Vieni mėgstame dovanoti dovanas, kiti jas gauti. Kai kam patinka dovanoti dovanas sau. Šiuo požiūriu unikali vieta yra Lietuvos Seimas ir Vyriausybė. Čia mėgstamos dovanos dovanojamos sau, o nemėgstamos kitiems. Ir dar iš svetimo maišo.

Dovanų sezoną atidarė Seimas, nustatydamas kur kas žemesnę patekimo į Seimą kartelę. Norint būti išrinktiems nebereiks aukštai šokinėti, užteks 3 procentų rinkėjų balsų.

Kadencija į pabaigą, reitingai žemyn, o pasėdėti ant valdiško pečiaus dar labai norisi. Imi ir pakeiti sau įstatymą, rinkimų reikalavimus pakeisdamas. Geriausia dovana sau. Geresnė būtų nebent rinkimus atšaukti. Būna, kad seimo nariai dovanas ir vieni kitiems padovanoja. Va, keturi neva liberalai, neva iš opozicijos, ėmė ir padovanojo savo balsus už biudžetą Karbauskio pozicijai. Matyt ir atgalios kažką dovanų gavo.

Yra ir personalinių dovanų. Štai, kai kurie Seimo nariai sau viešbučio paslaugas pasidovanojo, nepaisant to, kad Vilniuje turi nuosavą būstą.

Premjerui smulkios dovanos netinka. Todėl S. Skvernelis sau keliuką į namus pasidovanojo, tiksliau, asfaltą ant keliuko. Už 300 tūkstančių. Gal ne jis, gal susisiekimo ministras jam. Gal ne susisiekimo ministras, o Kelių direkcija jam. Gal ne Kelių direkcija, o Vilniaus rajono savivaldybė jai. Tokia anoniminė slapto gerbėjo dovana. Niekas neprisipažįsta, kad padovanojo. O dovana tikrai vertinga ir gera. Keliukas nebedulka Premjerui važiuojant, o ir aplinkiniai patenkinti. Tik va vėl iš svetimo maišo ši dovana...

Premjeras ir Vyriausybė nėra savanaudžiai. Ne tik savimi rūpinasi. Pamalonino ir ugniagesius, kurie iš Alytaus padangų gaisro buvo atėję į Kudirkos aikštę didesnių algų prašyti. Tiesa, didesnių algų nepadovanojo, bet prižadėjo už milijoną eurų ugniagesiams pirštinių, batų ir šalmų nupirkti.

Nepralenkiami dovanų dovanotojai yra Seimo valstiečiai. Štai Karbauskis kažkada Lietuvai padovanojo Pranckietį. Po to norėjo dovaną atsiimti, bet Seimas neleido. Dar Verygą padovanojo, bet to nenori atsiimti, nors Seimas sutiktų.

Tada dovanas žmonėms ėmė dovanoti pats Veryga. Padovanojo reikalavimus kaip, kur ir kada alkoholį galima pamatyti, pirkti ir vartoti. Dar padovanojo reikalavimus, kokį maistą valgyti mūsų vaikams darželiuose ir mokyklose. Verygos dovanų įkvėpti ir kiti Seimo didvyriai ėmė draudimus žmonėms dovanoti. Vieni pareikalavo nebeleisti žmogeliui nuosavame balkone parūkyti nuosavų cigarečių. Kiti leido nepilnamečiams loterijose bilietus pirkti, bet uždraudė laimėti. Tiksliau, laimėjimus atsiimti galima tik su suaugusio pagalba.

Mūsų žmonės pripratę iš valdžios įvairių nepageidaujamų dovanų gauti. Kaip nors išgyvens iki tų laikų, kai atėjusi šviesesnė valdžia, tas, ant žmonių galvų išbarstytas dovanas, susirinks ir sukiš atgal į maišą.

Senolių išmintis sako, kad dovanotam arkliui į dantis nežiūrima. Bet kaip žmogus gali nežiūrėti arkliui į dantis, kai jis tiesiai į tavo piniginę šiepiasi. O tokių arklių artėjant šventėms valdžia savo žmonėms nepagailėjo. Naujas automobilių registracijos mokestis, bankų mokestis. Padidėję gyventojų pajamų mokesčiai daugiau uždirbantiems, didesni akcizai, plačiau taikomi nekilnojamo turto mokesčiai fiziniams asmenims. Po eglute valdžios dovanos nebetelpa.

Po tokios dovanų krušos, belaukdamas švenčių stebuklo, imi žmogus ir sugalvoji slaptą norą, kad kitais, Baltos žiurkės, metais, dovanas iš svetimo maišo pamėgusios valdžios nebeliktų. Gerai, kad slapti norai mūsų šalyje vis dar neregistruojami ir neapmokestinami. Su tuo ir sveikinu! Linksmų švenčių!