Paskutines 10 dienų leidau namie ir mažiausiai, ko tikėjausi, kad vieną vakarą atsidursiu Klaipėdos universitetinėje ligoninėje. Man buvo smalsu, kur visi lietuviai pasigauna tuos virusus, nes aš juk iš Ispanijos grįžau ir man buvo visiškai nieko.

Kol vieną vakarą temperatūra staigiai nepakilo iki 38 laipsnių. Laužė kaulus, sloga, kosulys (tas toks sausas), svaigo galva ir, kas svarbiausia, buvo sunku kvėpuoti. Net labai.

Paskambinau numeriu 1808, savanoriai atlieka savo darbą puikiai – neskaičiuojant to, kad mano darytas testas Vilniaus oro uoste kovo pabaigoje pasimetė. Paskambinus į 112 buvau paprašytas truputį palaukti, nes medikų brigada turėtų pasiruošti. Medikai atvyko po 10 minučių, visas ligoninės personalas dirba kuo puikiausiai. Ačiū jums už tai! Guliu vienas palatoje, laukiu testo rezultatų.

Galbūt Lietuvoje žmonės šio viruso dar gerai neįvertino. Pilnas miestas žmonių, kas kur šašlykus kepa, kas parke pasivaikšto su vaikais. Aš turiu savo aplinkoje vieną atvejį, kai žmogus mirė nuo šio viruso ir kelis draugus, kurie yra užsikrėtę.

Prieš kelias savaites aš buvau užstrigęs Peru. Čia gyvena 32 milijonai žmonių. Šiandienos rezultatai – 2561 koronaviruso atvejų. Lietuvoje gyvena 2,7 milijono. Šiandienos rezultatas – daugiau kaip 800. Kodėl toks nedidelis skirtumas tarp tokių skirtingų šalių?

Kai tik atsirado pirmas atvejis, Peru visiškai užsidarė. Oro uostai, viešbučiai, parduotuvės – nebedirbo niekas. Lauke važinėjo dešimtys policijos ekipažų , kariuomenė bei įvesta komendanto valanda, o lauke galima būti iki 16 valandos ir tai, tik vaikštant po vieną ir einant į parduotuve ar vaistinę.

Pirmadienį, trečiadienį, penktadienį lauke gali būti tik vyrai. Antradienį, ketvirtadienį ir šeštadienį – tik moterys. Atsidurti kalėjime galima vien už tai, kad būsi pričiuptas lauke po 16 valandos. Gali gauti baudą už tai, kad esi lauke be kaukes.

Atrodo beprotiška ir juokinga? Galbūt, bet tik taip, mano nuomone, yra stabdomas viruso plitimas. Žmonės, būkite neabejingi ir likite namie, tai geriausia, ką jūs galite šiandien padaryti dėl mūsų visų ateities. Tik taip galėsime džiaugtis ateinančia vasara.

O mano atsakymas testo – teigiamas.