Būčiau norėjusi dar stipresnio, griežtesnio požiūrio į nelegalią migraciją, tačiau yra pokyčių teisinga linkme.

Pirma, pagaliau bus pokyčiai dėl išorinės ES sienos. Kairieji labai priešinosi, Parlamente mums nepavyko įteisinti instrumentalizacijos (kai migracija tyčia organizuojama), tačiau derybose su Europos Taryba kairieji nusileido. ES pagaliau susigrąžins išorinės sienos kontrolę. Dabar instrumentalizuotos migracijos atvejais bus galima naudoti kitokį režimą, priemones nei įprastai. Kol kas nežinau konkrečiau, tačiau jau vien tai, kad instrumentalizuota migracija pirmąkart ES dokumentuose tampa juridine nuostata, turės savo apibrėžimą, yra svarbus pasiekimas.

Verta padėkoti mūsų diplomatams iš atstovybės ES, Vidaus reikalų ministerijai už atkaklią laikyseną ir pasiektą rezultatą.

Man džiugu, kad mano politinė grupė – Europos Liaudies partija – buvo viena svarbiausių, siekiant rezultato, kurio laukia dauguma europiečių.

Migracija akivaizdžiai bus vienu svarbiausių klausimų kitais metais.

Neturime pasiduoti kraštutinumams ir gerai įsigilinti į situaciją. Mes neišvengsime migracijos, kai reikės priimti nuo karo, diktatorių bėgančius žmones. Augant pajamoms, ekonomikai, reikės papildomos darbo jėgos, tačiau tokią migraciją galima reguliuoti, valdyti. Gi didžiausią rūpestį kelia nelegali migracija, kurios srautus dažniausiai organizuoja nusikaltėliai arba agresyvios valstybes naudoja kaip hibridinio karo įrankį. Štai šito neturime leisti apskritai.

Beje, ne tik ES baigėsi derybos dėl naujo Migracijos pakto, bet ir viena didžiausių ES valstybių Prancūzija sugriežtino savo migraciją reguliuojančius įstatymus.

Lietuva, patyrusi hibridinę ataką migrantais, parodė tvirtą laikyseną. Net suomiai buvo atvykę pasidalinti mūsų patirtimi.

Akivaizdu, kad tarptautiniai teisiniai reguliavimai neatitinka šių dienų realybės.

Gerai, kad tai jau pradedama suprasti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)