Ar Vytautas Landsbergis žinojo, kad Žemaitijos apygardos partizanų vadas Vladas Montvydas-Žemaitis buvo mano tėvo Česlovo Karbauskio krikšto tėvas? Matyt, to niekada nesužinosiu, nes būtent V. Landsbergis ir visa konservatorių propaganda žemino mano tėvą ir mane, vadindami prorusiškais bei kurdami istorijas apie menamą mano bendradarbiavimą su KGB. Žemino tie, kurie savo biografijose turi tokių dėmių, kurių nepajėgė pridengti net sunaikindami KGB archyvus.

Mane nuo gimimo ugdė būti savo gimtinės, tėviškės, Lietuvos patriotu, mūsų šalies kalbos ir kultūros puoselėtoju, ką bandau ne žodžiais, o darbais parodyti savo vaikams. Daug Lietuvos gyventojų lankėsi mano gimtuosiuose Naisiuose, mecenuoju teatrą, knygų leidybą, sveikatos ir kitus projektus, kurie įvairiapusiškai prisideda prie žmonių gerovės. Į politiką atėjau bandydamas dalį savo gebėjimų atiduoti tarnystei Lietuvos žmonėms.

Nelengva buvo susitaikyti su mintimi, jog tie, kurie dedasi didžiausiais šalies patriotais, tėra niekingų politikierių saujelė, nutarusi iš Lietuvos istorijos ištrinti visus, kas netarnavo jų politiniams ir verslo interesams. Paskutiniu jų taikiniu tapo Justinas Marcinkevičius, šio Tautos dainiaus garbei savo vyriausiąjį sūnų pavadinau Justinu ir niekada nesusitaikysiu su Landsbergių bandymu iš istorijos išbraukti Justiną Marcinkevičių.

Gali būti, kad V. Landsbergis puikiai žinojo apie mano tėvo krikšto tėvą ir tai, jog niekada nebuvau prorusiškas, juolab negalėjau bendradarbiauti su KGB. Bet ar tai sustabdys tokio mentaliteto žmogų, kuris sovietmečiu dėstė komunistų partijos svarbą muzikos raidai, o po kelių dešimčių metų, anūko ir Sauliaus Skvernelio pagalba, buvo pripažintas valstybės vadovu, kuriuo niekada nebuvo?

Man įdomu, kaip toliau, ypač vėl artėjant rinkimams, mane žemins konservatorių propaganda? Gal jie pabandys perrašyti partizaninio judėjimo istoriją, iš jos išbrauks Žemaitijos apygardą ir jos vadą Vladą Montvydą-Žemaitį? Bet dabar tam reikės ne tik tekstus perrašyti, bet ir atstatytą žeminę nugriauti bei atminimo lentą sudaužyti.

Šilalės rajone, visai netoli Medvėgalio piliakalnio, atkurta partizanų žeminė. Pastatyta ne atsitiktinė, o lygiai tokia pati, kokia buvo Žemaičių apygardos vado Vlado Montvydo-Žemaičio vadavietė. Šilalės krašte taip paminėtos šio Laisvės kovotojo 110-osios gimimo metines, pastatyta atminimo lenta, kurią matote nuotraukose. Pulkininkas Vladas Montvydas-Žemaitis buvo ketvirtasis ir paskutinis Žemaičių apygardos vadas.

Netoli Medvėgalio piliakalnio atkurta partizanų žeminė, Žemaičių apygardos vado Vlado Montvydo-Žemaičio vadavietė (nuotr. iš Ramūno Karbauskio asmeninio archyvo)

Netoli Medvėgalio piliakalnio atkurta partizanų žeminė, Žemaičių apygardos vado Vlado Montvydo-Žemaičio vadavietė (nuotr. iš Ramūno Karbauskio asmeninio archyvo)

Atminimo lenta ties atkurta partizanų žemine netoli Medvėgalio piliakalnio (nuotr. iš Ramūno Karbauskio asmeninio archyvo)