Dievaži, šį mūsų pasirinkimą pakomentavo visi, kas tik netingėjo. Pradedant europarlamentare Rasa Juknevičiene, kuri praleido progą pasižiūrėti į veidrodį ir prieš vertindama mūsų žalumą peržvelgti savo partijos kolegų balsavimus Seime bei jų atitikimą konservatyvioms ar krikščioniškoms, ar liberalioms vertybėms. Arba Liberalus jaunimas, pabandęs surasti reikšmingus mūsų ir EŽP požiūrių skirtumus. Ką galiu pasakyti: juokiasi puodas, kad katilas juodas... Partija, kuri negeba tesėti jokio rinkiminio pažado, turėtų mažiau rūpintis kitų reikalais, o labiau savo pažadais ir nuviltais rinkėjais.

Politika, taip pat ir žalioji, bei jai atstovaujančios partijos niekada nebūna ideologiškai sterilios. Žalieji Švedijoje, Bulgarijoje ar Baltarusijoje skiriasi. Jie kovoja dėl bendrų idealų, turi bendrų tikslų, panašiai suvokia pasaulį ir ateitį, tačiau skiriasi, nes ateina iš skirtingų kontekstų, nacionalinėje politikoje susiduria su skirtingais iššūkiais, gyvena skirtingos brandos visuomenėse. Skiriasi, nes vienodos, vienos nuomonės, dėl visko sutariančios ir nediskutuojančios partijos nėra demokratiškos – jos autoritarinės, dirbtinės, radikalios. Žaliasis judėjimas gimė iš protesto, ryžto, noro veikti ir keisti. Skirtingi požiūriai ir diskusijos jam nėra grėsmė – tai augimo, kaitos, geriausio kelio paieškos variklis.

Prancūzijoje, Lione, Europos žaliųjų partijos kongrese, 38 šalių atstovai priėmė mus ir kroatus į savo tarpą – Europos Žaliųjų šeimą. Priėmė, nes po daugiau kaip metų susitikimų, diskusijų, pokalbių ir derybų suprato tai, ko niekaip nesupranta oponentai Lietuvoje – mes esame jų vertybes ir tikslus atitinkanti ir palaikanti politinė jėga. Vienintelė tokia Lietuvoje, kad ir kaip žaliuotų kritikai nuo šios naujienos.

Mūsų partijos Europos Parlamento rinkimų sąrašo lyderis Virginijus Sinkevičius yra vienas iš pažangiausio žaliojo projekto pasaulyje – Europos žaliojo kurso – veidų. Jis puikiai pažįstamas visiems Europos žaliosios politikos aktyvistams dėl savo darbų, drauge su jais svarbūs darbai dirbami ne vienus metus ir bus tęsiami toliau.

Mūsų frakcija Seime yra aktyvi žaliųjų sprendimų teikėja – tai mes inicijavome referendumą dėl miškų apsaugos, mūsų balsai dažnai yra lemiami priimant sprendimus dėl gyvūnų gerovės, saugomų teritorijų apsaugos, atliekų, daugkartinės taros ir t. t. Mūsų frakcijos narys Lukas Savickas inicijavo įstatymų pakeitimus dėl nemokamo vandens maitinimo įstaigose, ėmėsi iniciatyvos, kad žmonėms labiau apsimokėtų taisyti turimą, o ne įsigyti naują daiktą. Seimas pritarė L. Savicko iniciatyvai dėl trumpųjų maisto grandinių viešuosiuose pirkimuose – mokyklos jau perka daržoves tiesiai iš Lietuvos ūkininkų.

Praeitoje Vyriausybėje mūsų pastangomis buvo padėti pamatai Lietuvos energetikos nepriklausomybei, žaliosios energetikos proveržiui. Aktualiausias demokratų žaliosios darbotvarkės pavyzdys yra mano parengtas Maisto gelbėjimo įstatymas, kuris skatins prekybos centrus aukoti labdarai maistą, užuot utilizavus.

