Svetinga šalis turistams

Žinomas dainininkas, dažnai gerbėjų širdis virpinantis nuostabiomis itališkomis dainomis, Mindaugas Mickevičius – Mino, taipogi labai mėgsta keliauti. „Bet daugiau keliaudavau, kol buvau studentas. Tiek pažinimo, tiek mokslo, tiek meilės reikalais“, - kalbėjo dainininkas. „Daugiausiai Europoje“, - pridūrė pašnekovas.

„Pirmą kartą ir daugelį kitų kartų į Italiją vykau dirbti ir tobulinti italų kalbos žinias. Tik laisvalaikiu pakeliaudavau apylinkėse“, - prisiminimais dalijosi Mino. Pasak dainininko, Italija yra ypatinga šalis su daug romantikos, ekscentriškumo, gražia jūra ir kalnais, aistringais žmonėmis ir gera virtuve.

Kalbant apie turistines zonas, ši šalis itin svetinga turistams. „Ypač pietinė Italija paremta turizmo industrija. Na, o buitinis italų gyvenimas toks pat įvairus kaip ir Lietuvoje – vieniems lengvesnis, kitiems sunkesnis. Didelis skirtumas kaip pamatai šalį – kaip konvejerinis turistas ar draugas“, - pasakojo M. Mickevičius.

Man Italija – snieguotos kalnų viršūnės

„Nemažai laiko praleidau Alpių papėdėse, tai man Italija – snieguotos kalnų viršūnės. Yra keletas mano ypač mėgiamų miestelių pietuose, tai kitas Italijos veidas man – kalvos apaugę siaurų gatvelių namais ir bažnytėlėmis. Dar man Italija – didelė porcija pastos, ir tai tik pirmas patiekalas. Dar bus ir antras ir „dolce“, tad geriau prieš tai išgerti aperityvo, o po to „Grappos“, - patirtimi dalijosi dainininkas.

Venecijoje, arba dar kitaip vadinamame mieste ant vandens, kasmet rengiamas išties įspūdingas ryškiaspalvis karnavalas, pritraukiantis dar didesnę gausybę turistų. „Venecijoje buvau keletą kartų, tačiau ne karnavalo metu“, - kalbėjo Mino. „Manau, puiki atmosfera ten šventės metu, tad gal pavyks kada išvysti ir karnavalą“, - tęsė dainininkas.

Kaip žinia, dainininkas Mino atlieka kūrinius ne tik lietuvių, o ir italų kalbomis, tačiau pripažįsta, kad vis dėlto lengviau kurti dainas lietuvių kalba. „Nesu gimęs italu ir nemoku tiek tos kalbos, jog lengvai rašyčiau eiliuotus kūrinius ir jausčiau kultūrines subtilybes“, - pasakojo pašnekovas. Anot Mino, itališkai rašyti miela ir romantiška, tačiau, žinoma, silpniau nei gimtąja kalba.

Iš kelionės užrašų

Savo prisiminimais bei patirtais įspūdžiais keliaujant po Italiją, pasidalinti sutiko kultūros istorijos ir antropologijos studentė Daina. Ji šioje šalyje lankėsi 2009m. rugpjūčio mėnesį, tačiau regėti vaizdai, išgyventos malonios akimirkos dar ilgai neišsitrins iš atminties. Kultūros istorijos ir antropologijos studentė kelionėje praleido 8 dienas.

„Visų pirma aplankiau Florenciją. Tai miestas su nuostabia panorama. Didelį įspūdį paliko katedra“, - pasakojimą pradėjo Daina. „Po to buvau Romoje ir, žinoma, mažiausioje savarankiškoje pasaulio valstybėje – Vatikane. Ten užsukau į muziejų bei Šv. Petro baziliką“, - toliau pasakojo įvairiomis kelionėmis besidominti studentė. Šv. Petro bazilika esti be galo ypatinga bei šventa vieta.

