Sausio 12 dieną grupelė gimnazijos jaunųjų žurnalistų ir mokinių savivaldos atstovų kartu su Kauno jaunųjų turistų centro būrelių nariais vyko į Vilnių, kuriame prieš 25 metus minios žmonių drąsiai stojo ginti LR Seimo, LRT, Lietuvos televizijos bokšto ir kitų svarbių strateginių objektų. Mokiniai aplankė ekspoziciją LRT pastate, išklausė jaudinančio gidės pasakojimo apie Lietuvos televizijos ir radijo užėmimą, apie paskutinį žurnalistės Eglės Bučelytės reportažą.

Be to, jaunuoliai turėjo galimybę pasižvalgyti po filmavimo studiją, kurioje šventiniam koncertui ruošėsi garsūs Lietuvos dainininkai, apsilankė radijo studijose, patys pasėdėjo prie garso režisieriaus pultų. Vėliau jaunieji turistai nuvyko į televizijos bokštą, apžiūrėjo fotografijų parodą, skirtą Sausio 13-osios įvykiams atminti, pakilo į „Paukščių taką“.

Pusę šešių visi stebėjo iškilmingą simbolinio laužo uždegimo ir žuvusių prie televizijos bokšto Laisvės gynėjų pagerbimo ceremoniją, kurioje dalyvavo LR prezidentė D. Grybauskaitė, ministras pirmininkas A. Butkevičius bei kiti LR Seimo bei vyriausybės atstovai. Mokiniai taip pat uždegė atminimo žvakeles už žuvusiuosius. Jaunieji gimnazijos žurnalistai didžiavosi, kad tokią svarbią Lietuvai dieną turėjo galimybę lankytis Vilniuje.

Sausio 13-ąją nuo ankstyvo rytą kiekviename kabinete tradiciškai uždegamos atminimo žvakutės, mokiniai ir mokytojai įsisega „Neužmirštuoles“ – mūsų atmintį liudijantį simbolį. Pertraukų metu skambėjo patriotinės dainos. Pamokos taip pat vyko neįprastai. Pradinių klasių mokiniai pirmosios pamokos metu vieningai traukė dainą „Laisvė“, žiūrėjo filmuotą medžiagą. 7a ir 7b klasių mokiniai su istorijos mokytojomis dalyvavo istorijos-pilietiškumo pamokoje „Atmintis gyva, nes liudija“.

Mokiniai prisiminė svarbią datą ne tik žiūrėdami vaizdo įrašus, bet ir skaitydami savo artimųjų bei kitų liudininkų atsiminimus. Septintokai kūrė padėkos laiškus tiems, kurie 1991 m. sausio 13-ąją paaukojo savo gyvybes dėl Lietuvos nepriklausomybės. Aktų salėje vyko LRT televizijos transliuojamo filmo „Pamoka laisvei“ peržiūra ir aptarimas. Gimnazijos informaciniame centre atidaryta paroda „Laisvė pulsuoja visų mūsų širdyse...“

Po pamokų vyresniųjų klasių mokiniai Sausio 13-ąją tradiciškai paminėjo draugiškai varžydamiesi tinklinio aikštelėje. Šias varžybas kasmet organizuoja gimnazijos kūno kultūros mokytojai. Šįmet 9-12 klasių grupėje laimėtoja tapo 12 b klasės komanda. Tokiu būdu ir sportininkai prisidėjo prie akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“.

Tariame nuoširdų ačiū Laisvės gynėjams, tik jų dėka jau 25 metus esame laisvi ir tai vertiname.

Ieva Mitkutė, Meda Katauskaitė, Indrė Matulaitytė

Nuotraukų autorės: E. Šiaučiūnaitė, S. Grigaravičiūtė, D. Galskienė, R. Brazaitienė ir kt.