Yra tokia moteris, kuri 30 metų veisia nykštukinius pudeliukus. Dar „tais laikais“ ji sėkmingai pardavinėdavo mažyčius, labai patrauklius nykštukus turguje, dedama reklamą į laikraščius. Bet atėjo internetiniai laikai ir parduoti darėsi vis sunkiau.

Atsirado ir kitos, naujesnės, įdomesnės veislės, o ir žmonės pirkdami tikisi sveikos, paskiepytos, sutvarkytos, gal net su dokumentais „prekės“... Moteris nuolat turėjo kelias dešimtis šuniukų. Anot namo gyventojų, ne kartą buvo rašomi skundai dėl triukšmo, ne kartą (bet jau labai seniai) važiavo ir „Grinda“ (Vilniaus miesto sanitarinė tarnyba) konfiskuoti gyvūnų (tai vykdavo lauke, nes į butą moteris neįsileisdavo). Veisykla veikė ir toliau, nepaisant kažkada vykusių konfiskacijų, VMVT baudų.

Atėjo laikas, kai kažkurie šuneliai dėl sveikatos būklės, senatvės ar triukšmingo būdo tapo nebereikalingi. Greit pasklido gandai, kad senus pudelius ji nori kažkam „priduoti“, atiduoti į „šunides“, nes jie jau nepajėgia pinigo užkalti, o kitus toliau pardavinėti.

Gavome kontaktus, susiorganizavome susitikimą. Skubėjome metusios visus darbus (kas vėliau atsirūgsta trigubu vargu), kai sužinojome, kad vienas 4 mėn. pudeliukas staiga mirė „suvalgęs karbonadą“ ir kad ji pati prapjovė pilvą ieškodama mirties priežasties.

Moteris sutiko „dovanojamus“ išnešti į lauką parodyti, o kiti - ne mūsų reikalas, nebent padėsime juos parduoti. Susitikimas vyko kelias valandas. Buvo labai sudėtinga žmogui išaiškinti, kaip mes matome visą situaciją iš šalies. Veisėja įsitikinusi, kad kailį šuniukams suvelia vagys, kurie pas ją į butą patenka, kai jos nėra. Apžiūrėję paaiškinome, kad tai išorės parazitai - blusos, plaukagraužiai. Taip pat išgirdome, kad jie gauna daug daržovių. Paaiškinome, kad reikalingas kokybiškas sausas visavertis pašaras. Ne, moteris įsitikinusi, kad nuo jų užsikiša skrandžiai ir tikrai nemaitins juo šunų (maišą atvežėm, jai atidavėm).

Veisėja rodė, kurios kalytės nutukusios, kurios normalios, parodinės. Negalėjome įtikinti žmogaus, kad jis klysta. Buvo daug kalbų apie viską ir nieką, moteris niekuo nepasitiki ir geruoju nenori atiduoti visų šunų. Dalį - prašom, imkit nors dabar, bet iš kitų ji nori pinigą uždirbti, nes „šitiek vargo, naktų nemiegojo“... Paklausus, kada ji paskutinį kartą ką nors pardavė, aiškaus atsakymo nesulaukėme. Jai nebeskambina niekas, kažkiek šuniukų nugaišo dėl neaiškių priežasčių. Moters įsitikinimu, vis tie vagys, kurie ateina kailių šunims suvelti.

Veterinarai, jos nuomone, taip pat vagys (siūlėme su šuniukais ją nuvežti į gydyklą), visi žmonės niekšai, jei atiduodi šunį arba pigiai nuperka, tai ir ištrenkia, o va kai brangiai parduodi, saugo... Apie kažkokius nuparazitinimus, skiepus čia niekas nekalba, moteris tuo neužsiima. Kai šuniukai puolė ryti springdami sausiukus, veisėja paaiškino, kad nėr ko čia jų peršerti, kad jie turi būti ne storuliai - diabetikai. Žmogus turi savo keistus įsitikinimus – neperkalbėsi.

Šunis ji kartais išveda, jie laksto palaidi, priryja ko tik nori. Vienas prie mūsų akių taršė vištos blauzdikaulį. Atimti - be šansų. Dauguma šuniukų labai baikštūs, neprisileidžia svetimo žmogaus, net bando į klešnę kąsti. Mažyčiai, visi, išskyrus taip pat miniatiūrinę kalytę Kaštonę, pudeliukai arba jų mišrūniukai, didžiausias sveria maximum 4 kg.

