Panevėžio autobusu parko autobusas, Maršrutas Nr. 0-549-03 Panevėžys - Kaunas; vairuotojas Stasys Guoka; Kelionė vyko 2012.03.30.

Įlipau į autobusą Šilainiuose (Kaune) su 4-mete dukryte. Pasakiau vairuotojui, kad vykstu į Kėdainius. Jis iškart pareikalavo sumokėti už du suaugusiojo bilietus (iš viso 29Lt). Į mano sumišimą ir nustebimą jis atsakė: dokumento vaikui juk neturit, tai mokėsit už ją pilną bilieto kainą, toks įstatymas. (Panašu, kad vairuotojas jau iš anksto žinojo, kad tėvai važiuodami su mažais vaikais tarpmiestiniais autobusais nesivežioja jų gimimo liudijimų).

Nors ir šokiruota, bandžiau aiškinti vairuotojui, kad vaiko dokumento esu prašoma tarpmiestiniame autobuse pirmą kartą, ir tai turbūt ne šiaip sau - įstatymo interpretavime ir taikyme būtina remtis sveiku protu, antraip jis gali tapti nelogišku ir neteisingu. Aš suprantu, kad dokumento gali būti paprašoma, kai yra pagrindo abejoti vaiko amžiumi. Mano 1 metro ūgio 4 metų mergaitė niekaip nėra panaši ne tik į 15-metę, bet ir į 7-metę. Kas turi vaikų, žino, kad skirtumas tarp 4-mečio ir 7-mečio - nemenkas.

Klausiau, kokio dokumento vairuotojas nori. Bet jis nesugebėjo atsakyti į šį klausimą. Tada pati jam padėjau - pasakiau, kad dauguma tokio amžiaus vaikų turi vienintelį asmens tapatybės dokumentą - gimimo liudijimą, tačiau šis dokumentas neturi nuotraukos, taigi galėčiau pateikti kito vaiko dokumentą. Be to, po eilės tokių kelionių iš to popierėlio - svarbiausio vaiko dokumento - nieko nebeliktų. Juk vežiotis tektų nuo pat vaiko gimimo! Vairuotojas piktai teigė, kad jam nesvarbu, vaikas naujagimis ar 4-metis, jis privalo pirkti suaugusiojo bilietą, nebent pateikiamas dokumentas (koks, kaip rašiau, jis pats nežinojo).

Vairuotojas širdo, liepė išlipti iš autobuso. Aš, nors ir jausdama, kad prieš mane vykdomas neteisingumas, kad atimama lengvata, kurią mano vaikui suteikia įstatymas, sumokėjau vairuotojui jo reikalaujamą sumą - pilną bilieto kainą už 4-metį savo vaiką.

Atvykusi į Kėdainius ir išlipdama iš autobuso paklausiau vairuotojo jo vardo ir pavardės. Jis sumurmėjo: „Stasys Guoka“, bet kategoriškai atsisakė parodyti bet kokį savo asmens tapatybę įrodantį dokumentą. Jis atrėžė, kad aš neturiu teisės jo reikalauti.

Mano galva, kažkas - ar įstatymų leidėjai, ar jo vykdytojas (vairuotojas S. Guoka) prasilenkė su sveiku protu ir logika. Teko būti ir keliauti ne vienoje Europos ir ne Europos šalyje, bet dar niekur niekas manęs nėra pareikalavęs vaiko asmens tapatybės dokumento keliaujant su ja viešuoju transportu.

Už 4-etę mergaitę vairuotojas reikalavo sumokėti pilną bilieto kainą
Jaučiuosi nusivylusi ir manau, kad mano ir mano vaiko atžvilgiu buvo įvykdytas neteisingumas.

Noriu perspėti visus mažųjų tėvelius, net jei jūsų atžalai vos kelios savaitės, pasirodo, gali tekti sumokėti už jį/ją kaip už suaugusįjį tarpmiestiniame autobuse, jei būsit pamiršę gimimo liudijimą!

Kelionės metu paskambinau artimiesiems, kurie apstulbo sužinoję apie šį įvykį ir, atėję į Kėdainių stotį mūsų pasitikti, nufotografavo minėto autobuso vairuotoją S. Guoką.

DELFI patikrino Panevėžio autobusų parko tinklalapyje skelbiamas taisykles. Nurodomos LIETUVOS RESPUBLIKOJE TEIKIAMOS TRANSPORTO LENGVATOS, o jų 16. punktas skelbia: „Kiekvienas keleivis gali vežtis nemokamai 2 vaikus iki 7 metų amžiaus, neužimant atskiros sėdimos vietos, pateikus vaiko gimimo liudijimą ar pasą“.