Demokratai ir Europos žalieji turi bendrą labai svarbų suvokimą – didelių darbų planetos ir žmonių gerovei nepadarysi vienas, užsidaręs savo šalyje. Korporacijos nepradės mokėti daugiau mokesčių, kol valstybės neišmoks derinti finansų politikos. Ukrainai nepadėsime laimėti karo, kol Europos šalys gamins ir tieks skirtingų standartų šovinius. Europoje neatsiras daugiau naktinių traukinių, kuriais patogiai keliautume tarp šalių, jei kiekviena šalis rūpinsis tik savo vidaus transporto rinka. Svarbūs sprendimai yra bendri. Būtent šią bendrystę pasirinkome.

Dažnai girdime priekaištą, kad demokratai yra socialiai konservatyvesni nei Europos žalieji. Tai tiesa, tačiau šis skirtumas nėra problema nei mums, nei jiems, tai kodėl šitaip kliudo prisijungimo kritikams?

Mes esame prieš bet kokį radikalizmą, ypač, kai Europoje ir JAV kraštutinė dešinė skelbia kultūrinį karą žmogaus teisių doktrinai. Demokratų ir žaliųjų DNR yra priešinimasis radikalizmui, politiniam populizmui. Mes nežeminame ir nestigmatizuojame žmonių dėl jų priklausymo vienai ar kitai socialinei, etninei grupei, dėl jų seksualinės orientacijos. Net sunkios Lietuvą ištikusios nelegalių migrantų krizės akivaizdoje mes matėme ne tik grėsmes, bet ir žmogų, vaiką, išmestą į mišką žiemą.

Kaip ir kiekviename gyvame politiniame judėjime, žmonės angažuojasi ties jiems svarbiausiomis temomis: klimato kaita, aplinkosauga, socialiniais klausimais, susijusiais su skurdo mažinimu, perskirstymu, dėmesiu pažeidžiamiausiems. Žaliųjų bendruomenė yra viena didžiausių Ukrainos rėmėjų, kovos su diktatūra ir už laisvę rėmėjų.

Pasiekus vieną kelionės tikslą, tapus Europos žaliųjų šeimos nariais, būtina išsikelti sau naujų tikslų. Kalbant globaliai, pagrindinis priekaištas žaliajai politikai yra tai, kad ji ne mažina, o, dažnu atveju, net padidina nelygybę. Esu tikras, kad demokratai Europos žaliųjų bendruomenei atneš patirties ir išminties, o svarbiausia, politinės energijos paversti Europos žaliąjį kursą ne tik klimato gelbėjimo, bet ir lygybės skatinimo projektu. 2022 m. Pasaulio nelygybės tyrimas atskleidė, kad 50 procentų ne tokių turtingų Europos gyventojų jau pasiekė savo šiltnamio dujų emisijų (CO2) mažinimo 2030 metų tikslus, tuo tarpu turtingieji vis daugiau vartoja, teršia ir tampa vis turtingesni. Europai reikia Socialinės klimato darbotvarkės, naujo gerovės socialinio kontrakto, kuris padės mažesnių pajamų gyventojams nepatirti nuostolių, kol kontinentas siekia klimato neutralumo ir įgyvendina fundamentalius pramonės, darbo rinkos, transporto, statybų, žemės ūkio politikos pokyčius.

Mes, demokratai, turime praktinės patirties, mažinant skurdą ir nelygybę Lietuvoje, šia prasme esame labai naudingi Europos žaliesiems. Mūsų frakcijos Seime narės Laimos Nagienės įstatymų iniciatyvos dažniausiai susijusios su tuo, kaip apginti bendruomenę, mažiau pajamų turintį žmogų didžiosios žaliosios energetikos plėtros akivaizdoje. Žalioji energetika prieinama visiems. Būtent apie tai daugiausia kalbėta Lione. Tad, pavyzdžiui, Lino Kukuraičio socialinės politikos kompetencija kaip niekad reikalinga žaliajai Europos politikai.

Mes esame žali, nes ateitis, kurios siekiame, dėl kurios dirbame, irgi yra žalia. Juokinga matyti, kokie žali šiuo metu yra ir mūsų oponentai. Ne tiek dėl pasaulėžiūros, kiek iš pavydo, kad esame laukiami ir lygiaverčiai bendradarbiai Europoje, kad ir kaip dūsautų kritikai ir etikečių klijuotojai.