Gerbiamasis „žaliojo lapo“ vairuotojau, norėčiau pasidomėti, ar tu mėgsti greitį? Jei taip, gal dėl to nekantriai laukei, kol tau sueis aštuoniolika metų ir galėsi „prasilėkti“ gatvėmis automobiliu? Ar tik dėl to ne vieną valandą mokeisi saugaus eismo taisyklių, kartu su instruktoriumi stropiai mokeisi vairuoti? Ar tik tam reikalingas vairuotojo pažymėjimas, kad vos tik jį gavęs, puikuotumeisi prieš draugus, stengtumeisi automobiliu visus aplenkti, viršyti greitį nepastebėdamas tokių „smulkmenų“ tavo naujame kelyje kaip pėstieji? Deja, televizija, radijas nuolat praneša būtent tokių naujienų apie „žalius“ vairuotojus.

Mane sukrėtė per televiziją rodytas reportažas. Jaunuolis dėl per didelio greičio Vilniaus centre nesuvaldė automobilio ir rėžėsi į stotelę. Dėl tokio „erelio“ kaltės sunkiai sužaloti du žmonės. Vaikinas prisipažįsta norėjęs šiek tiek pasipuikuoti prieš kartu važiavusią draugę... Jaunuolis ir jo tėvai gailisi dėl nelaimės ir padarytos žalos žmonių sveikatai, žada rūpintis gydymu. Tik ar ne per vėlai tie atsiprašymai? Juk žodžiais jau nieko nebepakeisi.

O kiek „žaliojo lapo“ vairuotojų pasprunka iš įvykio vietos, palikdami sužeistuosius likimo valiai? Kur išgaruoja jų drąsa? Aš manau, kad kur kas daugiau stiprybės parodo tie vairuotojai, kurie vairuoja atsakingai, saugiai, o tam reikia įgūdžių, patirties ir laiko.

Taigi, gerbiamas jaunasis vairuotojau, draugiškai norėčiau patarti, jei sėsdamas prie automobilio vairo nesiruoši elgtis atsakingai, jeigu tau rūpi lėkti lyg akis išdegus, jeigu tu negalvoji apie kitus eismo dalyvius, tai tau dar ne laikas vairuoti! Prieš ką nors darydamas visada pagalvok. Juk negalima juokauti su žmonių sveikata ir gyvybe!

2016 m. DELFI ir Vilniaus Gabijos gimnazija skelbia Lietuvos mokyklų jaunųjų žurnalistų konkursą! Šis tekstas – 29 straipsnis konkursui.

Kviečiame jaunuosius mokyklų žurnalistus savo publicistinius tekstus, kurių apimtis siekia iki 400-500 žodžių, siųsti adresu gabijos.laikrastis@gmail.com. Konkursas vyks sausio 1-30 d. Jūsų atsiųsti tekstai bus publikuojami DELFI portalo rubrikoje DELFI Pilietis. Bus skiriamos dvi nominacijos – „Populiariausias jaunasis žurnalistas“ ir „Profesionaliausias jaunasis žurnalistas“. Prizus laimėtojams įsteigs portalas DELFI.