Tai du tėvystės atostogose esantys tėčiai susitinka su savo vadovu.

Pridėkime, kad tie tėčiai – 2011 m. Norvegijos Vyriausybės ministrai: vienas – šeimos reikalų Audunas Lysbakkenas, kitas – teisingumo Knutas Storbergetas. O susitinka su tuometiniu Ministru Pirmininku Jensu Stoltenbergu, kuris, beje, šiuo metu yra NATO Generalinis sekretorius.

Rankose laikyti kūdikius NATO vadovui nėra naujiena. Jis 1989 m. buvo vienas iš 400 tėčių Norvegijoje, išėjusių vaiko priežiūros atostogų. 1993 m. Norvegija buvo pirmoji šalis, įteisinusi neperleidžiamas mėnesio trukmės vaiko priežiūros atostogas tik tėčiams. Tuo metu, kai J. Stoltenbergas išleido du kabineto ministrus į šias atostogas, tokių šalyje jau buvo per 40 tūkst.

Norvegijos ministro pirmininko Jenso Stoltenbergo (viduryje) susitikimas su šeimos reikalų ministru Audunu Lysbakkenu (kairėje) ir teisingumo ministru Knutu Storbergetu (dešinėje) (2011 m.)

Nuo sausio 1 d. Lietuvoje tokią galimybę įgis ir Lietuvos tėčiai. Šeimose jau šiuo metu laukiami kūdikiai, kurių tėčiai galės pasinaudoti dviem neperleidžiamais mėnesiais vaiko priežiūrai. Toks reguliavimas įgyvendinant direktyvą veiks visoje Europos Sąjungoje.

Svarstymo metu buvo nemažai įvairių gąsdinimų ir baimių, kad neva keičiama tvarka finansiškai blogins šeimų situacijas. Sunku buvo suprasti, kaip galima teigti, kad padėtis blogės, jei papildomai išmokoms reikės 31 mln. eurų per metus. Jei šeimos naudosis šia galimybe – finansinė nauda bus palankesnė, palyginti su dabartine tvarka. Todėl, kad neperleidžiami du mėnesiai mamai ir neperleidžiami du mėnesiai tėčiui bus dosniau finansuojami atlygiui artimu išmokos dydžiu.

Tik vėliau toptelėjo, kad dalis oponuojančių gali būti iš anksto nusistatę, kai dėl įsitikinimų, baimių ar stereotipų neketintų naudotis šia galimybe, dėl to sutrumpėtų ir atostogų trukmė. Neatmestina, kad daliai mamų neramu – ar susitvarkys, ar galima pasitikėti.

Norisi padrąsinti tiek mamas, tiek tėčius. Nebijokite!

Gausybė įvairių tyrimų rodo, kad nauda yra įvairiapusė: naudinga vaiko vystymuisi; stiprėja vaiko ir tėčio ryšys; gerėja santykiai šeimoje, nes tėčiai labiau supranta mamas ir tai, kad vaiko priežiūra yra sunkus, pagarbos vertas darbas. Jau nekalbant, kad lyginami vyrų ir moterų ekonominiai ir socialiniai skirtumai (moterys nukenčia, pretenduodamos į pareigas, gauna mažesnį atlygį už tą patį darbą, gauna mažesnes senatvės pensijas).

Ką sako patys tėvystės atostogose buvę 10-tyje šalių kokybiniu interviu tirti tėvai 2020 metais? Visi – 100 proc. – teigė, kad yra laimingi ir tokią patirtį kartotų. 90 proc. teigė, kad pagerėjo tarpusavio santykiai šeimoje.

Kieno pavyzdžiai bus įkvėpimas Lietuvos tėčiams? NATO vadovo, „Facebook“ įkūrėjo Marko Zuckerbergo, ne tik ėjusio keliems mėnesiams tėvystės atostogų, bet ir visiems savo darbuotojams siūlančio keturių mėnesių apmokamas tėvystės atostogas, ar kokio kosmonauto, kliedinčio, kad siekiama vyrus paversti moterimis?

Be pavyzdžių svarbios ir paskatos. Primintina, kad du neperleidžiami mėnesiai bus kompensuojami 100 proc. darbo užmokesčio (neviršijant 2 VDU dydžio lubų). Tikėtina, kad tėčiai jais naudosis paskutiniais priežiūros atostogų mėnesiais – kai vaikai jau būtų paauginti, o mamos galėtų anksčiau grįžti į darbą.

Vyrų pavyzdžiai kitiems vyrams turės didelę įtaką. Matydami, kad aktyviai naudojasi vieni, drąsiau elgsis dvejojantys. Todėl labai svarbu, kad tėčiai, turintys vaiko priežiūros atostogų patirties neliktų abejingi. Jų padrąsinimas gali tapti svarbiu apisprendimu jaunoms šeimoms visavertiškai naudotis naujomis galimybėmis.

Ar sektini pavyzdžiai tik už jūrų marių? Ir taip, ir ne. Ir šioje Vyriausybėje esama Stoltenbergų. Gabrielius Landsbergis prieš du dešimtmečius rinkosi vaiko priežiūrą, o susisiekimo ministras Marius Skuodis šiuo metu yra kelių savaičių tėvystės atostogose.

Tačiau ligšiolinė tvarka Lietuvoje su tėčių ėjimu tėvystės atostogų, ypač antraisiais metais, padėjo ne mamoms prižiūrėti vaikus, bet gauti išmokas. Apskaitoje antraisiais vaiko priežiūros metais turėdavome kone 40 proc. tėčių – realybėje 90 proc. jų dirbdavo.
Situacija keisis ir tie pokyčiai bus geri. Svarbiausia – nebijokime!