Skaitytojas Petras kreipėsi pasakodamas apie sunkumus ieškant darbo – sunkumus, su kuriais susiduria dėl savo amžiaus.

„Keista, bet niekas nekalba ir nerašo apie, sakyčiau, tokią aktualią problemą kaip darbuotojų diskriminacija pagal amžių priimant į darbą. Reikalas tas, kad daug Kauno didelių naujų – modernių įmonių priima į darbą tik žmones iki 35-40 metų amžiaus. Galiu duoti pavyzdį. Man yra 46 metai ir aš jau esu per senas. Į tokias Kauno įmones, kaip gaminančias padangas, kitas stambias gamyklas, kelių įmones ir kt. darbuotojai virš 40 metų amžiaus yra nepriimami. Aišku, su retomis išimtimis. Spėju, kad Vilniuje situacija yra panaši.

Ir aš kalbu apie administracijos darbuotojus, dėl gamybos nežinau. Be to, amžiaus taisyklė mažiau galioja programuotojams. Mano supratimu, toks darbuotojų rūšiavimas yra pakankamai skandalinga – verta dėmesio tema“, – rašė Petras.

Užimtumo tarnybos Komunikacijos skyriaus vadovas Liudas Dapkus teigė, kad tokių dalykų neturėtų būti – deja, realybė, pasak jo, kitokia.

„Atviroje darbo rinkoje niekas neturi įgaliojimų to kontroliuoti. Lygių galimybių įstatyme ir darbo kodekse parašyta, kad darbdavys privalo įgyvendinti nediskriminavimo dėl amžiaus principą. Kai priimant į darbą nurodomas pretendento amžius, amžiaus riba ar grupė – tai diskriminacija. Blogas pavyzdys skelbime rašyti „kviečiame jauną, dinamišką“ ir panašiai. Tai reguliuoja darbo inspekcija, ginčų komisija – jiems galima skųsti darbdavį, turint konkrečius pavyzdžius ir įrodymus.

Tačiau kaip turėtų būti skiriasi nuo to, kaip yra. Darbuotojų labai trūksta, tiek ukrainiečiai, tiek kiti atvykę žmonės to trūkumo neišsprendė. Kalbant apie transporto, kelių priežiūros ar įrangos sektorių – nerašyta taisyklė, kad įmonė turi lūkesčių dėl darbuotojo fizinio pajėgumo. Natūralu, kad darbdavys nenori vyresnio amžiaus žmogaus versti kilnoti sunkių dalykų. Nurodoma, kad darbas bus susijęs su fiziniu krūviu, kandidatui tiesiai nesakoma „tu per senas“, bet jam nurodoma, kokie bus reikalavimai.

Dalis žmonių darbindamiesi, net nebūtinai vyresnio amžiaus, patys nurodo savo galimybes – pavyzdžiui, ieškau darbo be fizinio krūvio. Valstybė 45+ žmones traktuoja kaip pažeidžiamus darbo rinkoje, nes jie turi teisę į subsidijavimą įdarbinant. Žmogus, grįžtantis iš įkalinimo įstaigos, negalintis savimi pasirūpinti ir žmogus, esantis virš 45 metų amžiaus, laikomi reikalingais pagalbos.

Šių metų sausio-liepos statistika, kurie žmonės įsidarbina: vos 18,8 proc. ieškančių darbo įsidarbina vadovais ir specialistais. Daugiau kaip 50 proc. – vidutinės kvalifikacijos darbuotojais, o net 38,1 proc. žmonių įsidarbina nekvalifikuotiems darbams. Nepriklausomai nuo turimo išsilavinimo. Čia kalbama apie vyresnius nei 50 metų amžiaus žmones. Šie duomenys atkartoja daugiametę statistiką. Žmonės vertina savo žinias prasčiau nei anksčiau. Yra valstybės parama mokymuisi ir darbo vietoms, tad situacija gerėja, bet iš lėto. Įstatymai gina žmonės, bet reali situacija yra truputį kitokia“, – apgailestavo L. Dapkus.

Lygių galimybių kontrolieriaus Diskriminacijos prevencijos ir komunikacijos grupės patarėja Miglė Kolinytė patvirtino, kad yra sulaukta skundų dėl amžiaus diskriminacijos.

„Taip, esame sulaukę tokių skundų. Pasitaiko, kad darbdaviai amžiaus rėžius ar kitus su amžiumi susijusius reikalavimus (pvz. „jauno darbuotojo“) būna nurodę darbo skelbimuose, todėl į tarnybą kreipiasi ne tik žmonės, siekiantys įsidarbinti, bet ir tie, kurie nori informuoti apie pastebėtus galimus pažeidimus.

Lygių galimybių įstatymas draudžia priėmimo į darbo procese diskriminuoti asmenis dėl amžiaus. Darbdaviai ne tik neturėtų nurodyti amžiaus rėžių darbo skelbimuose, bet ir klausti apie kandidatų amžių darbo pokalbiuose bei atsisakyti priimti į darbą vien dėl kandidato amžiaus.

Jei darbo pokalbio metu darbdavys klausinėja apie amžių ar informuoja, kad kandidato amžius neva netinkamas, kad ieškoma jauno darbuotojo ir pan., asmuo turi teisę kreiptis į Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą.

Verta paminėti, kad žodiniame darbo pokalbyje įvykstančius diskriminuojančius veiksmus gali būti sunku įrodyti. Todėl jei kyla įtarimas, kad galite susidurti su diskriminacija, rekomenduojame darbo pokalbį įrašyti.

Tiesa, kai kurioms specifinėms pareigoms yra taikomi amžiaus apribojimai, kurie nelaikomi diskriminacija. Pavyzdžiui, darbinantis teisėju, valstybės tarnautoju ir kt. Nurodyti, kad ieškomas jaunai atrodantis ar vyresnio amžiaus žmogus galima ir ieškant darbuotojų į modelių, aktorių darbo vietas“, – paaiškino M. Kolinytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją