Vakar Kauno apygardos prokuratūros prokurorė, gindama viešąjį Kauno rajono Domeikavos seniūnijos bendruomenės interesą, priėmė oficialų nutarimą – stabdyti nuteistųjų perkėlimą į taip vadinamus Pusiaukelės namus, kol nebus išnagrinėtas vietos gyventojų kreipimasis dėl galimai pažeistų tokiems nuteistųjų apgyvendinimo statiniams keliamų reikalavimų.

Aiškėja, kad Kalėjimų tarnyba galimai nesilaikė teisės aktų, kai faktiniame komercinės paskirties žemės sklype esančiame viešbutyje užsimanė įkurdinti nuteistųjų apgyvendinimo įstaigą.

Primenu, kad minėtą pastatą Lietuvos kalėjimų tarnyba įsigijo iš investicinio fondo, apie kurio galutinius naudos gavėjus visuomenė iki šiol nieko nežino.

Faktas, kad tą pačią dieną – gruodžio 14-ąją – kai buvo priimtas prokurorės nutarimas dėl nuteistųjų įkeldinimo stabdymo, ir vakare jau nuteistieji buvo atvežti ir tyliai apgyvendinti Domeikavos seniūnijoje, nėra atsitiktinis.

Tai yra brutalus, ciniškas ir tyčinis Laisvės partijos deleguotos teisingumo ministrės Ewelinos Dobrowolskos ir jai pavaldžios Kalėjimų tarnybos pareigūnų veiksmas, kai visuomenei ir bendruomenei pasiųsta žinutė – įstatymų Lietuvoje galima nesilaikyti, ir jokia atsakomybė dėl to negrės.

Toks precedentas kuria pavojingą situaciją, kai sekančiu žingsniu bus nusispjaunama į bet kurį kitą Lietuvoje galiojantį įstatymą, o į įstatymo pažeidimus linkusioms grupuotėms ar asmenims bus sudarytos visos sąlygos veikti pagal kalėjimų subkultūros nuostatas.

Tai nėra Lietuvos – nepriklausomos, demokratinės, vakarietiškos Valstybės kelias.

Tokia politinė kultūra, kurią šiandien demonstruoja Teisingumo ministerija ir jai pavaldi Kalėjimų tarnyba, mano nuomone, yra russijos ir į ją panašių agresorių politinė kultūra.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga sako griežtą „STOP“ tokiai pozicijai!

Mano vadovaujama politinė partija nuo pat šios istorijos pradžios tvirtai ir aiškiai stojo į Domeikavos seniūnijos gyventojų ir viešojo intereso gynimo pusę, palaikydama Kauno rajono GYVENTOJŲ išsakytą poziciją, kad minėtame pastate būtų įkurdinta ne nuteistųjų apgyvendinimo įstaiga, o vietos bendruomenei ir ypač jaunimui reikalinga meno mokykla ar kita kultūros ar mokslo įstaiga.

Šios pozicijos laikomės ir dabar, ir ginsime ją ir gyventojų bendruomenės interesus visomis mums pasiekiamomis teisinėmis priemonėmis.

Todėl su visa politine atsakomybe teigiu, kad, jeigu žmonių valia po ateinančių Seimo rinkimų LVŽS bus būsimoje Vyriausybėje, šis Teisingumo ministerijos sprendimas bus atšauktas vienu pirmųjų, ir tame pastate įsikurs tai, dėl ko nuspręs būtent vietos bendruomenė.