Vaikščiojome su mama prie sodo esančiam parkelyje, asfaltuotu keliu. Ir mamai įkando erkė.

Kad įkando, mama pastebėjo ne iš karto, o tik grįžusi namo. Iškart net nesuprato, kad tai erkė. Prausiantis ją tarsi nuplovė, pastebėjo tik likusią galvą.

Anksčiau, prieš kelis metus, įkandus erkei mama sirgo Laimo liga. Tad natūralu, šįkart labai susirūpinome. Dėl alerginių reakcijų mama negali vakcinuotis apsisaugojimui.

Įkandimo vieta paraudo, plėtėsi, niežėjo.

Po reikiamo laukti laikotarpio paskambinus į polikliniką buvo pasakyta, kad šeimos gydytoja gali priimti tik po pusantro mėnesio arba konsultuoti nuotoliniu būdu. Įdomu, kaip galima ištirti nuotoliniu būdu? Tada rekomendavo kreiptis dėl tyrimų privačiai, pasakė, kad poliklinikoje reikiamų tyrimų nedaro.

Privataus tyrimo kaina – 62 eurai.

Tokie dalykai nuvilia. Šitokią kainą 200 eurų pensijos gaunančiai pensininkei sumokėti yra nerealu. Na, aš būčiau apmokėjusi, bet mama atsisakė. Sakė, stebės savo simptomus ir jeigu blogai pasijus – kvies greitąją.

Reikia, kad šalyje būtų sprendžiama erkių problema, kad nustotume leisti joms plisti ir daugintis. Lietuva pirmauja blogajame sąraše – dėl ligų, kurias sukelia erkės. Ir niekas šios bėdos neišsprendžia.

Ar kas purškia žolę parkuose, ar ją pakankamai pjauna, ar naikina erkes?

Erkė gali įkąsti ir augintiniui, ir vaikui, ir pensininkui. Kol kas ta problema – visuotinė! Tokiu atveju reiktų daugiau informacijos ir prieinamų pasitikrinimo būdų. Ir ne nuotoliniu būdu.

***

Kauno miesto poliklinikos atstovė Renata Puodžiukienė papasakojo, kokie tyrimai atliekami poliklinikoje ir ką daryti, įkandus erkei. Iš jos atsakymo panašu, kad moteriai poliklinikoje, deja, buvo suteikta klaidinga informacija.

Iš tiesų tyrimus atlikti galima ir jų kaina – gerokai mažesnė, nei atliekant privačiai. Idant neliktų daugiau neteisingą informaciją gavusių pacientų, atstovė paaiškino, ką reikia žinoti, įkandus erkei.

„Laboratorijoje yra galimybė atlikti serologinius antikūnų tyrimus Laimo ligos ir erkinio encefalito ligoms, – atliekami Erkinio encefalito IgG ir IgM tyrimai (po 9,45 eur), bei Boreliozės IgG ir IgM tyrimai (po 8,90 Eur).

Tyrimus reikia atlikti ne anksčiau, nei praėjus bent 14 d., po erkės įkandimo ir atlikus laboratorinius tyrimus yra galimybė nemokamai pasikonsultuoti su laboratorinės medicinos gydytoju Dainavos padalinio laboratorijoje. Esant neaiškiems tyrimo rezultatams, rekomenduojama infektologo konsultacija.

Atlaisvinus ambulatorines sveikatos apsaugos paslaugas, vykdome išankstinę registraciją į Laboratorijos procedūrų kabinetą (tel. (8 37) 403 950) kraujo paėmimui ir visiems tyrimams. Eilių registracijai į procedūrų kabinetą nėra.

Atlikti serologinius antikūnų tyrimus Laimos ligos ir erkinio encefalito ligoms pacientai gali jau kitą dieną po registracijos.

Šiuo atveju, kadangi tyrimai yra mokami, pacientams nebūtina kreiptis į savo šeimos gydytoją, jie gali iš karto tyrimų atlikimui registruotis Kauno miesto poliklinikos Laboratorijoje“, – tvarką įvardijo Renata Puodžiukienė.