Tėškė netiesioginius kaltinimus dėl ugniagesių reformos. Ir netgi leido sau suformuluoti mintį, kad jeigu ne reforma, Tytuvėnų vienuolyno nelaimės nuostoliai galėjo būti mažesni. 

Įdomios pastangos susieti nesusiejamus dalykus – juk taip pat sėkmingai papostringauti apie valstybės nuostolius būtų galima ir siejant socdemų valdžią su elektrinės uždarymu ir nevykusiu LEO LT projektu ar su jų nutarimu Gariūnus pripažinti strateginės reikšmės objektu. Bet nesinori nusileisti į jų diskusijų lygmenį.

Dar kartą priminsiu socdemų lyderiui - neturiu nieko prieš jo vykdomą populistinį rinkėjų viliotinį, tačiau jis neturi būti grįstas visuomenės klaidinimu.

O būtent - 23 (deja, ne 40 – kaip teigia A. Butkevičius!) iš valstybės biudžeto nebefinansuojamos savivaldybių ugniagesių komandos visoje Lietuvoje neturi nieko bendra su Tytuvėnų vienuolyno gaisru ir jo nuostoliais. Gaisrą gesino 14 statutinių ir savivaldybių ugniagesių komandų – tokios pajėgos, kokios būtų dirbę ir iki reformos.

Beje, jei jau prabilome apie reformą, tai būtų nuodėmė nutylėti jos esmę: juk Lietuvoje išplėtotas ugniagesių komandų tinklas buvo išplėtotas dar sovietmečiu ir veikė remiantis ne sveikos logikos, o tiesiog „kolūkiniu“ principu. Paprasčiau tariant, - neoptimaliai ir neefektyviai.

Nepaisant to, nė viena iš 23 perteklinių savivaldybių ugniagesių komandų nėra naikinama – jos nebus finansuojamos iš valstybės biudžeto, tačiau jas, kaip ir pernai, gali finansuoti pačios savivaldybės. Ypač – jei jaučia tokį poreikį. O Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas ugniagesių komandų išlaikymui, deja, turi ribotą biudžetą.

Tenka tik apgailestauti, kad socdemų lyderis, eilinį kartą užsiėmęs „vertinimu“, nesugebėjo įvertinti ne tik ugniagesių reformos, bet ir žmonių, gelbėjusių bažnyčios ir vienuolyno ansamblio vertybes, pastangų.