Tarp balsavusiųjų prieš šią pataisą buvo vienas iš šios rezoliucijos pranešėjų, liberalas Petras Auštrevičius. Jis – vienintelis taip balsavęs Lietuvos europarlamentaras. Kaip tai suprasti? P. Auštrevičius terorizmo rėmimu kaltina visą Rusijos Federaciją, įskaitant ir jos piliečius, bet asmeniškai Kremliaus režimo vado – ne? Ar tai reiškia, kad jis remia V. Putiną?

Po praėjusią savaitę įvykusio balsavimo dėl minėtos rezoliucijos vis dar sulaukiu kaltinimų ir net grasinimų, nepaisant to, kad viešai paaiškinau savo poziciją. Tie, kas nuoširdžiai domisi, sužinoję papildomus argumentus ir gavę nuorodas į informacijos šaltinius, dažniausiai supranta mano balsavimo motyvus. Kitų, atrodo, neįtikins niekas. Jiems esu V. Putino rėmėjas ir išdavikas (nežinau – Ukrainos, Lietuvos ar abiejų valstybių).

Visos rezoliucijos su tokiu pavadinimu palaikyti tikrai negalėjau, tačiau nebalsavau ir prieš ją. Tad netrukdžiau jos priimti, nes skaičiuojant balsavimo rezultatus, susilaikiusiųjų balsai nevertinami kaip balsavusiųjų prieš. Pagrindinius argumentus jau išdėsčiau anksčiau. Jų esmė – valdžia ir atskiri jos rėmėjai bei nusikaltimų vykdytojai nėra visa valstybė.

Pagalvokime, kas yra kalti ir atsakingi dėl minėtų daugiabučių sprogdinimo ir 300 gyventojų mirčių Rusijoje – konkretūs šio nusikaltimo užsakovai ir vykdytojai, o gal – Rusijos Federacija kaip valstybė, įskaitant ir jos piliečius?

Kas kaltas ir atsakingas dėl prieš kelis dešimtmečius vykdyto žydų žudymo Lietuvoje – Lietuva ar konkretūs asmenys? O gal mano uoliesiems kritikams priimtina tai, kad lietuviai vis dar pavadinami „žydšaudžių tauta“? Aš esu kategoriškai prieš tokius apibūdinimus. Lenkijoje už panašių teiginių platinimą apie valstybę ir lenkų tautą netgi numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Žydus ir kitų tautų atstovus masiškai žudė naciai ir jų pakalikai. Jie vykdė ir kitus baisius karo nusikaltimus bei nusikaltimus žmoniškumui. Po Antrojo pasaulinio karo ne vienoje šalyje vyko teisminiai procesai, įskaitant ir Niurnbergo tribunolą. Jo metu buvo nuteisti dešimtys konkrečių kaltininkų ne tik iš Vokietijos, bet ir iš Kroatijos, Italijos, Rumunijos, Vengrijos ir kai kurių kitų valstybių. Tačiau ar teko girdėti, kad dėl Antrojo pasaulinio karo oficialūs kaltinimai būtų reiškiami šioms valstybėms, įskaitant ir visus jų piliečius? Maža to, dabar šios valstybės – Europos Sąjungos narės.

Ar Rusijos Federacijos piliečiai, kuriems nuolat brukama propaganda, gresia represijos bei susidorojimas, yra atsakingi už tai, kad V. Putinas ir jo sėbrai sprogdina ir žudo Ukrainoje ir pačioje Rusijoje? Lietuvos politikai, inicijavę Europos Parlamente priimtą rezoliuciją būtent tokiu pavadinimu, matyt, mano, kad Rusijos gyventojai turėtų sukilti ir nuversti Kremliaus režimą. Pasak jų, tie, kurie to nedaro, tampa atsakingi už karo nusikaltimus, kuriuos V. Putinas ir jo valdžios aparatas vykdo Ukrainoje.

Bet kodėl gūdžiais Sovietų Sąjungos laikais nesukilo prieš režimą milijonai žmonių ir ypač tie lietuviškieji ultrapatriotai, buvę komunistai ir komjaunuoliai, kurie dabar skelbiasi didžiausiais Ukrainos rėmėjais ir karo prieš Rusiją lyderiais? Vietoje to jie skleidė marksizmo-leninizmo propagandą ir taip prisidėjo prie komunistinio režimo tvirtinimo. Kodėl toleruojame šią neįtikėtino masto veidmainystę?