Šią meilės istoriją norisi panagrinėti, todėl, kad UAB „Vilnius vandenys“ nėra paprasta bendrovė. Tai apie 1000 darbuotojų turinti įmonė, teikianti monopolines paslaugas Vilniaus miesto, Vilniaus rajono ir Šalčininkų gyventojams.

Įmonę kontroliavo socdemai

Naujoji koalicija Vilniuje pradėjo vadovauti skaidrumo ir efektyvumo principais ir į įmonės valdybas yra numačiusi skirti nepriklausomus narius, kurie dirbtų ne kažkieno naudai ar pagal savivaldybės administracijos komandas, o vadovautųsi aukštais verslo standartais ir dirbtų akcininkų (šiuo atveju visų vilniečių) naudai.

Vos buvo pajudinta „Vilniaus vandenų“ įmonė, iškart sukruto socialdemokratai, kurie, ne paslaptis, turi glaudų abipusį ryšį. Vien ko vertos buvusio įmonės stebėtojų tarybos nario socialdemokrato Romo Adomavičiaus istorijos.

Šįkart „Vilniaus vandenų“ stebėtojų tarybos pirmininkė yra ne šiaip eilinė paprasta socialdemokratė, bet LSDP pirmininko pavaduotoja ir Premjero patarėja moterų ir vyrų lygių galimybių klausimais Auksė Kontrimienė. Atrodytų, kad viskas vyko pagal jau įprastą scenarijų, kai visą valdžios vertikalę užima socialdemokratiniai bičiuliai ir visi laimingai tyliai gyvena.

„Vilniaus vandenyse“ galimos aferos

UAB „Vilniaus vandenys” valdybos pirmininku tapus nepriklausomam nariui Dariui Nedzinskui pradėjo aiškėti įdomių dalykų.

Dumblo apdorojimo įrenginių statybos ir eksploatavimo projektas pakvipo afera. Įmonė gavo didelę ES paramą, plius pabrangino teikiamos paslaugos gyventojams, o viso to rezultatas abejotinas. Įmonė investavusi ES lėšas buvo įsipareigojusi penkis kartus sumažinti dumblo kiekį, tačiau realiai sumažintas kiekis buvo tik tris kartus, tai yra 40 proc. neatitikimas. O svarbiausia, kad neveikia džiovinimo įrenginys, kuris yra svarbiausias šiame procese, ir kuris iš dumblo atliekos paverčia dumblą kuru, kurį iš „Vilniaus vandenų“ galima būtų nupirkti.

Valdyba pasiūlė įmonės direktoriui Valentinui Miltieniui prisiimti atsakomybę ir apleisti šį postą, nes argumentai „taip daryti liepė“ arba „taip reikia“ pasirodė neįtikinantys.

Socialdemokratai priešinosi

A. Kontrimienė iškart ėmėsi teisinti prastą situaciją vandenų įmonėje ir dėstyti kodėl neveikia sumontuoti įrenginiai: „kad UAB „Vilniaus vandenys“ 2013 metais pastatytus dumblo apdorojimo įrenginius šiuo metu panaudoja pačiu „efektyviausiu” būdu, tačiau juos įjungus vanduo pabrangtų iš kart 0,05 ct.“ Aukštoji patarėja siekė išsaugoti direktorių V. Miltienį poste.

Buvo sušauktas ir atšauktas Stebėtojų tarybos posėdis, kuriame norėta atšaukti valdybą ir taip sustabdyti pertvarkas.

Tai yra skandalinga, kad bendrovė, už daugiau nei 156 mln. litų (apie 45 mln. eurų) pastačiusi dumblo apdorojimo įrengimus, jų nenaudoja, motyvuodama vandens brangimu. Kyla pagrįstų klausimų, dabar jau buvusiam direktoriui V. Miltieniui, kaip buvo skaičiuota projektuojant šiuos įrengimus ir kodėl prieš priimant sprendimą miesto taryba ir vilniečiai apie tai, kad vanduo brangs, nebuvo informuoti? Ar vis dėlto tai tėra tik dūmų uždanga?

Tikiuosi, kad pagaliau Vilniaus savivaldybės įmonėse bus atsisakyta politikų kišimosi ir „Vilniaus vandenys“ nusikratys socialdemokratų globos. Laikas savivaldybės įmonėms pradėti dirbti efektyviai ir parodyti tokio darbo naudą visiems vilniečiams.