Mūsų namo priežiūra priklauso būsto administratoriui (Pavadinimas redakcijai žinomas, – Red) o su jais mums linksmybių netrūksta. Viskas panašu kaip į linksmuosius amerikietiškus kalnelius. O pokalbis su mus administruojančia vadybininke panašus į galvos daužymą neaišku kur.

Per daug neišsiplečiant su mūsų nesusikalbėjimais ir metamais kaltinimais mūsų namo gyventojais, kaip išsireiškė vadybininkė, kad mes patys nebendraujame ir nesideriname dėl namo priežiūros. Tai absurdiška, nes ko prašome mums netvarko, o ko nereikia tvarko. Pradėkime nuo situacijomis, kuri yra kelių metų senumo.

Yra bendrieji laiptinės balkonai. Su namo gyventojais nesuderinę šio projekto jie nusprendė sutvarkyti mūsų balkonus, balkono tvarkymas atrodo taip keletą pagalių ir plastiko gabalas uždėtas. Apskardinimo nebuvo kol žmonės nepradėjo skustis, kad lietus pro tuos tarpus skverbiasi į sieną.

Vilniaus mikrorajono daugiabučio kiemas ir namai

Ir kiek keltas šis klausimas taip ir niekas iki galo šio dalyko nesutvarkė, taip ir gyvename su plastikais balkonuose, be jokio normalaus apskardinimo. Pačių balkonų niekas nedažė ir netvarkė, kas yra išdažyta ir aptvarkyta mūsų pačių namo gyventojų. Suma nuo viso namo buvo surinkta tokia, kad kiekviena laiptinė kiekviename aukšte būtų įstiklinusi naujais langais laiptinę.

Vilniaus mikrorajono daugiabučio kiemas ir namai

Sekanti situacija, 2021 metų vasarą, Vilniaus miesto savivaldybė nurodė, kad turi būti sutvarkyti visi grafičiai. Pusę namo pamatų nudažė, pusę namo pamatų liko kitos spalvos. Mokėjome visas namas taip, kad būtų užtekę visa namą išdažyti viena spalva.

Vilniaus mikrorajono daugiabučio kiemas ir namai

Šių metų balandžio mėnesio smagumai, būsto administratorius su savimi tikriausiai pasitaręs nusprendė vienos laiptinės įėjimą sutvarkyti, nes tinkas byra, o visos kitos laiptinės yra labai geros. Nors tvarkymo reikalauja visos laiptinės ir situacija yra tokia pati.Na ką sutvarkė vieną laiptinę iš visų 4 laiptinių. Ir sąskaita padalinta ant viso namo, sąskaitos suma priklauso nuo buto kvadratūros. Vienas butas gavo 45 eurus, kitas butas 82 eurus. Name yra 40 butų. Tad už vienos laiptines įėjimo aptinkavimą ir išdažymo sakyčiau nemenka suma, o už ką neaišku.

Visas namas turi jau įtrūkusių ir įskilusių sienų, tai pat sienoje įtrūkusį vamzdį. Šį klausimą keliame jau ilgą laiką, ir vis sulaukiame to pačio atsakymo, kad paskelbsime viešąjį pirkimą ir sutvarkysime, bet per visus metus to padaryti nesugebame. Pro įskilusias sienas į butą patenka drėgmė, ko pasekoje sienos pasidengia pelėsiu. Ir tokių smulkių problemų yra begale, kuriuos vis iškeliame, skambiname kalbame sakome, bet taip ir liekame tik pakalbėję.

Vilniaus mikrorajono daugiabučio kiemas ir namai

O administratorius su savimi pasitaręs pats už mus nusprendžia ką tvarkyti. Turime namo Vadybininką, bet jo net nesame mate, kiek tik telefonu kalbėję. Ir viskas pasibaigia tik jų tuščiais atsakymais bei aukštomis sąskaitomis. Tad tokios administracijos kelia klausimą ar taip pinigai plaunami ar tikrai atitinka standartą , kad viešasis pirkimas yra viešasis pirkimas kurio kaina ne pagal rinkos kainą pateikiama.

