Kupiškio muziejininkai, į pagalbą pasitelkdami ir mokytojus bei aktyvius savo krašto patriotus, kasmet Europos paveldo dienoms rengia projektus. Į šiuos projektus įtraukia mokytojus ir mokinius.

Šių metų projekto tema buvo „Širdimi prisilieskime prie praeities“. Mokiniai ir mokytojai tyrinėjo Kupiškio ir kaimyninio Rokiškio rajono Panemunėlio vietoves, su jomis susijusius įvykius, nutikimus, pasakojimus ir legendas. Vaikai ir jaunuoliai piešė, fotografavo, tapė, siuvinėjo ir kitokiomis meninės išraiškos priemonėmis stengėsi pavaizduoti vietos dvasią atspindinčius dalykus. Savo kūrybą pristatė 107 autoriai. Darbų parodą galima pamatyti Kupiškio kultūros centre parengtoje parodoje.

Mokiniai ir mokytojai, dalyvavę projekte, rugsėjo 21 dieną buvo pakviesti į ekskursiją po Kupiškio rajoną. Keliaudami jie aplankė ir kai kurias  piešiniuose, fotografijose, koliažuose įamžintas vietas.

Gana populiari darbuose buvo Šepetos pelkė. Mat čia gyvenusi ragana. Ji aprašyta Kazio Inčiūros poemoje „Šepetos ragana“, todėl jaunesnio amžiaus vaikams sukėlė didelį susidomėjimą. Labai įdomiai pristatytos Skapiškio apylinkės, Kupiškį garsinančios vietos. Daugelį nustebino dabartinis pelkės vaizdas, sudomino durpių gamyba „Durpetos“ įmonėje. Vaikai ir mokytojai turėjo progą apsilankyti Šimonyse, Skapiškyje.

Po ekskursijos mokiniai vėl susirinko Kupiškio Kultūros centre. Čia jie sulaukė Kupiškio etnografinio muziejaus direktorės Violetos Aleknienės, kultūros ir švietimo skyriaus vyriausios specialistės Irenos Mockuvienės sveikinimų, apdovanojimų ir gražaus liaudiškos muzikos koncerto.