Aš suprantu, kad esamoje situacijoje gali būti sprendimų, kurie kainuoja beprotiškus pinigus. Gali būti paaukota galybė lėšų dėl saugesnio pasaulio ateities. Tačiau jokios garantijos, kad pasaulis išvis išliks. Aš suprasčiau tokias išlaidas, tačiau niekaip nesuprantu, kodėl konservatoriai ir kiti valdantieji diena po dienos kala vis naują pasiūlymą, kuris neš tik nuostolius ir duos mažai arba visai neduos naudos?

Pirmadienis – siūlymas legalizuoti partines šėryklas ne tik ES, bet ir NATO šalyse. STT specialistai tokius fondelius ir institutus, įkurtus kitose šalyse, jau ne kartą yra vadinę korupciniais. Dabar panašu, kad nauja tvarka rengiama jau esamam finansavimui iš šalių, kurios nepriklauso ES, bet priklauso NATO. Aš tokį procesą bendrai įvertinčiau kaip 3-8 milijonų eurų kyšį.

Antradienis – kyšis su lengvata elektromobiliams pirkti. Šūkis – nusipirk elektromobilį, kol „mužikas“ bandys kaip nors nusipirkti duonos. Žala valstybei 3-7 milijonai eurų. Turiu omenyje PVM lengvatą elektromobiliams įsigyti. Pernai tokia buvo prastumta kavinėms, klubams ir kitoms laisvalaikio įstaigoms, kurias dažniausiai sau leidžia labiau pasiturintys piliečiai. Tai yra – dabartinių valdančiųjų rinkėjai. Gal geriau buvo skirti daugiau dėmesio į prasčiau gyvenančią visuomenės dalį?

Trečiadienis – socialdemokratijos diena: noras suteikti mamadienius tėvams iš verslo kišenės. Arba – naujas mokestis už 90-146 milijonus eurų tiesiog už nieką. Kvaila yra tai, kad verslas jau sumokėjo mokesčius už darbuotojus, o šiuo projektu siūloma dar kartą apmokėti papildomus mamadienius. Aš už laisvas dienas, tačiau kategoriškai prieš papildomą mokestinę naštą darbdaviams. Juk jau už viską jie sumokėjo! O gal geriau padidinkite NPD 20-30 eurų – tėvai gaus didesnes algas ir taip galės turiningiau leisti savaitgalius su savo vaikais, išleisti papildomai į būrelius!

Čia būtų galima tik pridurti, kad ši valdžia, pasiremdama, o gal prisidengdama mokslu, planuoja versti vyrus kažkiek dienų praleisti su savo vaikais. Aš suprantu, kad ryšys yra gerai, bet prievarta šioje srityje yra labai ne vietoje. Ar mokslas to nenustatė? Kai valstiečiai buvo valdžioje, maniau buvo baisu, bet nuo šitų dar baisiau. Net ir juokas neima.

Ketvirtadienis – valstybės atsakomybės klausimo už milijoną diena. Kalbu apie tuos teismus, kuomet žmogui tenka bylinėtis su valstybe – pavyzdžiui, dėl autoįvykio arba aplinkosaugos pažeidimų. Ne taip retai pasitaiko, kad bylą laimi pilietis. Tik čia yra viena bėda, kurios nėra bylose tarp privačių asmenų – valstybė atlygina patirtas išlaidas, bet neatlygina teisinių išlaidų. Mano manymu, valstybė naudojasi galimybe bylinėtis su teisiais piliečiais per dažnai – valstybė turi pasverti savo įrodymus ir kelti bylą tuomet, kai tiki savo teisumu, kai iš tiesų gina viešąjį interesą ir įstatymus.

Na ir šio penktadienio perlas – minus dar 40-70 milijonų vertės kūrybinės tobulėjimo dienos! Darbuotojas gali penkias dienas per metus tobulintis, kur tik geidžia. Tiesa, už šias dienas atlyginimo negauna, tačiau minėtus milijonus laikykime bendrovių nuostoliu.

Manau, kad per penkias kūrybinio tobulėjimo dienas žmonės tikrai pajėgtų išmokti valdyti šalį daug geriau nei tai daro konservatoriai. Tik sunkiau pavyktų valdyti Lietuvą, jei tektų nuolat laikyti rankas ant vairo. Būtent siūloma vairuoti automobilius nepatraukiant abiejų rankų nuo vairo. Jokių pašalinių veiksmų. Jei toks projektas praeis, tai pavaras perjunginėsime mintimis. Gurkštelti vandens galėsite tik per šiaudelį. Radijo irgi negalėsite perjungti. Policininkams tai gali pasirodyti mirtinai pavojinga.

O bendras tikėtinas savaitės su konservatoriais ir jų koalicijos partneriais nuostolis mano paskaičiavimais – 230 milijonų. Gal pas partijos pirmininką buvo atvykęs Muskas, ir nori įteisinti autopilotinius automobilius? Kodėl gi ne, juk mūsų visų pajamos tai laidžia!