Nedaugelis Vilniaus dailės akademijos (VDA) dizaino katedros studentų yra lankęsi populiariame Vilniaus restorane „Lauro lapas“, todėl jau spėjusį išgarsėti jaunąjį restorano savininką ir šefą sutiko smalsiai. VDA dizaino katedroje įkurtoje „Electrolux maisto ir dizaino laboratorijoje“ Deivydas Praspaliauskas ne tik dalinosi kulinarinėmis idėjomis, bet ir pasakojo savo istoriją.

D. Praspaliauskas išduoda, kad jo pasiekimus nemažai lėmė ir tai, kad jis neskyrė daug laiko svarstymams – tiesiog ėmė ir darė: nors planavo Lietuvoje paviešėti trumpai, bet ėmė ir pasiliko. Tačiau restorano sėkmei ne mažesnę įtaką padarė per įvairiapusę patirtį ir sunkų darbą susiformavęs tikslus žinojimas, kaip viskas turi būti nuosavame restorane.

Įkvepiamą savo karjeros istoriją papasakojęs šefas tarptautinio konkurso „Electrolux Design Lab“ dalyviams ne atskleidė įvairių užkandžių gamybos paslaptis, bet ir serviravimui pasitelkė dizaino studentų kurtų kėdžių mini prototipus bei kitus tradicinei virtuvei neįprastus elementus.

Pirmiausia buvo patiekta gaspačio sriuba, kuriai, pasak šefo, svarbiausi švieži prinokę pomidorai. Sriuba buvo pagardinta marinuotų agurkų rutuliukais, alyvuogėmis, kaparėliais, svogūnų laiškais.

Ragautojus sužavėjo ir apelsino užkandis, marinuotas alyvuogių aliejuje su druska ir patiekiamas su keliais lašeliais balzaminio acto bei skrudintos japoniškos duonos trupiniais. Pastarieji taip pat naudoti patiekti geltoniesiems burokėliams, 1,5 val. keptiems jų sulčių, acto ir cukraus mišinyje.

Ant akmens patiekiamos lašišos gabalėlius D.Praspaliauskas pusę valandos marinavo 50 proc. druskos tirpale ir 45 min. virė 44°C laipsnių temperatūroje. Pasak šefo, tikslumas čia tikrai svarbus. Ruošdamas patiekalus „Lauro lapo“ šefas naudojosi laboratorijoje esančiais buitiniais prietaisais.

Kol studentai ir dėstytojai mėgavosi užkandžiais, šefo dešinioji ranka baigė troškinti jautienos žandą, kuris buvo patiektas su garnyru iš perlinių kruopų, perlinio muskuso, kiniškų žaliųjų putelių, smulkių įprastų pupelių bei laukinių ryžių, kurie, prieš tai išvirus atskirai, po to buvo pakaitinti su morkų ir moliūgų tyre. Pasak šefo, ši jautienos dalis gaminama apie 12 val. – kuo ilgiau, tuo labiau jaučiamas šokolado prieskonis.

Desertui užsiėmimo dalyvius D.Praspaliauskas pakvietė į savo restoraną, nes pastaruoju metu vilniečius varginantys kamščiai ištirpdė iš restorano gabentus ledus.

Įvertink šį straipsnį
Populiariausios nuomonės
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Įvyko pirmasis Kuršių marių plaukimo maratonas, skirtas Lietuvos šimtmečiui paminėti

„Puiku, gražu, sumanu, įdomu, reikalinga, labai rimta“, tokiais ir dar gražesniais žodžiais...

Pasipiktinusi klientė skundžia „Boutique guru“: į Antarktidą siuntinys greičiau nueitų (12)

Į DELFI redakciją kreipėsi „Boutique guru“ klientė, Remigija Gintalė, kuri norėjo pranešti...

Lietuvos himnas skambėjo Peterbore (4)

Net ir giliausios, pačios gražiausios tradicijos ir minėjimai ankščiau ar vėliau tampa tik dar...

„Lidl“ pirktuose riešutuose – šlykštus radinys (72)

Panevėžio „Lidl“ klientė buvo šokiruota, kai nusipirkusi du pakelius riešutų, vėliau...

To dar nebuvo: Dainų diena prasidėjo be dalies kolektyvų (88)

Praeitą savaitę nuvilnijusi šimtmečio Dainų šventė vis dar kelia aistras jos dalyviams ir...

Top naujienos

Linas Kojala. Nenurašykime Trumpo žodžių (89)

Vienas įdomiausių pirmadienio Donaldo Trumpo ir Vladimiro Putino susitikimo aspektų buvo...

Artėja rizikingiausias Ignalinos AE uždarymo etapas: nežino, ką ras atidarę reaktorius (21)

2023 metams suplanuotas Ignalinos atominės elektrinės reaktorių išmontavimas iššūkiu bus ne...

Jau rugsėjį Lietuva gali turėt naują koaliciją (15)

Jau rugsėjį Lietuva gali turėti naują frakcijinę koaliciją – tai DELFI patvirtino „Tvarkos...

Įtemptame pokalbyje su amerikiečių žurnalistu – suirzęs Putinas atsisakė paimti dokumentą (24)

Po savo susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu Helsinkyje ir po to surengtos bendros spaudos...

Naujausi reitingai parodė žmonių reakciją į reformas vidurvasarį (347)

Birželio pabaigoje Seime svarstant mokesčių ir pensijų reformas smuktelėjo jas parengusios...

Karių pasilinksminimas baigėsi mįslinga jauno vyro mirtimi (28)

Praėjusį savaitgalį sodyboje vykusios karių linksmybės baigėsi netikėta ir paslaptinga vieno...

Europa nesiveržia didinti gynybos finansavimo, nes turi buferį – Baltijos šalis? (200)

Baltijos šalims ir Lenkijai esant NATO , Vakarų šalyse mes esame traktuojami kaip buferis, kur...

Avarija Vilniuje: susidūrė 4 transporto priemonės, formuojasi spūstys (23)

Antradienį Vilniuje, Geležinio Vilko g., susidūrė 4 transporto priemonės. Pirminiais duomenimis,...

Gyvai / Sprendžia, kiek Pijus padėjo „valstiečiams“ ateiti į valdžią nuolat pildoma (114)

Vyriausioji rinkimų komisija ( VRK ) antradienio rytą ėmėsi iš esmės nagrinėti darbo grupės...

Ieva Narkutė: hormonai po gimdymo didžiausią įtaką padarė mano vyro gyvenimui, o ne kūrybai (9)

Dainininkė ir dainų autorė Ieva Narkutė -Šeduikienė (31) šiandien drąsiai į savo gyvenimo...