Siūlėme moteriai dovanoti visus suaugusius, o mažyčius parduoti. Nepardavus skubiai - taip pat dovanoti. Ką tik susikergusias kalytes sterilizuoti (nėštumo požymių dar nėra). Ji kategoriškai nesutinka.

Mūsų organizacijoje šiuo metu katastrofa - tiek finansinė, tiek moralinė, tiek perteklinė, kad net galvoti nėra kada apie jau išgelbėtus, nekalbant apie tai, kad juos dar ir prižiūrėti reikia, o ką jau kalbėti apie naujus tokio masto „projektus“?!

Todėl čiupome tik tuos, kurių negalėjome palikti nė sekundei tai moteriai, nes jiems reikėjo neatidėliotinos veterinarinės pagalbos. Juos du matote ant vet. gydyklos stalo.

Kiti liko laukti pagalbos. Taip, tuoj pulsite komentuoti, kad čia VMVT kviest reikia, policiją, žiniasklaidą, tuoj pat konfiskuoti visus, į teismą ją paduoti ir t.t. O realybė tokia: kreipsimės, pasieksime, kad kada nors juos konfiskuotų, na, ir į kur? Į „Grindą“? Kur tą pačią akimirką, vos pernešti per slenkstį, būdami tragiško imuniteto jie užsikrės maru, parvu? Kur juos padėti sukėlus visas instancijas ant kojų? Kur?!

Suprantama, kad tai moteriai gyvūnų laikyti nereikia ir negalima. Ji galbūt ir sutiktų gavus norimas sumas jų atsisakyti. Bet nėra kur padėti nei nupirktų, nei konfiskuotų. Todėl visų gerų žmonių ir kitų gyvūnų gelbėjimo organizacijų prašome pagalbos! Reikalinga globa. O tiems, kas juos gelbės, ir finansinė parama.

Pudeliukas
Mes paėmėm 8 m. baltą pudeliuką Armandą, nes kai jį išnešė ant rankų, baisu buvo, kad nesulūžtų. Išsukta jo viena galinė letena, šuniukas vos pastovėjo ant kojų, svirduliavo lyg apsvaigęs. Išsekęs, aklas, atrodė, tuoj lūžęs šonkaulis išlįs kiaurai per odą! Visiškas košmaras. Iškart pasakėm, kad šitą imam, nors nė minties, kur reikės padėti ir už ką gydyti.

Taip pat moteris mums atidavė 2 mėn. pudelytę Pūką, kuri dreba lyg turėdama Parkinsono ligą. Ji taip pat išsekusi, kratėsi kaip įjungtas mikseris! Be jokių svarstymų griebėm ir ją.

Su dviem ligoniukais lėkėme į gydyklą.

Ten Armandui nustatytas išsekimas, odos, vidaus parazitai, hipoglikemija, mažakraujystė. Dar rytoj bus aiškūs kiti kraujo tyrimai, parodantys inkstų, kepenų būklę. Padarėme echoskopiją. Koja išsukta jau nežinia kiek laiko (veisėja paaiškino, kad rado jį tokį grįžusi namo), šunytis kriptorchas (nenusileidusi viena sėklidė). Dabar reikia vitaminų, vaistų, nepaprastai gero, kokybiško maisto, kad galėtumėm jį atgaivinti.

Jei atsigaus, bus reikalinga kastracija (tai būtina kriptorchams) ir kojos amputacija. Nes viskas tiek užleista, sugiję, vargu, ar ją bus galima išsaugoti. Šuniukas daugybę metų negali priimti patogios pozos sėdėti, gulėti, laiko iškėlęs suriesta, išsuktą skaudančia leteną. Dar buvo kraupybių - šįryt Armandas supusryčiavo nailoninę puskojinę! Kad tik jis pasveiktų. Kelioms dienoms šunytį patalpinome pas savanorę Gintarę, nes kitas likęs variantas būtų mano automobilis. Todėl labai visų prašome pagalbos ieškant Armandui laikinos globos! Svoris - 2,5 kg.

