Į „Delfi“ kreipėsi skaitytoja – teigė, kad sąžiningai mokėdama savo skolas, vieną dieną savo sąskaitoje neberado pinigų.

„Rašau jums pirmą kartą, kantrybė žmogaus neturi ribų, kol vieną dieną nuo sistemos elgesio iš nevilties pradedi pokšėti tarsi fejerverkas. Visuomet labai vertinau Jūsų darbą ir žavėjausi, norėdavau ir pati būti svarbių žinių skleidėja, pateikėja.

Žaviuosi žurnalistais, sugebančiais nūdienos žaibiškai besikeičiantį gyvenimą, besikeičiančius mus aprašyti, pateikti, kad mes išgirstume, tai tarsi veidrodis, ir vis labiau jaučiamės kaip ta Alisa stebuklų šalyje, veidrodžių karalystėje, negalime patikėti tuo, ką matome.

Mano pranešimo esmė tokia: pati esu susidūrusi su nemažomis skolomis, kreditoriams sąžiningai moku, tiksliau, išskaičiuoja iš mano darbo užmokesčio darbovietės buhalterija. Nė karto nebuvo vėlavimo, dirbu toje pat įmonėje daugel metų, pastovus uždarbis, nors ir kuklus, bet vis tiek, kas mėnesį antstoliams atskaičiuojama apie 300 eurų.

Skolos jau sumažėjo tiek, kad nė metų nebeliko joms padengti, viskas atrodo gerai. O dalis atlyginimo pervedama į mano sąskaitą, kurioje antstoliai nustatė laisvai disponuojamą limitą, kiek ten gali patekti pinigų pagal mano uždarbį, tiek ir galiu laisvai naudoti, daryti pavedimus, išgryninti.

Suma nėra didelė, tenka sunkiai išgyventi, ypač tokios infliacijos laikais. Visa ši arešto sistema veikia per Registrų centrą. PLAIS sistema, kurioje ir atsispindi nustatomas limitas, jei į sąskaitą patektų daugiau pinigų, kurie viršytų nustatytą limitą, automatiškai perviršį nuskaito ir proporcingai padalina antstoliams, kurie toje sąskaitoje reguliuoja areštą.

Atsitiko didelė nelaimė šių metų liepos 1 dieną. Sąskaitoje dar buvo likę šiek tiek pinigų ir liepos 1 d. turėjau įsigyti man išrašytus antibiotikus, nes nuolat tenka kovoti su infekcija. Pateikusi kortelę, atsiskaityti negalėjau, patikrinau bankomate, rodė 0 eurų.

Paskambinau į banką, jie paminėjo, jog aš šiuo metu neturiu laisvai disponuojamo limito, tiesiog jis dingo. Pasirodo, Registrų centras atlieka sistemos atnaujinimus, tad limitas sugrįš liepos 2 d. iki 12 valandos. O gal kitą dieną.

Ar jūs, mieli Registrų centro atstovai, antstoliai, ir visi, kurie tokią tvarką nustatote, suvokiate, kad man tai mirtina? Ir ne vienas žmogus toks esu. Kaip galima per tokius alinančius karščius atimti teisėtus pinigus, per tokią įtemptą karinę situaciją pasaulyje? Ar žmogaus gyvybė nieko nebeverta?

Prieš atliekant tokius pertvarkymus, informuokite žmones, kad pasiimtų pinigų. Aš nieko nereikalauju, kas man nepriklauso, aš padariau klaidų, todėl dabar moku skolas su didelėmis palūkanomis, aš už viską sumoku su kaupu. Kodėl kėsinamasi į mano gyvybę tokiais būdais?

Taip, man tai gyvybiška. Juk išvis būtų galima arešto sistemą peržiūrėti reguliariai ir daug metų mokantiems žmonėms. Jau nekalbant apie tai, kiek tenka patirti psichologinę įtampą, kaip sunku išgyventi, kad tas skolas padengti, uždirbti.

Aš negaliu pasukti laiko atgal ir pakeisti to, ko jau negaliu pakeisti. Negaliu savęs nuolat plakti, turiu susiimti ir žengti pirmyn, juk kiek žmonių palūžta ar net pasitraukia iš gyvenimo dėl skolų, juk skaitome straipsnius ir savo aplinkoje girdime.

