Sąmoningai konstruoju analogiją – palyginu karą Ukrainoje, kuriuo žlugdomas ukrainiečių tautos demokratijos ir nepriklausomybės siekis, su karu prieš moteris Lietuvoje, kuris vykdomas jau dvidešimt penkeri metai, konservatyvioms jėgoms siekiant užgniaužti moterų savivoką, moterų laisvą valią ir pasirinkimo teisę planuoti šeimą, turėti lygias teises su vyrais šeimoje ir visuomenėje.

Lietuvos vyriausybių įsipareigojimai įgyvendinti Visų moters diskriminacijos formų panaikinimo konvencijos nuostatas iki šiol nėra realizuoti. Atvirkščiai, Seime ir kai kuriose ministerijose priešinimasis moterų ir vyrų lygybei, lyčių lygių galimybių naujų nuostatų įstatymiškam įgyvendinimui akivaizdžiai stiprėja.

JT Komitetas teisingai pabrėžia, kad Lietuvoje iki šiol nepaskirta Lygių galimybių tarnybos kontrolierė, o tai reiškia, kad nėra atsakingo asmens, kuris atiduotų visas jėgas lyčių nelygybės faktų tyrimui ir lyčių diskriminacijos naikinimui.

Komitetas akcentuoja ir tai, kad Lietuvos regionuose nėra įkurta šios Tarnybos skyrių, kad nepasitelkiama daugiau žmogiškų resursų ir daugiau finansų Lietuvos respublikos lyčių lygybės politikos įgyvendinimui.

Komitetas mini ir tai, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija nepakankamai koordinuoja lyčių lygybės politikos sklaidą šalyje, per menkai remia visuomenines organizacijas, kurios dirba šioje srityje.

Komentuodama šią ministeriją pridurčiau, kad naujai ministrei ir jos komandai reikėtų labiau gilintis į lygių galimybių svarbą visuomenės vystymesi, nes šioje ministerijoje ir kai kuriose kitose laikinų ministerijos postų išsaugojimas yra svarbesnis už pažangias idėjas ir visuomenės narių socialinę lygybę ir gerovę.

Manau, pagrindinė priežastis, kodėl Konvencijos nuostatos iki šiol nėra įgyvendinamos, yra ta, kad Valstybės ir ministerijų vadovai nesuvokia kas yra lyčių socialinė lygybė ir kokią naudą ji duotų valstybės gerovei. Lietuvoje lyčių lygybės klausimais stinga visuomenės švietimo, stinga ir valstybės vadovų, kurie gilintųsi ir kalbėtų šiomis temomis.

JT Komitetas pažymi lyčių stereotipų gajumą Lietuvos visuomenėje. Akivaizdu, kad moterų diskriminacija Lietuvoje nebus panaikinta tol, kol konservatyviosios jėgos mėgins keisti Lietuvos konstituciją, siekiant suplakti į vieną šeimos ir santuokos sampratas.

Kol sąvoka „tradicinė šeima" bus garbinama kaip neįveikiama tvirtovė, kurią gina Bažnyčia ir armija tikinčiųjų bei visokio plauko prisiplakėlių.

Dėl šios armijos religinio fanatizmo ir pataikavimo rinkėjams jau antra kadencija Seime nepriimama mano Lygių galimybių įstatymo pataisa, teigianti, kad darbo rinkoje negalima diskriminuoti žmonių dėl šeiminės padėties.

Dar vienas žiauraus karo prieš Lietuvos moteris aspektas – moters lytiškumo ir reprodukcijos klausimo naudojimas moters vergovei ir nelygybei įtvirtinti. Šiuo metu Sveikatos ministerijoje darbo grupė kurpia moters teises pažeidžiantį Reprodukcinės sveikatos įstatymą, kuris skiriasi nuo Seimo narių registruoto pažangaus projekto.

Ministerijos projekte norima atsisakyti šeimos planavimo sampratos (vėl šeimos samprata) ir siūloma 72 valandų moters egzekucija, kuri bus naudojama mėginant psichologine prievarta per nurodytą terminą atkalbėti moterį nuo nėštumo nutraukimo.

Kai atsilikęs nuo gyvenimo ministerijos projektas bus pateiktas Seimui, Parlamentinė vystomojo bendradarbiavimo ir reprodukcinės sveikatos ir teisių grupė pradės intensyvią kovą prieš Lietuvos moters teisių pažeidėjus šalies viduje ir už jos ribų.

Ši grupė ne tik siūlys taisyti projektą ir ims koordinuoti dviejų Reprodukcinės sveikatos projektų derinimą, bet ir ragins pažangų Lietuvos jaunimą ir nevyriausybines organizacijas protestuoti prieš Sveikatos ministerijos retrogradus ir Lietuvos kenkėjus.

XXI amžiuje negalima leisti, kad riboto mąstymo laikini politikai ir ministerijų klerkai, trumpalaikiai viceministrai bei jų nuolankūs tarnai žalotų Lietuvos jaunų žmonių privatų gyvenimą, jų šeimos realybę ir atimtų moterų teisę į savo kūną, teisę planuoti savo šeimą bei asmeninį ir profesinį gyvenimą. Karas ginant moters teises, karas su ministerijų biurokratais Lietuvoje vyksta ir tikrai tęsis toliau.