Skaitytoja Kristina sakė ženklą savaitgalį pamačiusi Neries regioniniame parke, prie laiptų nuo piliakalnio, esančio Dūkštelės pažintinio tako gale. „Štai tokie draudimai ir dar kokios prevencinės priemonės taikomos Lietuvoje!“, - rašė ji.

Neries regioninio parko vyriausiasis specialistas rekreacijai Saulius Pupininkas sakė, kad tokį ženklą nuspręsta pastatyti, nes ankstesnės priemonės, stabdžiusios lankytojų naudojimąsi takeliu, neveikė. „Buvom pakabinę tokias „stop“ juostas ir paprašę eiti takeliais, bet tiesiog tos juostos buvo nuplėštos ir vis tiek matyt atsiranda dalis lankytojų, kurie turi savo nuomonę“, - paaiškino jis, nurodęs, kad adatos takelyje vis tik nepabertos.

Pasak S. Pupininko, takelis, kuriuo lankytojai stabdomi naudotis dabar, susidarė tuomet, kai piliakalniai dar nebuvo sutvarkyti. „Situacija yra paprasta – Buivydų piliakalnis, kartu su Bradeliškių piliakalniu 2011 m. metais, prieš dvejus metus, buvo iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų sutvarkyti ir pritaikyti lankymui. Tas sutvarkymas buvo toks, kad buvo išsaugoti šlaitai, padaryti takeliai, įrengti laiptai, pastatyti stendai. Ir Buivydų piliakalnio problema buvo ta, kad pagal tvarkymo projektą buvo nutiestas naujas pėstiesiems pritaikytas takelis, kur žmonės buvo ir yra kviečiami aplankyti piliakalnį. Toje vietoje, kur stovi tie stendukai, kad pripilta adatų, anksčiau, kol piliakalnis buvo nesutvarkytas, pasidarė natūralus lankytojų takelis per piliakalnių pylimus. Mes tiesiog padarėme takelį kitoje vietoje, kur žmonėms einant būtų ir patogiau, ir tuo pačiu jie nesukeltų erozijos ir tų apsauginių pylimų neardytų“, - sakė jis.

Pamačius, kad atsiranda lankytojų, kurie naudojasi senuoju takeliu, buvo imtasi įspėjamųjų priemonių tam sustabdyti. „Vis tiek yra lankytojų, kurie mato, kad yra kažkoks takelis, ar iš anksčiau gal buvo įpratę ir tiesiog tais takeliais naudojosi. Iš pradžių mes bandėme atitverti įvairiomis raudonomis linijomis (...), bet tai nelabai padėjo, tad nutarėme pastatyti tokius įspėjamuosius ženklus“, - sakė jis. S. Pupininkas patikino, kad adatos iš tiesų nėra pabertos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)