Atsinaujinantis jau dešimtus metus rengiamo mokinių olimpinio festivalio pavadinimas – tik permainų viršūnė. Festivalį organizuojantys Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM), Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės (KKSD) bei Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) daro daug nematomo darbo, kad nuo ateinančių metų 1000 mokyklų įtraukiančios žaidynės turėtų dar turtingesnę programą.

Iš viso į Lietuvos mokyklų žaidynių programą, pasitarus su visomis Lietuvos savivaldybėmis, įtraukta 21 sporto šaka. Tarp jų – ir komandinės sporto šakos, pavyzdžiui, krepšinis, futbolas ar kvadratas, ir individualios sporto šakos, tokios kaip lengvoji atletika, stalo tenisas ar šachmatai.

Didelis sporto šakų pasirinkimas lemia, kad kiekvienas iš beveik 200 tūkst. festivalyje dalyvaujančių vaikų gali rasti sau tinkamiausią sportinį užsiėmimą. Kai kuriems vaikams tai – galimybė tapti savo mokyklos, savivaldybės, o vėliau ir visos Lietuvos čempionu. Be to, skirtingas sporto šakų „meniu“ padeda jau patiems mažiausiems diegti fizinio aktyvumo svarbą.

Permainos – jau netrukus

Kur kas įspūdingesni ir masiškesni taps finaliniai žaidynių renginiai. Tuo bus galima įsitikinti jau vasario 14 d. Druskininkuose vyksiančios didžiausios Lietuvoje žiemos sporto šventės – „LTeam“ žiemos olimpinio festivalio – metu.

Į šio festivalio programą įtrauktos trijų žiemos sporto šakų – slidinėjimo, kalnų slidinėjimo slidėmis ir kalnų slidinėjimo snieglente – parodomosios varžybos. Į jas mokyklos registruoti gali visus to norinčius vaikus. Toks sprendimas priimtas siekiant kuo didesnio vaikų įsitraukimo. „LTeam“ žiemos olimpinio festivalio metu vaikai galės varžytis geriausiose šalies sporto bazėse, stebint ir palaikant miniai žiūrovų.

„Mokyklos labai apsidžiaugė suteikta galimybe ir aktyviai registruoja dalyvius varžyboms. Planuojame sulaukti net kelių šimtų dalyvių. Tikimės, kad dalyvavimas šiose varžybose vaikams taps akstinu sportuoti ne tik vasarą, bet ir žiemą, o taip pat ir jų tėvus supažindins su žiemos sporto teikiama nauda“, – sako Lietuvos olimpinio fondo (LOF) direktorius Vitalijus Vasiliauskas.

Dar vienas unikalus finalinis renginys žaidynių dalyvių laukia vasarą. Net aštuonių vasaros sporto šakų, įtrauktų į programą, finalinės varžybos šiemet pirmąkart vyks tą pačią dieną – per „LTeam“ olimpinę dieną birželio pradžioje. Čia patekę moksleiviai varžysis stebint tūkstančiams žiūrovų, sulauks patyrusių olimpiečių patarimų ir vienai dienai pasijus tarsi olimpinių žaidynių dalyviai.

Mokyklos aktyviai domisi pokyčiais

Ir mokyklos, ir savivaldybės, organizuojančios atitinkamai pirmąjį ir antrąjį olimpinio festivalio etapus, aktyviai domisi olimpinio festivalio pokyčiais. Jos yra paskatinamos dalyvauti įvairiose sporto šakų varžybose – žaidynių gale bus apdovanotos ne tik nugalėjusios, bet ir daugiausia taškų surinkusios mokyklos ir savivaldybės. O taškai skiriami už dalyvavimą kiekvienose varžybose ar sporto šakoje.

„Lietuvos mokinių olimpinis festivalis per 10 metų tapo ypač svarbia Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo programos dalimi, per sportą padėdamas vaikams tobulėti, ugdydamas jų vertybes. O šiemet po permainų tapęs Lietuvos mokyklų žaidynėmis, jis taps įspūdingu kaip niekad. Ypač platus sporto šakų pasirinkimas leis įsitraukti kiekvienam moksleiviui, o azartiškos finalinės varžybos geriausiose šalies sporto bazėse geriausiems įvairių sporto šakų moksleiviams visam gyvenimui paliks neišdildomą įspūdį“, – sako V. Vasiliauskas.

2014-2015 m. Lietuvos mokyklų žaidynių skaičiai:

  • 60 dalyvaujančių savivaldybių (visos Lietuvos savivaldybės).
  • Daugiau negu 1000 mokyklų, daugiau negu 200 tūkst. moksleivių. 
  • 21 sporto šaka (7 komandinės ir 14 asmeninių). Kiekvienoje varžosi mokyklos iš bent 15 savivaldybių.
  • 5 etapai – mokyklų, savivaldybių, zonų, tarpzoninis ir finalinis.
  • Populiariausios sporto šakos (pagal dalyvaujančių savivaldybių skaičių): kvadratas – 58 savivaldybės, krepšinis – 54 savivaldybės, futbolas – 53 savivaldybės, lengvoji atletika – 52 savivaldybės, „drąsūs, stiprūs, vikrūs“ – 45 savivaldybės, stalo tenisas – 42 savivaldybės. 
  • Į „LTeam“ olimpinės dienos programą vasarą bus įtraukta „Drąsūs, stiprūs, vikrūs“ (2002 m. gimimo ir jaunesnių), futbolo 5x5, kalnų dviračių kroso, krepšinio, kvadrato (2002 m. gimimo ir jaunesnių), lengvosios atletikos, stalo teniso, tinklinio varžybos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją