„Delfi“ apklausė Kauno miesto gyventojus, jie pasidalino savo nuomone dėl dabartinės neramios situacijos pasaulyje.

Kaunietė Jolanta papasakojo girdėjusi nerimą keliančios informacijos.

„Dėl Ukrainos, aišku, labai baisu. Baisu, kad toks nenormalus žmogus kaip Putinas gali padaryti tokios didžiulės žalos. Kad karas mus pasieks fiziškai – abejoju. Tačiau šią savaitę iš pažįstamo, dirbančio su informacinėmis technologijomis, išgirdau apie kitas grėsmes.

Jo teigimu, tikėtina, kad Rusija kibernetinėmis atakomis mėgins paveikti mūsų ryšį, elektros tiekimą ir kitus patogumus. Netgi patarė man įsigyti savo generatorių ar ką nors panašaus, jei ilgesniam laikui liktume be elektros. Tai neskamba gerai“, sakė Jolanta.

O kauniečiui Aurimui daugiausia neigiamų jausmų kelia Lietuvoje gyvenantys Rusijos politikos palaikytojai.

„Kad Putinas debilas, čia viskas aišku. Bet žiauriausia, kad prie visų straipsnių apie jo veiksmus yra ir palaikančių komentarų. Žiūrėjau reportažą, kuriame ukrainiečiai pasakojo, kaip ką tik buvo susprogdinti jų namai, mieste vyko apšaudymas... O po reportažu – 34 besijuokiantys veideliai.

Čia mes, lietuviai, taip komentuojam. Daugelis komentarų netgi parašyti rusų kalba, nors profiliai lietuviški. Ką tai reiškia? Kad kažkodėl net tarp savų turim išdavikų“, – stebėjosi Aurimas.

„Manau, kad karo grėsmė bent jau Ukrainoje yra gana didelė. Tai gana aiškiai signalizuoja Rusijos karių įvedimas į Maskvos remiamų sukilėlių užimtus regionus. Kiek realu, kad karas pasieks Lietuvą? Sunku pasakyti, daug kas priklausys nuo Rusijos sėkmės ar nesėkmės Ukrainoje. Dabar sunku ir sugalvoti įsiveržimo į Lietuvą pretekstą, tačiau, kaip matėme, Putinui išradingumo netrūksta“, – savo įžvalgomis pasidalino kaunietis Mantas.

Kaunietei Ingridai labiausiai nerimą kelią Lietuvos politikai.

„Seku naujienas, bet nėra, kad labai panikuočiau. Kai rusai klibina Ukrainą tai manau kyla grėsmė ir Lietuvai. Nenustebčiau, kad per mūsų politikų karksėjimą gautume ir mes per snapą“, – sakė Ingrida.

Kaunietis Gintaras nurodė, kad jaučiasi saugus ir dėl savęs, ir dėl savo artimųjų.

„Jaučiuosi saugiai, nes esu toli. Nieko Ukrainoje nepažįstu, dėl to nepanikuoju. Tikiuosi, kad karas manęs nepalies. Kariauja politikai, o kenčia paprasti žmonės. Negaliu nieko pakeisti, tai nesinervuoju“, – sakė Gintaras.

Kaunietė Rita mano, kad karo pavyks išvengti.

„Manau, karo nebus. Niekas nenori žudyti nekaltų žmonių ir viską sugriauti. Manau, tai propaganda“, – pasakojo Rita.

Kaunietį Justiną neramina neaiški valstybės ateitis.

„Neramu dėl karo, neaiški ateitis bus mūsų valstybės. Kokie bus rusų tolimesni veiksmai. Kai turimos tokios pažangios technologijos nerimas išties nemažas. Valstybė, kuri turi branduolinį ginklą yra agresorė ir dar mūsų kaimynė. Neaišku, kas bus ir tas gąsdina. Stebina, kad net Rusijos vadovas negalvoja apie savo tautą“, – dalinosi Justinas.

Apibendrinant apklaustų kauniečių nuomones galima daryti išvadą, kad piliečiai situaciją stebi ir nerimauja, kaip tolimesni rusų prezidento Vladimiro Putino veiksmai palies mūsų šalį. Bendrai tarp žmonių nerimas yra juntamas, tačiau panikos nėra. Tikimasi, kad karinio konflikto pavyks išvengti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)