Dar praėjusių metų pradžioje Seime įregistravau Medžioklės įstatymo pataisas, kuriomis siekiu užkirsti kelią lengvam naktinio matymo taikiklių naudojimo medžioklėje įteisinimui.

Siūliau Medžioklės įstatymo pataisomis numatyti, kad Aplinkos ministerija nėra atsakinga už draudžiamų medžioklės įrankių ir būdų tvirtinimą, o taip pat – iš Medžioklės taisyklių į Medžioklės įstatymą perkelti medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus, tarp kurių yra ir naktiniai taikikliai.

Kodėl to reikėjo? Seime krašto gynybai įteisintas naktinio matymo taikiklių naudojimas civilinėje apyvartoje. Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje toks sprendimas yra logiškas, tačiau dar kai buvo priiminėjamas minėtas Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymas, nebuvo sudėti saugikliai, kad šie prietaisai būtų naudojami išimtinai tik šalies teritorinei gynybai ir nebūtų sudaromos sąlygos ministro įsakymu jų įteisinti medžioklėje.

Neprieštaravau, kai Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje civilinėje apyvartoje buvo atverta galimybė naudoti naktinius taikiklius krašto apsaugai, nes jie būtų krašto gynybos profesionalų rankose, tačiau įspėjau, kad turi būti užkamšytos visos landos, kad šie prietaisai neatsirastų medžiotojų rankose.

Seimo valdantieji tuomet dievagojosi, kad jokiu būdu nebus įteisinta medžioklė su naktinio matymo prietaisais.

Šiandien tai, ko bijojau, – pradeda realizuotis.

Kol buvo delsiama priimti mano įstatymo pataisas, užkamšančias visas likusias įstatymo spragas, atsirado naujos kelių Seimo narių pataisos, kuriomis jie siekia įteisinti naktinio matymo taikiklių naudojimą medžioklėje.

Pirmasis naktinių taikiklių entuziastų argumentas (naudotas bene visų bandymų juos prastumti metu) – naktinio matymo taikikliai yra reikalingi kovai su invazinėmis rūšimis ir šernams medžioti, taip, neva, kovojant su kiaulių maru.

Kovai su maru labiau pasitarnautų privalomų šernų medžioklės kvotų nustatymas, o ne naktinio matymo taikiklių naudojimas medžioklėje.

Net šernų populiacijai atsistatant, patys medžiotojai medžioklės metu už nušautą patelę nubaudžia būrelio narį pinigine bauda. Niekas nenori išnaikinti šernų populiacijos. Net medžiotojai supranta, kad tuomet nebus, ką medžioti, todėl nei šernų medžiojimas su naktinio matymo taikikliais, nei su kulkosvaidžiais niekaip nepadės kovoti su maru.

Nors priėmus Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą ir civilinėje apyvartoje leidus turėti naktinio matymo taikiklius, medžiotojai taip pat įgijo teisę šiuos prietaisus turėti (tačiau ne naudoti juos medžioklėje), stebina tai, kad Ukrainos ir Rusijos karo kontekste ištrauktas ir šis argumentas – neva būtent dėl karo pavojaus reikia leisti medžiotojams naktinio matymo taikiklius naudoti medžioklėje, kur jie treniruosis ant gyvūnų.

Tai gal tegul tie medžiotojai, norintys prisidėti prie krašto gynybos, stoja į Šaulių sąjungą, eina pašaudyti kokiais tik nori ginklais į šaudyklas ir ten treniruojasi? Miškas – ne tiras su gyvais taikiniais ir ne ant gyvūnų reikia lavinti savo įgūdžius.

Kas prisiims atsakomybę už tai, kokį poveikį aplinkai padarys naktinio matymo taikiklių medžioklėje įteisinimas, jei bus padaryta didelė klaida ir toks įstatymas bus priimtas?

Kas prisiims atsakomybę, kad net tamsiuoju metu žvėrys nebebus saugūs, o juos pyškins, jei ne brakonieriai, galėsiantys tyliai, greitai „nukalti“ bet kokį gyvūną, tai miške kaip karo lauke norintys praktikuotis medžiotojai?

Naktinių taikiklių įteisinimas yra ne tik neetiškas, bet ir pavojingas gamtai, atveriantis galimybę suklestėti brakonieriavimui ir nevaržomam laukinių gyvūnų skerdimui ištisą parą (kas sukontroliuos, šernas ar elnias nušautas su naktinio matymo taikikliu?).

Naktinių taikiklių įteisinimas labiausiai būtų naudingas ginklų prekybininkams, kurie jau seniai laukia progos paleisti į apyvartą naujas prekes. Naktiniai taikikliai nėra pigūs – kainuoja apie porą tūkstančių eurų. Užtektų kelių šimtų medžiotojų, kad parduotuvės iš jų gautų nemenkus pelnus.

O tokių medžiotojų, kurie negali užpakalio pakelti ir nori tiesiog iš bokštelio, kaip per kokį kompiuterinį žaidimą, papyškinti nakties metu į viską, kas juda, tikrai atsiras. Jau ir dabar bent kelis kartus per metus aplinkosaugininkai sulaiko asmenų, kurie medžioklėje turi ar naudoja naktinio matymo taikiklius.

Greitai naktinio matymo taikiklių klausimas bus įtrauktas į Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę. Joje bus ne tik naktinių taikiklių entuziastų siūlymas, bet ir mano parengtos Medžioklės įstatymo pataisos, kuriose numatyta iš Medžioklės taisyklių į Medžioklės įstatymą perkelti medžioklėje draudžiamus naudoti įrankius, priemones ir būdus, tarp kurių yra ir naktiniai taikikliai.

Prezidento patarėja Seimo Aplinkos apsaugos komitete užsiminė, kad svarstys vetuoti įstatymo pataisas, jei bus įteisintas naktinio matymo taikiklių naudojimas medžioklėje.

Tikiuosi, kad to daryti Prezidentui neprireiks, nes Seimas balsuos tinkamai – naktinio matymo taikiklių naudojimo draudimas bus perkeltas į įstatymą.

Raginu kolegas Seime nepasiduoti eilinėms ginklų parduotuvių atstovų ir neetiškų medžiotojų manipuliacijoms įteisinti naktinio matymo taikiklius medžioklėje ir įsiklausyti į aplinkosaugininkų bei visuomenės balsą, kuris yra kategoriškai prieš nevaržomą ir nekontroliuojamą gyvūnų miškuose skerdimą ištisą parą.