Suprask, „Sodra“ neva pradės dusti ir griūti: nebeišgalės vienu metu mokėti pensijų ir dirbantiems, ir nedirbantiems pensininkams. Ir tuomet, pasak šių ekonomistų, reikės didinti išėjimo į pensiją amžių, o dirbantiems pensininkams nemokėti pensijų.

Suprask, dirbk, bet pensijos negausi.

Ar taip būtų teisinga? Tikrai ne. Juolab, kad dirbantys pensininkai dar ir mokesčius moka. Taip pat ir socialinio draudimo.

Taip, dirbančių pensininkų Lietuvoje daugėja ir šiuo metu jie sudaro 5 procentus visų dirbančiųjų. Net senatvės sulaukę žmonės dirba dažniausiai ne iš gero gyvenimo, dažnai – net aukodami savo sveikatą. Ir net jei dirbančių pensininkų Lietuvoje padaugėtų tris kartus, ne jie yra ir bus grėsmė „Sodrai“.

Eikim prie esmės. Lietuva pensijoms nuo bendrojo vidaus produkto (BVP) skiria apie 6 procentus. Europos Sąjungoje vidutiniškai šis skaičius yra 12 procentų. Skradžiai žemę prasmek, bet buhalterija čia paprasta: pensijos Lietuvoje (pagal Europos Sąjungos standartus) jau šiandien turėtų būti dvigubai didesnės.

6 procentai BVP ir 12 procentų BVP. Šie skaičiai reiškia, kad mokesčių sistema Lietuvoje neskaidri, neteisinga, žaloja visą valstybę iš vidaus. Apklijuota šimtais privilegijų ir lengvatų.

Pavyzdžiui, ar nustatytos „Sodros“ lubos (kai gaunantieji ar uždirbantieji milžiniškus atlyginimus nebemoka socialinio draudimo mokesčio) negriauna visos pensijų sistemos? Nekelia grėsmės „Sodrai“, nepažeidžia pagrindinio valstybinio socialinio draudimo principo – solidarumo: moka visi, o daugiau uždirbantieji, turtingiausieji labiau prisideda prie visuomenės socialinio saugumo?

Ar stiprinama „Sodra“, kai valstybė kasmet privatiems pensijų fondams už II pakopą sumoka milžiniškas sumas (šiemet – beveik ketvirtį milijardo)?

Klausimų, kuriuos dėl Lietuvos mokesčių sistemos kasmet kelia ir Europos Komisija, ir tarptautinės organizacijos, kurioms priklauso Lietuva, yra daug. Esmė visų siūlymų ir raginimų viena: susitvarkykit mokesčių sistemą. Tokia, kokia yra, didina atskirtį, kelia socialines problemas, paprasčiausiai neteisinga ir visos valstybės, ir mažesnes pajamas gaunančiųjų atžvilgiu. Dar priduria: susitvarkykit, nes jau rytoj užklups „sidabrinė banga“ (taip pasaulyje vadinamas spartus pagyvenusių žmonių gausėjimas), reikės dar daugiau lėšų skirti socialinei, sveikatos apsaugai, o Lietuva ir dabar jų skiria per mažai.

Šiuo metu valdančiųjų pasiūlyta vadinamoji mokesčių reforma nežada jokių esminių pokyčių, o kai kurie siūlymai numato dar ir papildomų privilegijų.

Ne dirbančių pensininkų gausėjimas kelia grėsmę „Sodrai“, o egzistuojanti mokesčių sistema ir nenoras ją keisti pagal teisingumo ir solidarumo principus. Pagaliau visą savo sąmoningą gyvenimą dirbantys žmonės užsitarnavo ir daugiau poilsio, ir didesnių pensijų, ir, labai svarbu, daugiau pagarbos.