NEC, ŠMM, Seimo nariai Adomėnas, Lansbergis, Prezidentės patarėja nei į mano, nei į kitos informacinių technologijų mokytojos laiškus neatsakė. Atsiliepė tik Švietimo tarybos pirmininkė V. Targamadzė, kuri šiuo metu išvykusi, ir patarė mums kreiptis į žiniasklaidą ir diskusiją, kurios nebuvo, paviešinti, nes kol kas nors atsakys bus jau per vėlu tvarkaraštį keisti.

Su patvirtinto tvarkaraščio projektu švietimo bendruomenė nebuvo supažindinta iš anksto ir neturėjo galimybių išsakyti savo nuomonės, nes NEC svetainėje buvo skelbiamas projektas su kitokiomis egzaminų datomis.

NEC, manau, patys supranta, kad tvarkaraštis nekoks, jo nepatalpino naujienose, o tvarkingai „užkišo“ svetainėje, kad ne iš karto pastebėtume, o projektą iš naujienų taip pat pašalino, bet mes jį radome.

Kodėl informacinių technologijų egzamino numatyta data gegužės 12 d. netinkama:

1. Brandos egzaminus mokiniai pradeda laikyti dar nebaigę išeiti kurso. Programavimas 10 klasėje nėra privalomas, todėl daugumoje provincijos mokyklų šio dalyko tiesiog nėra (nepasirinko, labai patogu) ir mokiniai 11-12 klasėje turi išmokti 3 metų kursą, tam neskiriant papildomų pamokų. Sutrumpinant mokslo metus puse mėnesio, dar labiau didinama atskirtis tarp miestų ir provincijos moksleivių.

2. ŠMM teigia, kad brandos egzaminai į šeštadienius perkelti todėl, kad nesitrukdytų ugdymo procesas, tačiau norint paruošti kabinetą informacinių technologijų egzaminui ir pagal instrukciją leisti abiturientams susipažinti su egzamino darbo vietomis dieną prieš egzaminą, 2-3 dienas informacinių technologijų pamokos nevyks niekam.

3. Pradėjus egzaminus laikyti gegužės mėnesį, dauguma abiturientų eis ne į visas pamokas, vaidins sergančius arba mokysis be poilsio. Ar tikrai reikia taip žaloti vaikus?

4. Ne visi birželio mėnesio (kai abiturientų pamokos jau nevyksta) šeštadieniai išnaudoti egzaminų vykdymui. Akivaizdu, kad NEC nedarė jokios analizės, kokius egzaminus laiko atskiros mokinių grupės. Mokiniai laikantys informacinių technologijų egzaminą dažniausiai dar laiko anglų kalbą, matematiką, lietuvių kalbą ir kai kurie fiziką, todėl birželio 9 d. sesija baigta. Kur skubam? Tikriausiai, kad mokiniams būtų lengviau?

5. Biologijos egzaminas gegužės 26 d. (kitą dieną po paskutinio skambučio), man primena sovietmetį, kai įskaitų perlaikymus darydavo gruodžio 31 d. vakare. Manau tai labai rafinuotos patyčios.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Komentuoja NEC atstovai:

Jūsų pateikta problema Nacionaliniam egzaminų centrui (NEC) yra žinoma. Kaip ir kasmet, brandos egzaminų tvarkaraštis yra vienas opiausių diskusijų taikinių. Planuojant 2018 metų brandos egzaminų tvarkaraštį, reikėjo atsižvelgti į tai, kad 2017/2018 mokslo metai yra pailginti 10 darbo dienų. Todėl NEC turėjo apsispręsti tarp dviejų alternatyvų – arba didinti egzaminų skaičių, kurie vykdomi šeštadieniais, arba, pavyzdžiui, rinktis Lenkijoje taikomą brandos egzaminų vykdymo modelį – šeši egzaminai per tris darbo dienas.

Visuomenei svarstyti pasiūlėme tą variantą, kuriame daugiau vykdomų egzaminų šeštadieniais. Tvarkaraščio svarstymuose dalyvauja savivaldybių ir mokyklų administracijų atstovai, mokytojai, mokinių organizacijos. Šiais metais pirmasis 2018 metų brandos egzaminų tvarkaraščio projektas buvo paskelbtas dar 2017 metų gegužės mėnesį. Vėliau informacija buvo atnaujinta rugpjūčio ir spalio mėnesiais.

Kaip ir kasmet informacija apie tvarkaraščio projektus skelbiama NEC tinklalapio skiltyje „Teisinė informacija“ – „Teisės aktų projektai“. Paraleliai informacija apie tvarkaraščio sudarymo principus nuo rugsėjo mėnesio buvo skelbiama mokykloms per duomenų perdavimo sistemą KELTAS – mokyklų bendruomenės galėjo ne tik susipažinti, bet ir apsvarsčiusios teikti savo pasiūlymus. Tokia informacijos sklaida leido mums gauti įvairių suinteresuotų pusių – mokinių ir jų organizacijų, mokytojų, mokyklų administracijos atstovų nuomones ir siūlymus dėl tvarkaraščio.

Mokytojams greičiausiai yra žinoma, kad egzaminų rezultatai yra reikalingi ne tik atestatui gauti, bet jie naudojami ir stoti į Lietuvos ir užsienio šalių aukštąsias mokyklas. Todėl galimybių pradėti egzaminų vykdymą ir visų egzaminų vertinimą tik pasibaigus ugdymo procesui – po birželio 15 dienos – neturime.

Pastaruosius kelerius metus gegužės mėnesio šeštadieniais buvo vykdomos užsienio kalbų (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinių brandos egzaminų klausymo, skaitymo ir rašymo dalys. Todėl savivaldybių administracijos ir mokyklos turi patirties, kaip optimizuoti ugdymo procesą ir sudaryti sąlygas mokiniams tinkamai pasirengti egzaminui.

Norite paprieštarauti autoriui? Arba išsakyti savo nuomonę? Rašykite el. p. pilieciai@delfi. lt.