Labiausiai džiaugiuosi, kad grodamas unikaliu lietuvių liaudies instrumentu - skrabalais - turiu galimybę lietuvybę skleisti visame pasaulyje.

Nacionalinės dienos proga man asmeniškai teko koncertuoti trijuose koncertuose - rytiniame, kurį stebėjo Kinijos vadovybė ir mūsų šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė; vakariniame, kuris vyko tame pačiame pastate esančioje įspūdingoje, puikia akustika pasižyminčioje Raudonojoje salėje, ir koncerte, kuris vyko netoliese esančiame Lietuvos paviljone mūsų šalies Vyriausybės nariams, verslininkams, užsienio svečiams.

Paviljone buvo šilta ir jauki atmosfera. Norintys galėjo paskanauti lietuviškų patiekalų, paragauti puikaus mūsų alaus bei besišnekučiuojant pasigėrėti lietuviško instrumento skrabalų skambesiu, lietuviškomis dainomis, lietuviškais šokiais.

Nors kelionė buvo tolima ir varginanti, bet nuotaika buvo puiki - netilo pokalbiai, juokas. Ansamblio „Lietuva“ autobusu išvykome iš Vilniaus naktį, važiavome per Latviją, Estiją, Rusiją iki Sankt - Peterburgo. Iš šio miesto skridome kinų avialinijų lėktuvu iki Pekino. Persėdome ir toliau skridome iki Šanchajaus. Atgal keliavome taip pat.

Prieš kelionę nerimavau dėl savo instrumento - skrabalų, mat kankino nežinia: ar sureaguos lietuviškas medis į pasikeitusį klimatą, kaip kad buvo nutikę Japonijoje, kuomet paveiktas drėgno oro, instrumentas pažemėjo pusę tono. Laimei, dabar taip neįvyko, skrabalai kuo puikiausiai derėjo ir jais groti buvo vienas malonumas.

Be abejo, spėjau ir po Šanchajų pasivaikščioti, nupirkti artimiesiems bei draugams vieną kitą suvenyrą. Nepaprastai gražus yra Šanchajaus Senamiestis vakare, kai visi namai žiba - atrodo, kad ten amžina šventė.

Grįžtant prie „EXPO 2010“ parodos, galiu teigti, kad lietuvių paviljonas atrodė tikrai įspūdingai - papuoštas gražiais Lietuvos bei mūsų architektūros paminklų vaizdais. Kitų šalių paviljonai patiko, tik nedaug teturėjau laiko juos lankyti. Norint visus apeiti, reikia turėti labai daug laiko.

Visa parodos teritorija užėmė penkių kvadratinių kilometrų plotą. Sunku suvokti, kad beveik visi statiniai greitai bus demontuoti. Liks tik keletas - Kinijos paviljonas, koncertų salė ir dar vienas kitas statinys...

Šanchajus paliko modernaus, švaraus miesto įspūdį - daug didelių pastatų, gigantiškų tiltų ir t.t. Smagu, kad ir apie Lietuvą - tą mažytę mūsų šalį, sklinda garsas po platų pasaulį.

Dėkojame DELFI skaitytojui už straipsnį ir nuotraukas!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją