Artėja dar viena profilaktinė patikra ir negaliu nustoti apie tai galvojusi, siaubingai kankinuosi, ieškau sprendimų ir pagalbos. Labai prašau patarti kaip galima būtų palengvinti apsilankymų pas gydytojus baimę, kaip daktarai ir vaistininkai tą problemą mato, kaip dažnai su ja susiduria ir kaip tokiais atvejais elgiasi. Gaila, tačiau Lietuvoje mažai apie tai yra kalbama, bet nuo to ta problema nemažėja. Labai prašau specialistų pagalbos ir nuomones”, - į DELFI kreipėsi 27-erių metų Greta.

Merginai atsakė sveikatos specialistai.

Zita Janušauskienė, vaistininkė (vedėja) (darbuojasi „Camelia“ vaistinėje). Vaistininkė yra baigusi LSMU farmacijos studijas. Patyrusi vaistininkė, vaistinės vedėja domisi naujausiais vaistais, vaistų sąveikomis ir naujausiomis gydymo metodikomis. Konsultuoja savo kolegas įvairiais profesiniais klausimais, bendradarbiauja su kitais sveikatos priežiūros specialistais- gydytojais:

Laba diena, Greta. Jūsų problema yra psichologinio pobūdžio. Ji galėjo atsirasti dėl nemalonių pojūčių vieno iš apsilankymo ligoninėje ar vaistinėje metu. Balto chalato baimę kaip ir kitas fobijas tokias kaip aukščio baimė, uždarų patalpų baimė, galite įveikti tik jūs pati. Be abejo, tinkamas specialistų požiūris ir elgesys taip pat gali padėti.

Ką galiu patarti - paskambinti gydytojui prieš kitą vizitą ir paprašyti jus priimti be chalato. Tą vaistinėje padaryti yra sunku, nes mus dėvėti baltą chalatą įpareigoja įstatymai. Galbūt pasiūlykite savo pažįstamai vaistininkei kartu išgerti kavos. Pažintis ne vaistinėje gali padėti suprasti, kad sveikatos specialistai yra tokie žmonės kaip visi. Pasaulyje daugėja įrodymų, jog baltas chalatas yra barjeras tiek gydytojo tiek vaistininko praktikoje bendraujant su pacientu ir siekiant priimti bendrą sprendimą dėl jo gydymo. Chalatas suteikia specialistui autoritetą ir neleidžia bendrauti lygiaverčiai. Pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje dažnas šeimos gydytojas yra atsisakęs chalato ir jus priimtų apsirengęs dalykiškai kaip ir dažnas vaistininkas. Galbūt panaši diskusija jau yra reikalinga ir Lietuvoje.

Artūra Butkuvienė, šeimos gydytoja (vedėja) (darbuojasi medicinos centre „Medica klinika“, Vilniaus filialo vedėja). Gydytoja baigusi LSMU šeimos mediciną, gydytoja gydo tiek vaikus, tiek suaugusius, turi patirties diagnozuojant rimtus  susirgimus. Gydytoja domisi naujausiais gydymo metodais, domisi pasaulinėmis gydymo praktikomis ir naujausiomis tendencijomis. Taip pat sprendžiant sudėtingesnius atvejus konsultuojasi su savo kolegomis bei kitų sričių medicinos specialistais:

Klinikoje sulaukiame pacientų, kurie kaip ir jūs paniškai bijo kraujo tyrimų, jaučia balto chalato fobiją, juos visada priimame be chalato, procedūriniame kabinete įjungiame kondicionierių, pacientą paguldome. Po procedūros reikia su tokiu pacientu bendrauti, nuraminti ir tik įsitikinus, kad pacientas jaučiasi gerai, išleisti namo. Paprašykite, kad su Jumis taip elgtųsi ir Jūsų gydytojas.

Klausk gydytojo arba vaistininko!

Kai abejojate dėl savo vartojamų vaistų ar jus kankina nesunkus, bet varginantis negalavimas, ieškote sveikos gyvensenos patarimo... Sveikatos specialistai viešai gali jums padėti!

Turite negalavimą ir abejojate, ar verta varginti savo gydytoją, paniškai bijote įžengti į gydymo įstaigą, ar tiesiog norėtumėte pasikonsultuoti vaistų vartojimo ar sveikatos gerinimo klausimais? Kreipkitės į DELFI Pilietį, kur Jums sveikatos klausimais patars, o reikalui esant tinkamai nukreips profesionalūs gydytojai ir vaistininkai.

Nuo 2015 m. sausio 1 d. Lietuvoje planuojama pradėti leisti teikti farmacinės rūpybos paslaugas vaistinėje. Tai reiškia, kad vaistininkas aktyviai padės pacientui tinkamai vartoti gydytojo paskirtus vaistus, juos derinti, spręsti su vaistų vartojimu iškylančias problemas, konsultuos pacientus nesunkių negalavimų tokių kaip peršalimas, alergija, įvairūs virškinimo sutrikimai klausimais.

Taip pat gydytojai ir vaistininkai daugiau bendradarbiaus įvairiais paciento priežiūros, vaistų vartojimo klausimais. Dabar jų patarimų jums rūpimu klausimu galite teirautis ir DELFI Pilietyje.

Jei norite gauti patarimą dėl sveikatos problemų, turite klausimų dėl vartojamų vaistų ar sunegalavote, aprašykite savo simptomus, visus vartojamus vaistus, lėtines ligas, kuriomis sergate, maisto papildus, gyvenimo būdą, savo amžių, ūgį bei svorį ir klausimą bei savo ligos istoriją siųskite el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Patarimas man”.

Profesionalus gydytojo ir vaistininko komanda atsakys į atrinktus klausimus viešai, patars kaip išspręsti problemas, o reikalui esant nukreips į kitą sveikatos specialistą.