Mano pasiūlymas pirmiausia įstatyme visiems įtvirtintų galimybę balsuoti dar vienu būdu – internetu. Tai jokiu būdu nėra siūlymas pakeisti įprastus balsavimo būdus, prie kurių rinkėjai yra įpratę, bet pasiūlyti šiuolaikišką balsavimo būdą tiems, kuriems balsuoti patogiau internetu, o ne gyvai ateinant į rinkimų apylinkę, Lietuvos diplomatinę atstovybę ar kitą balsavimui skirtą vietą.

Labiausiai balsavimo internetu šiandien reikia užsienyje gyvenantiems lietuviams, kuriems galimybė balsuoti yra daug komplikuotesnė, nei esantiems Lietuvoje.

Užsienyje gyvenantys lietuviai, norėdami balsuoti, pirmiausia privalo užsiregistruoti, kad būtų įtraukti į reikiamos Lietuvos diplomatinės atstovybės rinkėjų sąrašus. Tačiau to neužtenka visam gyvenimo užsienyje laikui. Prieš kiekvienus rinkimus užsienyje gyvenantis tautietis, norėdamas balsuoti užsienyje, privalo iš naujo registruotis, net jei jis yra nuolatinis užsienio valstybės gyventojas ir anksčiau jau buvo įtrauktas į užsienyje balsuojančiųjų sąrašus.

Rinkėjas, norintis balsuoti užsienyje, registruodamasis balsavimui dar turi pasirinkti, kokiu būdu pageidauja balsuoti – paštu ar atvykęs į diplomatinę atstovybę. Užsiregistravę balsuoti Lietuvos diplomatinėje atstovybėje, turi tai padaryti iš anksto numatytu laiku.

Tie, kas rinkimų dieną negali atvykti į atstovybę, gali balsuoti paštu. Adresu, kurį rinkėjas pateikė registruodamasis balsavimui, atkeliauja rinkimų biuletenis, kurį užpildžius reikia nedelsiant išsiųsti nurodytos diplomatinės atstovybės adresu.

Jei rinkėjas yra apsistojęs valstybėje, kurioje nėra Lietuvos atstovybės, registracijos sistemoje reikia įrašyti valstybę, kurioje jis gyvena ar yra laikinai, ir sistema automatiškai parenka artimiausią Lietuvos atstovybę, kurioje bus galima balsuoti paštu.

Tokia sistema atrodo gan kebliai. Reikia turėti galimybes nuvykti iki diplomatines atstovybes, kurios dažniausiai būna tik valstybių sostinėse arba spėti laiku išsiųsti laiką su rinkimų biuleteniu, nes kitaip jis gali atstovybę pasiekti po rinkimų. Šioje vietoje slypi ir daugybė force majeure, kaip, pavyzdžiui, pašto tarnybos darbo nesklandumai, dėl kurių laiku negaunami rinkimų biuleteniai arba jų negalima laiku pristatyti į diplomatinę atstovybę.

Ar tikrai tokia sudėtinga balsavimo sistema, neatbaido užsienyje gyvenančių lietuvių nuo balsavimo rinkimuose?

Jau beveik du dešimtmečius vyksta diskusijos apie balsavimą internetu, tačiau jos iš diskusijų lygmens nepasistūmėja, nors Pasaulio lietuvių bendruomenė jau seniai sako, kad įprastas balsavimas apsunkina galimybę užsienyje esantiems tautiečiams balsuoti rinkimuose ir reikėtų kuo greičiau leisti užsienyje gyvenantiems tautiečiams balsuoti internetu.

Kitais metais laukia užsienyje gyvenantiems lietuviams itin svarbus referendumas dėl daugybinės pilietybės įteisinimo. Primenu, kad 2019 metais panašus referendumas neįvyko dėl per mažo balsavusiųjų skaičiaus. Ar dėl nesikeičiančios, komplikuotos balsavimo sistemos ir nesugebėjimo įteisinti balsavimą internetu nepasikartos tas pats scenarijus ir kitų metų referendume?

2024 metais Lietuvos piliečių laukia ne tik referendumas dėl daugybinės pilietybės, bet ir Seimo, Europos Parlamento, Prezidento rinkimai.

Vyriausioji rinkimų komisija, visai kaip niekada pirmam sniegui nesugebantys pasiruošti kelininkai, artėjant rinkimams sugeba tik užsakyti studijas apie balsavimo internetu galimybes bei grėsmes, kurios dar bus rašomos mažiausiai metus.

Manau, kad reikia ne dar dešimtmetį kalbėti apie balsavimą internetu, o kuo greičiau parengti bent jau bandomąją balsavimo internetu versiją ir ją išbandyti Pasaulio lietuvių rinkimų apygardoje.

Tai jokiu būdu nebūtų kokia nors visų likusių rinkėjų diskriminacija, o kaip tik – dar vienas balsavimo būdas tiems, kam ir taip balsuoti yra ganėtinai komplikuota. Sėkmingai išbandžius balsavimą internetu mažesne apimtimi, tarp užsienyje gyvenančių lietuvių, vėliau toks balsavimo būdas galėtų būti pradėtas taikyti ir nacionaliniu mastu.

Balsavimas internetu būtų efektyvesnis, patogesnis, nei įprastas balsavimo būdas, ypač kai Lietuvos gyventojams balsuoti tenka užsienyje. Taip pat šiuolaikiniame pasaulyje, kuris susiduria su įvairiomis krizėmis, turime turėti balsavimo alternatyvų. Jau dabar susiduriame su melagingais pranešimais apie užminuotas mokyklas, o jei rinkimų dieną sulauktume grasinimų ar tokie grasinimai būtų įgyvendinti rinkimų apylinkėse? Balsavimo internetu galimybė tokiu atveju neleistų sužlugti rinkimams.

Lietuva pasaulyje pristatoma kaip greito interneto, finansinių technologijų valstybė, turime ne vieną pasaulinio lygio startuolį, o iki šiol nesugebėjome savo rinkimų sistemos nors kiek priartinti prie šiuolaikinio pasaulio.

Estijoje dar 2005 metais rinkėjams pirmą kartą buvo sudaryta galimybė balsuoti internetu. Kaimyninėje valstybėje, į kurią vis lygiuojamės, kiekvienuose rinkimuose vis daugiau rinkėjų renkasi balsuoti internetu, o taip pat balsavimas internetu sudarė palankesnes galimybes balsuoti užsienyje esantiems estams.

Gal jau laikas nebesislėpti nuo pažangos, nebijoti balsavimo internetu, o sudaryti sąlygas balsuoti visiems patogiai ir greitai. Pirmiausia – tiems, kuriems gyvenant užsienyje išties yra sunkiausia balsuoti rinkimuose bei referendumuose.

Ne diskusijų, nesibaigiančių studijų apie balsavimą šiandien reikia, o visų susitelkimo pagaliau įgyvendinant balsavimą internetu ir Lietuvoje.