Jau beveik dvidešimt metų bla, bla, bla..


Gal laukti tokios studijos būtų logiška, jei ne svarstymai apie internetinį balsavimą, kurie trunka jau beveik du dešimtmečius. Per tą laiką galima buvo ne vieną studiją atlikti, pasikviesti ekspertus iš užsienio, sukurti patikimą balsavimo sistemą, ją ištestuoti ir paleisti naudojimui.

Deja, atrodo, kad vilkinti balsavimo internetu įdiegimą, kuris palengvintų ir taip komplikuotą balsavimą tiems, kurie gyvena užsienyje, negali atvykti balsuoti į fizinę rinkimų vietą, konservatoriams apsimoka.

Gal bijoma, kad atsiradus balsavimui internete suaktyvės jauni rinkėjai, kurie nusvers konservatorių (vyresnio amžiaus rinkėjų) balsus?

Ar tikrai reikia taip bijoti balsavimo internetu?

Balsavimas internetu palengvintų balsavimą užsienio lietuviams


Estija įrodė, kad internetinis balsavimas gali normaliai egzistuoti ir šalia įprastinio balsavimo rinkimų apylinkėse, tačiau gyvenantiesiems užsienyje tai taptų didele paskata balsuoti. Nebereikėtų registruotis balsavimui, laukti balsavimo biuletenių, jų siuntinėti paštu ar vykti balsuoti į Lietuvos diplomatines atstovybes, kurios dažnai būna valstybių sostinėse, tačiau ne visi lietuviai, gyvenantys užsienyje, turi tokią prabangą pervažiuoti pusę valstybės, kad ambasadoje į urną įmestų savo balsą. Tuomet jie renkasi verčiau visai nebalsuoti.

Ar dabar visi turime tylėti ir nekalbėti apie internetinį balsavimą vien todėl, kad Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakytos internetinio balsavimo studijos konkursą laimėjęs tiekėjas studiją rašys beveik metus?

Taip, balsavimas internetu turi būti įgyvendintas atsakingai ir profesionaliai, apgalvojant kiekvieną žingsnį, tačiau dabar akis bado Vyriausybės neveiklumas ir per tiek metų nesugebėjimas nuo kalbų nė žingsniu priartėti prie realių veiksmų.

Priminsiu, kad balsavimo internetu rinkimuose ir referendumuose koncepcija Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu buvo patvirtinta dar 2006 metais. Su tuo susiję rinkimų įstatymų pakeitimai buvo teikiami Seimui 2008, 2009, 2010 ir 2014, 2015, 2018 metais, tačiau visi jie buvo grąžinami iniciatoriams tobulinti.

Estai ir toliau veržiasi į priekį


Tuo tarpu Estijos piliečiai greičiausiai jau nuo 2024 m. birželį įvyksiančių rinkimų į Europos Parlamentą galės balsuoti tiesiog mobiliuoju telefonu, per specialias populiariausioms mobiliųjų prietaisų operacinėms sistemoms skirtas programėles.

Estija dar 2005 metais tapo pirmąja Europos šalimi, kurios gyventojams buvo suteikta galimybė rinkimuose balsuoti internetu, o dabar, eidama dideliais žingsniais į priekį, nesiliauja šią sistemą tobulindama, palengvindama balsavimą tiems, kuriems per sunku atvykti į rinkimų apylinkę.

Gal Lietuvai reikia IT ministerijos?


Konservatoriams linkiu nebijoti progresyvumo ir žiūrėti į priekį, o ne atgal į akmens amžių. Jei investuotojams pristatome Lietuvą kaip finansinių technologijų, veržlių startuolių ir greičiausio interneto valstybę, gal laikas nebebijoti internetinio balsavimo.

Kitu atveju, socialdemokratams reikės steigti Informacinių technologijų ministeriją, kokia yra Estijoje. Gal tada reikalai pajudėtų iš vietos?