Sekanti namo problema yra kiemas, jame greit nuo kalnų kalnelių atsiras „Pučkorių atodanga“ o lietingu metų laiku arba po žiemos nereikia ir prie vandens telkinių važiuoti turime kieme, net antys jau atskrenda paplaukioti. Juokingai graudu, bet tokia realybė ir čia yra kova su vėjo malūnais.

Vilniaus mikrorajono daugiabučio kiemas ir namai

Vilniaus miesto savivaldybė tikriausiai turi jau keletą segtuvų su mūsų raštais. Ir laiškai el. paštu atsakomi tuščiais žodžiais, kad mums reikia įkurti bendriją. Kiemas neturi normalaus nubėgimo vandeniui, pasitelkus specialistus tikriausiai jau ir namo pamatai gerai plaunami. Nes, kai kieme yra pakankamai vandens, ir rūsiuose turime nuosavus baseinus.

Tad visų pažadai ir kalbos, viešieji pirkimai neatitinkantys realybės. Tikrai nemenkai pykdo Lietuvos gyventojus, nes visa tai primena tik kovą su vėjo malūnais. Nesate matę mokyklos, kuri primena tarpukario laikų arba kitaip tariant sovietmetį? Ypač pradinių klasių teritoriją, atvažiuokite į Salininkus Vilniaus mieste.

Nesate mate kiemų, kurie turi nuosavą prūdą, baseiną rūsyje, atvažiuokite į Salininkus. Toks yra Vilnius, toks jau tas mikrorajonas „Salininkai“ čia rasite Vilniaus miesto padarytus gėlių darželius su suoliukais, bet ne kiemai sutvarkyti, ar galų galiausiai prūdas aptvertas ir susitvarkytas pro kurį vaikšto mokiniai, nes mokykla prie pat ir žiemos metu jiems atrakcija lipti ant prūdo ledo.

Tad gal aš visko ir neišmanau apie finansus ir jų paskirstymą. Bet tikrai žinau, kad būsto administratorius nieko nedaro, kas liečia tvarkymą, bet puikiai moka išrašyti sąskaitas. Vilniaus miesto savivaldybė gražiai kalbėti ir išskirstyti pinigus neaišku kur, bet savo teritorijos mikrorajoną palikti likimo valiai.

Vilniaus mikrorajono daugiabučio kiemas ir namai

O mokykla, kurioje mokosi ateitis, atimta galimybė mokytis saugioje aplinkoje. Vieną dieną sulauksime, kad mokykla uždaromą, nes pastatai kritinės būklės. Ir renovuoti bei jos tvarkyti nebe apsimoka. Pačių jaunų šeimų gyventojai turintys mažamečius vaikus darželio negaus Salininkuose ir vežios į Naujininkus ar kitus mikrorajonus, bet iš Juodšilių ar kito mikrorajono gaus Salininkuose darželį.

Ar daug lanko vietinių vaikų šį darželį ? Tikrai ne, o kam pasisekė vienetai, net aš gyventi jau nemažai laiko šiame mikrorajone ir visi registruoti tik čia negavau šio darželio ir su antru vaiku, vežioju ir papildau kamščių gretas. Nors darželis praktiškai mūsų kieme.

Aš labai myliu savo šalį, ir esame sąžiningi piliečiai. Bet darbas ir priežiūra primena, kad tai giminių kraštas, kuriame nereikia dirbti… Ir , kad mums tinka gyventi tokiuose kiemuose, namuose su įskilusiomis sienomis, ir sąskaitų mokėjimuose už neaišku ką.

Kad siekiame sumažinti kamšius mieste, bet vaikus vežiojame į gretimus mikrorajonus, nes nėra galimybės gauti darželio savo rajone. Tinka ir tai, kad reikia leisti vaikus į tokią mokyklą, kurioje plytelės tokios pačios dar nuo mokyklos pastatymo, o grindys vis dar medinės. Kai visos kitos mokyklos jau seniausiai sutvarkytos.

„Delfi“ kreipėsi komentaro į būsto administratorių. Šis pateikė komentarą netinkamu formatu. Paprašius pateikti komentarą kitu formatu, įmonė atsisakė.

Siųskite savo istorijas ir pasakojimus pilieciai@delfi.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją