Per mėnesį paprastai išleidžiantys nuo 1200 Lt iki 1400 Lt, eksperimento metu Kęstutis su žmona kiekvieną mėnesį bandė „įtilpti“ į 670 Lt. Tačiau, nors ir turėjo maisto atsargų, du mėnesius išleido daugiau. Jokių naujų drabužių, jokių pramogų, jokių gurmaniškų patiekalų, jokių dovanų, jokių normalių pietų darbe - taip atrodė jų gyvenimas. Didžiausią Kęstučio ir jo žmonos išlaidų dalį sudarė mokesčiai už komunalines paslaugas, mobiliuosius telefonus, maistą ir benziną.

„Darbo dienomis mums taip pat praktiškai teko atsisakyti pietų - dažniausiai valgėme tik bandeles. Aš numečiau 8 kilogramus. Žmona, atrodo, liko tokia, kaip buvo. Viskas dėl tų bandelių“, - juokauja Kęstutis.

Apie savo eksperimentą Kęstutis nepasakojo nei savo draugams, nei artimiesiems. Paklaustas, iš kur surado pinigų kalėdinėms dovanoms, Kęstutis neslėpė, kad jomis pradėjo rūpintis dar nuo rugsėjo pradžios - visas supirko palaipsniui. Tiesa, prabangaus Naujųjų metų šventimo su draugais teko atsisakyti.

Kęstutį labiausiai nustebino ir eksperimento imtis paskatino Seimo narių ciniškumas ir dažnai neatsakingas požiūris į įvairius mokesčius ar įstatymus.

„Krizės metu geriausia būti Seimo nariu. Ypač tiems, kurie prieš tai dirbo kitus darbus, pavyzdžiui, dainavo ar dirbo televizijoje. Per krizę tokių žmonių pajamos būtų sumažėjusios, o šiuo atveju jie gavo stabilią algą“, - įsitikinęs Kęstutis.

Vyras sako, kad rašyti būtent į DELFI Pilietį jį paskatino brolis, kuris taip pat aktyviai dalinasi savo mintimis. Rašymas nesvetimas ir pačiam Kęstučiui, dirbančiam projektų vadybininku.

Tris mėnesius trukęs eksperimentas labai sudomino DELFI skaitytojus, kurie visus eksperimento tekstus aktyviai komentavo. Kęstučio citata: „Pragyventi už minimalią algą būtų galima, jei išlaidos apsiribotų tik maistu ir būstu. Tačiau bet kokios papildomos išlaidos (automobiliui remontuoti, sveikatai pataisyti, drabužiams ar avalynei, ir kt.) verčia ieškoti būdų kaip sutaupyti (daugiausiai maisto sąskaita) ar bandyti prisidurti kažkiek iš šalies“, - DELFI buvo nominuota geriausios metų citatos rinkimuose. Už ją balsavo 131 skaitytojas.

Paklaustas, ar galima išgyventi už minimalią algą, Kęstutis sako, kad tai praktiškai neįmanoma.

Trečiadienį DELFI Pilietyje pasirodys paskutinė eksperimento „Ar galima išgyventi už minimalią algą“ dalis, kurioje Kęstutis apibendrins eksperimento rezultatus. Kviečiame skaityti!

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)