Jiems kompiuteris ir internetas – tik svajonėse. Ne paslaptis, kad jo prisibijo, vengia ir vyresnio amžiaus žmonės. Todėl biblioteka yra ta vieta, kur gyventojai – tiek maži, tiek suaugę – gali visada susipažinti su kompiuteriu, internetu, o bibliotekininkė visada pasiruošusi jiems padėti nugalėti baimę, įtarumą, konsultuoti kompiuterio ar interneto klausimais, pamokyti juo naudotis.

Biblioteka glaudžiai bendradarbiauja su Tyrulių bendruomene, jos pirmininke O. Aksinavičiene. Vienas iš šio bendradarbiavimo uždavinių – atitolinti socialinę atskirtį tarp kaimo ir miesto, tarp galinčiųjų įsigyti kompiuterį, internetą ir neįstengiančiųjų to padaryti.

Tuo tikslu Tyrulių bibliotekoje vyko gyventojų mokymai „Lietuvos e. piliečiui – paslaugos internete“. Šie mokymai parengti įgyvendinant ES struktūrinių fondų finansuojamą projektą, kuris vykdomas pagal Lietuvos 2007–2013 m. Žmogiškųjų išteklių plėtros veiksmų programos 1 prioriteto „Kokybiškas užimtumas ir socialinė aprėptis“ įgyvendinimo priemonę „Kompiuterinio raštingumo įgūdžių ugdymas“.

Bibliotekoje vykusiuose mokymuose dalyvavo 24 žmonės, kurie mokėsi po 12 val. Lankydami kursus, gyventojai įgijo naudojimosi kompiuteriu ir internetu žinių bei įgūdžių, sužinojo apie interneto teikiamas galimybes, naudą: išmoko ieškotis informacijos internete, naudotis viešosiomis ir verslo įmonių elektroninėmis paslaugomis, atrado nuotolinio mokymosi ir bendravimo galimybes.

Naudotis kompiuteriu, internetu išmoko Asociacijos „Tyrulių bendruomenė“ pirmininkė O. Aksinavičienė, bendruomenės tarybos nariai. Tai palengvino jų darbą, rašant ir vykdant įvairius projektus, tarp kurių – „Tyrulių parko teritorijos infrastruktūros atnaujinimas ir pritaikymas visuomenės poreikiams“. Šio projekto dėka gautas 120 000 litų finansavimas ir įrengtas kaimo parkas su estrada, pavėsinėmis, takais bei suoliukais, šokių aikštele. Visa tai sudaro sąlygas Tyrulių seniūnijos gyventojams dalyvauti įvairiuose bendruomenės organizuojamuose renginiuose, koncertuose, susitikimuose ir t.t.

Daugelis gyventojų lankosi savo gyvenvietės bibliotekoje, kad galėtų pasinaudoti nemokamu internetu. Žmonės ne tik ieško informacijos, bet ir naudojasi internetine bankininkyste, susimoka mokesčius, bendrauja su užsienyje gyvenančiais giminaičiais, šeimos nariais. Neturintieji darbo – ieško jo, pasitelkdami internetą.

Modernėja kaimas – modernėja ir jo žmonės, keičiasi jų gyvensena, akiratis.

--
„Europos istorijų parkas“ ir DELFI skelbia konkursą „Geriausios Europos istorijos“. Visi rašantys, fotografuojantys ir filmuojantys kviečiami siųsti savo istorijas ir laimėti puikius prizus. Galimos darbų temos: „Modernus kaimas“, „Vartotojų teisės“, „Ekologiška ekonomika“, „Mokslo ir kultūros šviesuliai“.

Darbus siųskite el. paštu: pilieciai@delfi.lt iki 2012 m. sausio 31 d. Į konkursą galima siųsti tik dar jokiose kitose žiniasklaidos priemonėse nepublikuotus darbus.

Atrinkti darbai taip pat bus publikuojami DELFI Piliečio rubrikoje ir atviroje informacinėje platformoje www.europosistorijos.lt .

Visi atsiųsti Jūsų darbai dalyvaus Geriausių istorijų rinkimuose, kurie vyks DELFI portale vasario 6 – 10 d. Balsavimo metu bus išrinkti keturių geriausių darbų autoriai, kurie vėliau bus apdovanoti nešiojamaisiais kompiuteriais.