašė visą turėtą, anksčiau iš savo tėvo paveldėtą turtą, kitų asmenų vardu). Vėl kreipiausi į teismą, gavau specialią pažymą ir nukeliavau pas antstolius. Antstolių kontoroje užpildžiau reikiamus dokumentus, sumokėjau reikiamą mokestį ir laukiau, kas bus toliau.

Tyla. Nei pinigų, nei kokių žinių iš antstolių. Rašau jiems laišką – klausiu, kaip ten mano reikalas – ar vyksta kas nors? Atsakymo negaunu.

Praėjus mėnesiui nuo siųsto laiško, skambinu tiesiai į antstolių kontorą ir domiuosi, kodėl neatsakoma į mano laišką? Pasirodo, kad elektroninio pašto adresas nebegalioja... Supratau.

Na, o kaip mano „reikalas“, kodėl negaunu jokių pinigėlių? Antstolių kontoros darbuotoja atsako, kad į buvusio vyro darbovietę (kur ir kuo jis dirba, taip pat nurodžiau aš pati) buvo išsiųstas pranešimas dėl alimentų išskaičiavimo, tačiau joks atsakymas negautas (dėl ko, jos žodžiais, įmonės vadovui gresia bauda), tačiau iki šiol jokių žinių nėra.

Savo ruožtu aš paprašau, kad tos žinios atsirastų, nes juk esu girdėjusi, kad jei atsakovas nemoka to, ką turi sumokėti ir kaupiasi skola, yra areštuojamas jo turtas ir sąskaitos. Man paaiškinama, kad turtas areštuojamas tuomet, kai skola viršija 4000 litų. Esu paprašoma laukti elektroninio laiško.

Po kelių dienų gaunu žadėtą elektroninį laišką, kuriame antstolių kontoros darbuotoja nurodo, kokio dydžio tai dienai yra susikaupusi skola ir kad susisiekta su buvusio vyro darbovietės buhaltere. Išaiškėjo, kad visą tą laiką, kol nemokėjo alimentų, atsakovas kuo ramiausiai dirbo ir gavo algą, tačiau nematė reikalo dalį jos skirti vaiko išlaikymui.

Tiesa, reikia nepamiršti paminėti, kad jo alga – vos 500 litų. Viską suprantu – buhalterė negali išskaičiuoti 450 litų alimentų iš 500 litų algos. Klausiu antstolių kontoros darbuotojos, ar įmonės vadovui bus skirta bauda už tai, kad kurį laiką (rodos, pusmetį) nepaisė antstolių siųsto pranešimo? Atsakymą cituoju: „Šiai dienai pagrindo bausti įmonės direktoriaus nėra. O jeigu ir būtų baudžiama, tai bauda būtų valstybės naudai, bet ne Jūsų.“ Štai taip.

Džiaugiuosi, kad po šių susirašinėjimų į mano sąskaitą kas mėnesį pradėjo „įkristi“ po 225 litus vaiko išlaikymui. Bent tiek.

Tačiau po pusmečio parašau antstoliams klausimą: kiek, jų duomenimis, šiai dienai jau yra skolingas atsakovas? Nepatikėsite! Bingo! Sužinau, kad jau seniai (tada, kai parašiau antstoliams pirmąjį laišką) galėjau kreiptis į „Vaiko išlaikymo fondą“, iš kurio yra skiriama tam tikra kompensacijos suma už nemokamus ar dalinai mokamus alimentus!

Tačiau tokia pašalpa yra skiriama nuo to mėnesio, kurį kreipiamasi, tad visi kiti mėnesiai, kuriais alimentai nebuvo mokami visai, ar buvo mokami dalinai, „nuplaukia“...

Gavusi iš antstolio reikiamą pažymą, nulekiu į minėtą fondą ir per 7 minutes susitvarkau dokumentus. Dabar kiekvieną mėnesį į mano sąskaitą iš valstybės bus pervedami 57 eurai vaiko išlaikymui.

Mielos mamos, kurių vaikučių tėčiai nemoka pinigėlių (ar moka tik dalį teismo skirtos sumos), kreipiuosi į Jus: domėkitės, kalbėkite, lįskite į akis ir darykite viską, kad į Jus atkreiptų dėmesį. Kai nusibosite – bus naudos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!