Žmonės DELFI nuomonių platformoje dalinosi savo patirtimi. Pasisakė ir neseniai vestuves kėlę skaitytojai, kurių didžioji dalis pripažino, kad svečius kviečia ne dėl pinigų, o noro pabūti drauge. Taip pat tie, kuriems neseniai teko gauti kvietimą su nurodyta pinigų ir tai sukėlė šleikštulį. Vis dėlto viena skaitytoja yra gavusi kvietimą sudalyvauti ir kitaip organizuojamose vestuvėse.

Kvietimas į vestuves – draugiškumo išraiška

Vienas skaitytojų teigė, kad jam ir žmonai svarbiausias kriterijus buvo kviečiamų svečių charakterio savybės, o ne kiek jie prisidės prie jų bendro gyvenimo kūrimo.

„Mums, kai kvietėme į vestuves, buvo tik mintis, kiek surinksim, toks įdomumas. Bet kvietėme pagal draugiškumą, bendravimą, o ne pagal prognozes, kuris čia riebesnį vokelį atneš... Tai labai žemas lygis...

O jei mane kviesdami parašytų kvietime, kad pageidautina suma dovanos nuo tiek ar tiek, net neičiau į tokias vestuves... Jei dabar kokie geri draugai sunkiai gyvena iš minimumo, dar vaikų turi, ar aš galiu jų prašyti, kad visą savo algą į vokelį man sudėtų?! Absurdas... žinokit viena, jei jums nurodo sumą, vadinasi, jūsų tikrais draugais nelaiko, tikri draugai neįkainojami...“, – pastebėjo jis.

Kitas diskusijos dalyvis atviravo, kad pats negalėjo surengti prabangių vestuvių, todėl kvietė tik artimiausius žmones, bet net minties neturėjo, kad tuoktuvės jiems turėtų atsipirkti.

„Mano vestuvės buvo kuklios. Prieš jas buvo krūva reikalų, pirkome namą, žmona buvo pastojusi. Svečių daug nekvietėme, nes negalėjome visiems surengti šventės. Apie mintis, kad atsipirks – nebuvo nė kalbos, kitaip auklėtas, net nevertinau, kiek sugrįš pinigų.

Svečius galima suskirstyti į pakopas: 1. Artimiausieji 2. Močiutės, tetos 3. Draugai 4. Kolegos... Kiekviena tų pakopų svečių skaičių didina bene geometrine progresija. Pasiekus kitą pakopą negali, pavyzdžiui, pakviesti tik vieną močiutę iš keturių.... Jaunesni visi su poromis... Galiausiai išeina, kas norėjo, pasveikino ir tiek tos šventės. Aš niekam nelikau skolingas. Žmona būtų norėjusi didesnės šventės, bet įtikinau ją, kad artimiausius 5 – erius metus jos surengti negalėsim. Pati pasirinko greitesnį variantą“, – pabrėžė jis.

Skaitytojas, prisistatęs Jono vardu, išvis negalėjo suprasti galimybės, kad koks nors geras draugas negalėtų kviestas dalyvauti šventėje dėl pinigų stygiaus. Jis net tvirtino, kad pats primokėtų už šventinius rūbus, jei išgirstų tokį pasiteisinimą.

„Jaunieji kviečia į savo šventę artimiausius žmones, jie yra pasiruošę šiai šventei ir žino, kas kiek gali dovanoti, todėl gavę kvietimą turėtų suprasti, kad laukiama jų, o ne pinigų. Ir simboliškai įdėti į vokelį pagal galimybes. Jei man svarbus žmogus negalėtų dalyvauti mano šventėje, aš dar ir pats jam duočiau pinigų šventiškai pasipuošti, čia juk artimųjų šventė, o ne rinkliavos puota“, – dievagojosi Jonas.

Paprašė dovanoti nebereikalingus daiktus

Nepaisant to, viena DELFI skaitytojų prisipažino, kad buvo sulaukusi kvietimo, kuriame buvo nurodyta minimali suma, su kuria galima ateiti į jungtuves. Toks prierašas ją labai įžeidė.

„Prieš porą metų gavau kvietimus į gerų draugų vestuves. Smulkiom raidėm buvo nurodyta minimali pinigų suma, kurią turi dovanoti svečiai. Į vestuves nėjau. Jei nebūtų buvusi nurodyta minimali suma, būtume padovanoję tris kartus daugiau. Gaila, bet daugiau taip gerai nebesutariame.“, – pasipiktinusi pasakojo ji.

Kartais galima ne tik prašyti svečių dovanoti tam tikras pinigų sumas, bet ir pažiūrėti į svarbiausią metų šventę kūrybiškai. Skaitytoja teigė dalyvavusi vestuvėse, kur jaunieji prašė perdovanoti svečiams nebereikalingus daiktus ir griežtai pasisakė prieš vokelius.

„Dalyvavau draugų vestuvėse ir jie griežtai pareikalavo – jokių vokelių. Vestuvės buvo paprastoje sodyboje, kur vyko šiek tiek aktyvių pramogų, tad nieko neįpareigojo nuomotis kostiumų, suknelių. Dėl to moterys labai džiaugėsi. O dovanų buvo nurodyta griežtai nepirkti nieko naujo. Reikėjo iš savo šeimyninio gyvenimo padovanoti kažką, ko jau nebenaudoji ir taip prisidėti prie naujos šeimos kūrimo.

Patyrėme daug smagių akimirkų! Žmonės dovanojo senas užuolaidas, skalbyklę, mikrobangų krosnelę, patalynę, lėkščių ir visko, ko reikia buičiai, bet ko patys nebenaudoja. Mes padovanojome miegamojo spintą, nes jau taip seniai planavome pirkti ir vis neprisiruošėm, nes reikės išrinkinėti senąją. O dabar buvo puiki proga. Ir mes likome labai laimingi nauju pirkiniu ir jaunųjų pora liko patenkinta. Už tuos pinigus, kuriuos būtų išleidę prabangai, jie pirko dviejų kambarių butą (įnašas). Smagios ir labai racionalios vestuvės. Be to, kai nebuvo tokių įpareigojimų nešti pinigus, tai prisirinko labai daug žmonių“, – prisiminė įsimintinas vestuves moteris.

Esate sulaukę netikėtų pasiūlymų ar raginimų dovanoti dideles sumas vestuvėms? Pasidalinkite savo patirtimi ir istorijomis rašydami el. p. pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)