Karaliaučiaus tranzitas – tai ekonominis ir karinis reiškinys, kai Rusija per Lietuvos teritoriją vykdo veiksmus iš ir į neteisėtai jos valdomą Karaliaučiaus sritį. Šiuo tranzitu taip pat suinteresuoti rusų ir lietuvių kontrabandininkai. Prasidėjus rusų plataus masto agresijai prieš Ukrainą, buvo gera proga nutraukti šį gėdingą tranzitą. Briuselis buvo pasirengęs tokiam Lietuvos prašymui. Deja, Lietuvos pusė padarė viską atvirkščiai: paprašė Briuselio, kad šio klausimo nereikia kelti, o Lietuvos visuomenei pateikė melagingą žinią, kad Europos Sąjunga (ES) ir kažkokie mistiniai JAV diplomatai nenori, jog būtų įvestos sankcijos šiam tranzitui.

Lietuvai šis Karaliaučiaus tranzitas – tai pastovus įtampos židinys, uždelsto veikimo mina, kurią bet kada gali susprogdinti Rusijos pusė. Nebus tranzito – nebus sąlygų provokacijoms. Deja, kai kurie Lietuvos politikai nagais ir ragais įsikibę laikosi rusų tranzito: vieni gauna materialinės naudos, kiti – pamaloninami Maskvos ambasados ir bus remiami per būsimus šių metų rinkimus.

2024 m. reikia padaryti du ryżtingus dalykus: pagaliau nutraukti Karaliaučiaus tranzitą (tegul rusai prekes, ginklus ir žmones gabena per kosmosą, o ne per Lietuvą) ir inicijuoti ES sprendimą dėl Rusijos dujų tranzito per Ukrainą sutarties nepratęsimo.