Taip, man gėda, ir labai. Suprantu, kad yra skolininkų, kurie šildosi užsienio kurortuose ir nesijaudina dėl to, bet tie, kas mokame nuosekliai, – leiskite mums gyventi“, – rašė skaitytoja.

Registrų centro Komunikacijos skyriaus vadovė Daiva Bumblytė teigė, kad tokia situacija galėjo nutikti dėl skaitytojos banko klaidos.

„Nuo šių metų liepos 1 d. įsigaliojo Civilinio proceso kodekso pakeitimai ir su jais susijęs Vyriausybės nutarimas „Dėl Sumų, kurias draudžiama išieškoti iš kredito, mokėjimo ir (ar) elektroninių pinigų įstaigoje atidarytoje skolininko sąskaitoje esančių lėšų, nustatymo ir taikymo tvarkos aprašo patvirtinimo“.

Tai reiškia, kad visiems fiziniams asmenims, kuriems taikomos priverstinio vykdymo priemonės, yra nustatytas vienas minimalios neišieškomos sumos (NS) dydis.

Nuo liepos ją keičia pagal teisės aktus apskaičiuota minimalių vartojimo poreikių dydžio (MVPD) neišieškoma suma. Šiuo metu pagal Socialinės paramos išmokų atskaitos rodiklių ir bazinio bausmių ir nuobaudų dydžio nustatymo įstatymą apskaičiuotas MVPD siekia 267 eurus.

Visgi neišieškoma suma gali būti nustatyta ir didesnė nei MVPD, jeigu skolininkui ji priklauso, t. y. skolininkas gauna pajamų, iš kurių išieškojimą draudžia įstatymas (CPK 739 straipsnis).

Įgyvendindamas šiuos teisės aktų pakeitimus Registrų centras liepos 1 dieną 16:00 val. pradėjo ir iki liepos 3 dienos 16:00 val. užbaigė modernizuoti savo tvarkomą Piniginių lėšų apribojimų informacinę sistemą (PLAIS), Antstolių informacinę sistemą (AIS) ir Turto arešto aktų registrą (TAAR).

Modernizavus PLAIS, sistema automatiškai nustato minimalių vartojimo poreikių dydžio (MVPD) neišieškomą sumą ir perduoda šią informaciją kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigoms, kai tik nurodymų teikėjai pradės vykdyti išieškojimą iš skolininko.

Būtent tokio dydžio suma yra nustatyta kiekvieno skolininko fizinio asmens sąskaitoje ir antstoliai ar kitos išieškojimą vykdančios institucijos galės nurašyti tik tokias lėšas, kurios viršys MVPD (šiuo metu – 267 eurus) ar didesnę skolininkui nustatytą NS.

Iki šiol skolininkams būdavo nustatoma laisvai disponuojama suma (LDS), kurią skolininko prašymu jo sąskaitoje nustatydavo nurodymų teikėjai – Valstybinė mokesčių inspekcija, „Sodra“, antstoliai, Muitinės departamentas ar Lietuvos bankas.

O kredito, mokėjimo ir elektroninių pinigų įstaigos savo ruožtu kiekvieno mėnesio pradžioje savo sistemose suformuodavo LDS, kurios buvo paliekamos disponuoti skolininkams. LDS formavimą atlieka kiekvienas bankas autonomiškai. Skaitytojos situacija, tikėtina, atsitiko dėl to, kad bankas, kuriame yra skolininko sąskaita, nesuformavo LDS, o PLAIS skolą nurašė automatiškai.

Apie PLAIS modernizavimą visos dalyvaujančios šalys (kredito, mokėjimo ir kt. įstaigos) buvo informuotos ir ruošėsi iš anksto. Nukentėjusiems bankų klientams siūlome kreiptis į nurodymų teikėją ir prašyti grąžinti sumas, kurios neturėjo būti nuskaičiuotos“, – sakė atstovė D. Bumblytė.

Savo pasakojimus ir istorijas siųskite pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)