Žuvinto biosferos rezervatas lapkričio mėnesį, po neatsakingai nueinančios Vyriausybės pakeistų nuostatų, kurios išplėtė galimybę žvejoti Žaltyčio ežere, tapo automobilių rezervatu.

Ežere nebeliko čia iki tol apsistojusių paukščių, nes į jį su valtimis suplūdo žvejai. Lyg to dar būtų maža, prasidėjo vieši Aplinkos ministerijos ir jai pavaldžių institucijų ginčai, leidžiama ar draudžiama po tam tiktų teisės aktų pakeitimų medžioti rezervate ir jam priklausančiuose draustiniuose. Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba paskelbė, kad Žuvinto biosferos rezervate esančiuose keturiuose draustiniuose medžioklė leidžiama ir vyksta bendrąja tvarka.

Žuvinto biosferos rezervatas tikrai nėra ta vieta, kurioje galima leisti žvejoti ir medžioti. Nebegali likti jokių spragų ar laisvų interpretacijų, susijusių su galimybe medžioti tokioje jautrioje teritorijoje.

Lietuvos ornitologų draugija perspėja, kad vien išplėstos galimybės žvejoti turės neigiamų pasekmių čia apsistojantiems vandens paukščiams.

Jei norime, kad unikalus rezervatas būtų išsaugotas, žvejybos ir medžioklės draudimas turėtų būti įteisintas įstatymu ir jo likimas negali būti paliktas vienasmeniams ministrų sprendimams, kurie privedė prie gėdingos šiandieninės situacijos.

Žvejybos ir medžioklės draudimas padėtų išsaugoti Žuvinto biosferos rezervato išskirtinę vertę formuojančias migruojančių žąsų ir kitų vandens paukščių rūšių bei pilkųjų gervių sankaupas Žuvinto, Žaltyčio, Amalvo ežeruose ir pelkiniuose kompleksuose bei apylinkėse. Taip pat toks teisinis reguliavimas padėtų palaikyti palankias sąlygas biosferos rezervate apsilankančioms daugiau nei 240 paukščių rūšių, dėl kurių skaičiaus Žuvintui neprilygsta jokia kita vieta žemyninėje Lietuvos dalyje.

Save gerbiantis žvejys tikrai ras kitą iš 6000 Lietuvoje esančių ežerų, į kurį galės užmesti meškerę, nedarydamas neigiamo poveikio aplinkai.

Žuvinto biosferos rezervatas yra pirmoji Lietuvos saugoma teritorija, taip pat – pirmasis ir vienintelis biosferos rezervatas Lietuvoje. 2011 m. Žuvinto biosferos rezervatas įtrauktas į Pasaulinį UNESCO programos „Žmogus ir biosfera“ biosferos rezervatų tinklą. Tai – pirmoji ir vienintelė Lietuvos vietovė Pasauliniame UNESCO biosferos rezervatų tinkle. Ir ji privalo būti išsaugota!