Mažylei Pūkai taip pat nustatytas išsekimas, hipoglikemija, kalcio trūkumas. Jei jai nuo vaistų, vitaminų kiek gerės, darysimės kraujo tyrimus. Kol kas iš visų požymių daktarė įtaria, kad visas tas kratimasis - neurologinis pažeidimas dėl mikroelementų trūkumo, išsekimo, parazitų invazijos. Pastatyta lašelinė, suleisti vaistukai. Tęsim kursą, tikėsimės, ji nenumirs. Pūka globą turi pas Indrę iki gegužės pabaigos. Vėliau bus reikalingas globos perėmimas. Svoris – 1 kg.

Būtumėm labai dėkingi už paramą. Šiems dviems mažyliams [er dieną išleidome 340 Lt. Ir tai tik pradžia. Maisto užteks tik savaitei. Armandui reikės kartoti tyrimus, Pūkai greičiausiai taip pat bus reikalingi tyrimai. Todėl labai reikės paramos. Ačiū.

Labai visų prašome pagalbos - GLOBOS IKI PADOVANOJIMO. Prašome ne tik pavienių globėjų, kurių negalėsime aprūpinti maistu, vaistais, skiepais ir sterilizacijomis, bet ir mūsų draugų - kitų gyvūnų gelbėjimo organizacijų, kurios, gerai žinome, perkištos iki lubų. Primenu, labai gerai suprantame, kad juos reikia iš ten traukti. Bet norint tai padaryti geruoju arba bloguoju, būtina globa. Trumpai apie visus, kuriuos ji mums parodė arba apie kuriuos užsiminė (išskyrus Armandą ir Pūką, kurie jau saugūs):

Atiduoda:

Kaštonė - 12 m. labai energinga miniatiūrinė trumpaplaukė šokolado spalvos šunytė. Ji kai kurių pas ją esančių pudelių mišrūnų mama. Atsargi, bet greitai priprantanti prie naujų žmonių. Sveria kokius 3,5 kg.

Pelenė - šviesiai pilka pudelytė, labai graži, sargi. 1 m. amžiaus. Atrodo sveika, tačiau kiek per liesa.

Švelnė - pilka pudelytė, labai sargi, bet apsipratusi, bent tai savo šeiminikei, be galo švelni. 6 m. Atrodo sveika.

Sidrutė - pilkai rusva pudelytė, panašu, grynaveislė - 11 m. Labai savarankiška, atsargi, bet nepikta. Laksto po visą rajoną, kažkaip sugebą grįžti, nepapulti į bėdą. Sidrutė atrodo sveika.

Parduoda (200-300 už vieną):

Baltrukėlis - 1 m. baltutis pudelio mišrūniukas; Atrodo sveikas.

Miniatriūrinės Dvynukės sesutės balta ir juoda, meškiukų veideliais - 1 m. Šių dviejų veisėja nenori nei atiduoti, nei parduoti, kol jos neatsives šuniukų. Nes praeitą savaitę susikergė su kažkuriuo patinėliu. Apie sterilizaciją girdėti nieko nenori - „žiauru, tokie gražūs bus šuniukai...“. Abi atrodo sveikos.

Mažylis Perlas 2 mėn (Pūkos juodas broliukas) - fantastiškas, dieviškas grožis. Kiek palysęs, kaip ir visi kiti turi plaukagraužių.

Abrikosinis pudeliukas Abrikosas - 7 mėn.

Balta pudeliukė Čipa - 5 mėn. - nematėm

Juoda garbanė Mirta - 5 mėn. - nematėm

Juoda pudeliukė be vardo - 5 mėn. - nematėm

Visiems šuniukams labai reikia globos arba namų. Jei turėtumėm visiems vietas, reiktų juos tiesiog paimti, išgydyti visus parazitus, normaliai šerti, skiepyti, sterilizuoti ir dovanoti (labai tikimės, kad pas ją nėra tokių kaip Armandas ar Pūka, tikimės, kad ji neslepia ligoniukų). Bet kol nėra kur jų padėti, galime bandyti po vieną, kitą imti. Bet kol mes vėžlio greičiu judėsime, prisiveis krūvos naujų nelaimėlių. Ačiū visiems už pagalbą ir paramą Pūkai ir Armandui.

Susisiekti: info@rainiukas.lt, 868973782, 861558898 (VšĮ „Rainiukas“)