aA
Nedaugelis Vilniaus dailės akademijos (VDA) dizaino katedros studentų yra lankęsi populiariame Vilniaus restorane „Lauro lapas“, todėl jau spėjusį išgarsėti jaunąjį restorano savininką ir šefą sutiko smalsiai. VDA dizaino katedroje įkurtoje „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijoje“ Deivydas Praspaliauskas ne tik dalinosi kulinarinėmis idėjomis, bet ir pasakojo savo istoriją.

D. Praspaliauskas išduoda, kad jo pasiekimus nemažai lėmė ir tai, kad jis neskyrė daug laiko svarstymams – tiesiog ėmė ir darė: nors planavo Lietuvoje paviešėti trumpai, bet ėmė ir pasiliko. Tačiau restorano sėkmei ne mažesnę įtaką padarė per įvairiapusę patirtį ir sunkų darbą susiformavęs tikslus žinojimas, kaip viskas turi būti nuosavame restorane.

Įkvepiamą savo karjeros istoriją papasakojęs šefas tarptautinio konkurso „Electrolux Design Lab“ dalyviams ne atskleidė įvairių užkandžių gamybos paslaptis, bet ir serviravimui pasitelkė dizaino studentų kurtų kėdžių mini prototipus bei kitus tradicinei virtuvei neįprastus elementus.

Pirmiausia buvo patiekta gaspačio sriuba, kuriai, pasak šefo, svarbiausi švieži prinokę pomidorai. Sriuba buvo pagardinta marinuotų agurkų rutuliukais, alyvuogėmis, kaparėliais, svogūnų laiškais.

Ragautojus sužavėjo ir apelsino užkandis, marinuotas alyvuogių aliejuje su druska ir patiekiamas su keliais lašeliais balzaminio acto bei skrudintos japoniškos duonos trupiniais. Pastarieji taip pat naudoti patiekti geltoniesiems burokėliams, 1,5 val. keptiems jų sulčių, acto ir cukraus mišinyje.

Ant akmens patiekiamos lašišos gabalėlius D.Praspaliauskas pusę valandos marinavo 50 proc. druskos tirpale ir 45 min. virė 44°C laipsnių temperatūroje. Pasak šefo, tikslumas čia tikrai svarbus. Ruošdamas patiekalus „Lauro lapo“ šefas naudojosi laboratorijoje esančiais buitiniais prietaisais.

Kol studentai ir dėstytojai mėgavosi užkandžiais, šefo dešinioji ranka baigė troškinti jautienos žandą, kuris buvo patiektas su garnyru iš perlinių kruopų, perlinio muskuso, kiniškų žaliųjų putelių, smulkių įprastų pupelių bei laukinių ryžių, kurie, prieš tai išvirus atskirai, po to buvo pakaitinti su morkų ir moliūgų tyre. Pasak šefo, ši jautienos dalis gaminama apie 12 val. – kuo ilgiau, tuo labiau jaučiamas šokolado prieskonis.

Desertui užsiėmimo dalyvius D.Praspaliauskas pakvietė į savo restoraną, nes pastaruoju metu vilniečius varginantys kamščiai ištirpdė iš restorano gabentus ledus.

Įvertink šį straipsnį
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Negalėjo patikėti šviestuvo kainos skirtumu Lietuvoje ir užsienyje: ar tai adekvatu? (168)

Kainų skirtumai Lietuvoje ir užsienyje tautiečiams vis dar neduoda ramybės. Šįkart DELFI...

Abiturientas stebina neįtikėtinu talentu – kuria papuošalus sutažo technika (7)

Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos 12-tokas Aivaras Veršila iš išorės atrodo...

Vilniečiui kilo klausimas: nejaugi niekam nerūpi gamtos apsauga? (2)

DELFI skaitytojas piktinasi Lietuvos institucijų neveiksnumu – kieme stovintis autobusas niekam...

Jeigu žmogaus negalima išgydyti, tai dar nereiškia, kad negalima padėti (4)

Mums ne vis vien, mums rūpi Jūsų artimas ir Jūs...

Jauna vilnietė pabėgo iš eismo įvykio vietos – ieško liudininkų kaltininkė rasta, papildyta „Citybee“ komentaru (18)

Į DELFI redakciją kreipėsi vilnietis, kuris pateko į nemalonų eismo įvykį. „Citybee“...

Top naujienos

Nepatikėsite, kur yra viena geriausių dviračių gamyklų pasaulyje: „Baltik vairo“ atsigavimas atima žadą (395)

Staiga visus lenkti pradėjęs dviratininkas gali sukelti įtarimų. Gal jis vartoja dopingą? Tačiau...

Susitraukė partijas gaubusi pilkoji zona: vis labiau ryškėja rinkėjų nuostatos (269)

Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) ir valstiečiai-žalieji lieka...

Prasidėjo pajamų deklaravimas – sutriko VMI tinklapio veikla (45)

Kovo 20d., oficialiai prasidėjus gyventojų pajamų mokesčio deklaravimo laikotarpiui, sutriko...

Prakalbo apie benzino ir dyzelino kokybę – skirtumai priklauso nuo degalinių (158)

Lietuvoje apie degalų kokybę sklando ne vienas mitas, kurį įvairūs nepriklausomi tyrimai yra...

Pranckietis palaiko Karbauskį ir premjerą: Grybauskaitė tai darė specialiai (171)

Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis stojo „valstiečių“ lyderio Ramūno Karbauskio ir...

Britai pripažino: aklavietė parlamente pasiekė krizės lygį (8)

Britų ministrė pirmininkė Theresa May parašys Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui...

Už Orbano išvarymą gali tekti brangiai sumokėti (106)

Trečiadienį sprendžiamas Viktoro Orbano ir jo partijos „ Fidesz “ klausimas: ar bus leista jam...

Daugiabučio laiptinėje sprogimą sukėlę girtas pusamžis vyras sulaukė „Aro“ vizito (1)

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) pareigūnai atliko kompleksinius tyrimo...

Švedijos bankų užuominos apie pasitraukimą ne juokais išgąsdino Estiją (89)

Estijos finansų reguliuotojas siekia, kad Švedijos bankai pasiliktų šalyje, kai po Europą...

Kaip sugrąžinti liemenėlei akinamą baltumą: 4 laiko patikrinti patarimai (39)

Baltos spalvos apatinio trikotažo komplektas tiesiog privalomas kiekvienos moters garderobe. Deja,...