Džiaugiuosi Seimo narių vieningumu, kuris padeda šiam įstatymo projektui labai operatyviai skintis kelią į dienos šviesą. Tai nedidelis, bet labai svarbus žingsnis palaikant už laisvę kovojančius ukrainiečius.

Rusijos gynybos ministerija aiškino, kad šis simbolis reiškia „Za pobedu“ („Už pergalę“), o simbolis „V“ – „Sila V pravde“ („Jėga yra tiesoje“) ir „Zadača budet Vypolnena“ („Užduotis bus įvykdyta“).

Iš tiesų Ukrainai ir visam laisvajam pasauliui „Z“ simbolis reiškia Rusijos karo nusikaltimus, subombarduotus miestus, tūkstančius žuvusių ukrainiečių. Todėl viešas šio barbarizmo rėmimas turėjo būti uždraustas ir Lietuvoje.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK), penktadienį baigęs svarstyti mūsų teiktus projektus, nusprendė jį patobulinti, neliko konkrečių nuostatų dėl „Z“ ir „V“ raidžių, tačiau policija turės galimybę skirti baudą už visų agresijos simbolių demonstravimą. Komitete buvo nuspręsta draudimų formuluotę praplėsti, ji tapo abstraktesnė: „...totalitarinių ar autoritarinių režimų simbolių, kuriuos šie režimai naudojo ar naudoja jų įvykdytai ar vykdomai karinei agresijai, vykdomiems ar įvykdytiems nusikaltimams žmoniškumui ir karo nusikaltimams propaguoti“.

Manau, kad teisinga, jog svarstant komitete baudos buvo dar padidintos. Dabar siūloma, kad agresijos simbolių platinimas, naudojimas susirinkimuose, viešosiose vietose arba kitoks viešas demonstravimas užtrauktų baudą asmenins nuo 300 iki 700 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 600 iki 1200 eurų. Šios baudos grėstų ir už nacistinių, komunistinių simbolių demonstravimą, šiuo metu baudos už tai siekia nuo 150 iki 300 eurų.

O padarytas pakartotinai šis administracinis nusižengimas užtraukia baudą asmenims nuo 500 iki 900 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenis – nuo 800 iki 1500 eurų.

Galiu suprasti policijos atstovų argumentus, kad jiems būtų sudėtinga identifikuoti konkrečius „Z“ raidės demonstravimo kaip agresijos simbolio atvejus bei įrodyti, jog minėta raidė demonstruojama, siekiant remti ar pateisinti Rusijos karinę agresiją prieš Ukrainą.

Šiek tiek gaila, kad nepavyko „juodu ant balto“ įvardinti „Z“ simbolio įstatyme. Tai būtų buvusi stipri politinė žinutė Ukrainos žmonėms, kuriems taip svarbu šiandien jausti palaikymą, juo labiau, kad ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba viešai kreipėsi į pasaulio šalis su prašymu kriminalizuoti „Z“ raidės, kaip simbolio, naudojimą, nes būtent šis simbolis yra plačiai naudojamas Rusijos režimo propagandos mašinos.

Bet kuriuo atveju šiuo įstatymu Lietuva siunčia pasauliui aiškią savo poziciją ir žinią: nesame pakantūs ir netoleruojame Rusijos režimo pakalikų ir demonstruojančių pritarimą agresijai.