Tikima, kad palietus Šv. Petro skulptūros dešinę pėdą, bus atleistos visos nuodėmės. O daiktas, kuriuo patrinsi į šv. Petro antkapį, įgaus dieviškųjų galių ir taps nuo blogio jėgų saugančiu talismanu. Studentė Daina, taip pat aplankė Pizos miestą, kuriame yra garsusis Pizos bokštas, pasivaikščiojo po katedrą. Pompėjoje išvydo Vezuvijaus ugnikalnį, po kurio tankiu pelenų sluoksniu buvo palaidotas visas miestas. Nepaisant to, dabar Pompėja prikelta naujam gyvenimui. Atkastos gatvės, išlikę pastatų fragmentai, piešiniai ant sienų.

„Venecijoje plaukiojau gondola, pamačiau kaip atrodo vandens kanalai. Viršum minėtų kanalų akį patraukė įdomūs, senoviški tilteliai“, - kalbėjo Daina. Studentės teigimu, labai graži panorama atsiveria nuo varpinės. „Taipogi viešint Murano saloje buvo itin įdomu išvysti meistro demonstruojamą procesą, kuomet gaminami dirbiniai iš visoje Europoje garsaus Murano stiklo“, - tęsė ji. Galiausiai pašnekovė apsilankė praeityje pagarsėjusiame kaip mafijos miestas – Neapolyje. „Pasivaikščiojau po neturistines apylinkes, ten kur gyvena neturtingi gyventojai.“

Tikisi sugrįžti

Po kelionės kultūros istorijos ir antropologijos studentę užplūdo prieštaringi jausmai. „Iš dalies jaučiau nusivylimą, kad liko daug vietų, kurių nespėjau aplankyti, kadangi Italija tokia didelė, kad jos per 8 dienas tiesiog neįmanoma visos apžiūrėti. Nepaisant to, įspūdžiai geri: nuostabi architektūra, vienas už kitą gražesni miestai, taip pat džiaugiuosi paragauta tikra itališka pica, apskritai, geras itališkas maistas“, - šypsodamasi kalbėjo Daina. Ne veltui sakoma, jog tikrąjį itališkų patiekalų skonį galima pajusti tik pabuvojus pačioje šalyje.

Pagrindiniai minusai, kuriuos įžvelgė studentė yra aukštos kainos turistams bei didžiulė keliautojų gausa. „Kartais būna sudėtinga pamatyti visą objekto žavesį, nes esi priverstas grūstis per minią“.

„Nuo mažens domiuosi geografija, istorija, tad troškau pamatyti viską, ką perskaičiau, savo akimis. Kelionės toks dalykas, kad kartą paragavus, negali sustot. Kyla noras dar ir dar ką nors aplankyti“, - pasakojo ji. Paklausus, ar norėtų sugrįžti dar kartą į Italiją, sulaukiu teigiamo atsakymo. „Norėčiau pamatyti daugiau Italijos gamtos. Beje, rinkčiausi ne turistinį metą, kuomet būna mažiau turistų; rudenį ar ankstyvą pavasarį“, - savo planais dalijosi studentė Daina.

Mini apklausa

Čia pateikiu trijų apklausos dalyvių atsakymus į mano pateiktus klausimus kelionių tema. Visos pašnekovės ypač mėgsta keliauti, tačiau dar nėra aplankiusios Italijos, nepaisant to, labai norėtų ją išvysti. 

Dainininkas Mino, pirmą kartą keliaujantiems į Italiją pataria įsidėti eurų. „Bus ką pamatyti, o be to reikės paragauti tikros itališkos kavos ir picos, nusipirkti ką nors iš „Dolce‘s“ ar suvenyrą iš Venecijos stiklo. O jei pavyktų nuvažiuoti ten kaip kieno nors draugui, tai pamatytumėt Italiją iš vidaus, tokią, kokia ji yra kasdien.“ 

Kuo jus žavi ši šalis?... Kelionės – tai...

Auksė:

„Italijoje mane labiausiai žavi Venecija. Kelionės – tai „superinis“ dalykas... Jeigu tik būtų galimybė, norėčiau apkeliauti visą pasaulį...“

Oksana:

„Mane žavi šios šalies architektūra. Kelionės – tai mano gyvenimo svajonė, nes šito sau leisti negaliu.“

Neringa:

„O mane Italija traukia tuo, kad aš ten niekada nesu buvusi. Kelionės – tai nepamirštama pažintis su kita šalimi, šalies gamta.“