Vokietijos parlamentas ir vyriausybė pritarė kanapių įteisinimui rekreacijos tikslais. Visi suaugusieji nuo šiol galės turėti iki 25 g kanapių ir auginti tris augalus namuose asmeniniam naudojimui. Be to, vokiečiai nuo šiol galės jungtis į nekomercinius kanapių klubus, kuriuose galės legaliai auginti ir įsigyti kanapių. Ateityje šalies vyriausybė tikisi pradėti valstybės reguliuojamą kanapių prekybą licencijuotose parduotuvėse.

Kanapių rinką į savo rankas perima ne tik Vokietijos valdžia. Tai vyksta jau visuose pasaulio žemynuose – kanapes įteisinusios tokios šalys kaip Kanada, Meksika, Urugvajus, Pietų Afrikos Respublika, Tailandas, Malta, Liuksemburgas. JAV toliau plečiasi kanapes įteisinusių valstijų sąrašas: jau 24 valstijose kanapės legalios rekreacijai, o 38 – medicinai. Aktyvios diskusijos apie kanapių legalizavimą vyksta Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir kitose pasaulio valstybėse.

Tokie kanapių politikos pokyčiai visame pasaulyje vyksta ne veltui. Šios valstybės koreguoja narkotikų politiką dėl augančių kanapių vartotojų skaičių, siekdamos perimti milijardus eurų iš kanapių prekybą vykdančio organizuoto nusikalstamumo, taip pat siekdamos, kad vartotojas būtų apsaugotas nuo nelegalioje rinkoje plintančių itin pavojingų sintetinių kanapės pakaitalų.

Todėl Vokietijoje kanapių legalizavimo tvarkos pokyčių priešakyje buvo būtent sveikatos apsaugos ministras Karlas Lauterbachas. „Aš pats buvau ilgametis legalizacijos priešininkas, bet aš pasikeičiau ir pasikeičiau kodėl? Nes mane įtikino mokslas!“ – sako ministras ir pabrėžia, kad Vokietijoje kanapių vartojimas tarp 12–25 metų vokiečių per dešimtmetį padvigubėjo, o net 7 mln. vokiečių deklaruoja reguliariai vartojantys kanapes.

Vokietijos taikinyje – milijardais eurų vertinama nelegali kanapių rinka. K. Lauterbacho teigimu, kai valstybė nevaldo šios prekybos, juodoji rinka tik plečiasi. Jei norima sustabdyti šešėlinės rinkos augimą, valdyti vartojančių žmonių skaičių, išvengti mirčių dėl apsinuodijimų neaiškiais produktais, vienintelis kelias – legalizavimas. Kaip rodo Kanados ir kai kurių JAV valstijų statistika, juodosios rinkos dydį taip galima sumažinti net 75 procentais.

Dėl didelio kanapių paplitimo pasaulyje ir nelegalios rinkos dominavimo įvairių šalių politikai imasi veiksmų, kurie valstybiniu lygmeniu leis užtikrinti produkto kokybę, prekybos tvarką, ribojimus nepilnamečiams, surinkti mokesčius, vykdyti išsamų vartotojų informavimą ir baigti beprasmį baudžiamąjį jų persekiojimą. Tai yra pagrindiniai argumentai kanapių politikos liberalizavimo diskusijose.

Balsuojant dėl kanapių legalizavimo, Vokietijos parlamente nuskambėjo ir atsiprašymas už baudžiamąjį vartotojų persekiojimą – „Tai turi būti aišku, jūs mums – ne nusikaltėliai“, o Vokietijos teismai jau ruošiasi peržiūrėti dešimtis tūkstančių nuosprendžių, kad nuteistiesiems būtų pritaikyta amnestija. Lietuvoje vis dar nepavyksta susitarti, jog baudžiamojo persekiojimo objektas yra milijardus eurų juodojoje rinkoje valdantis organizuotas nusikalstamumas, o ne paauglys ar šokoladu ir arbata su CBD prekiaujantis jaunas verslininkas.

Bet šiandien narkotikų politika yra Lietuvos politinės darbotvarkės dalis. Nebėra taip, kad apie Vakarų Europoje sprendžiamus klausimus Lietuvoje išgirsime tik po trisdešimties metų – diskusijos dėl narkotikų politikos Lietuvoje jau vyksta, jos vyksta tuo pačiu laiku, argumentai ir faktai vis labiau išsikovoja vietą tiek politiniuose, tiek asmeniniuose pokalbiuose. Tai tik dar vienas įrodymas, kad ne tik geležinė uždanga, bet ir jos šešėlis traukiasi – Lietuva yra šiuolaikinės Europos dalis su visais Europai aktualiais klausimais savo politinėje darbotvarkėje.