Bet kai šeštą kartą girdi kritiką, kad visi viską daro blogai, pagalvoji – tai ar prezidentė realiai vadovavo šaliai tuos metus, ar tik iš Daukanto rūmų aukštybių kritiškai stebėjo, kas ten, apačioje, Lietuvoje, vyksta? Ką pati padarė ne taip, ko daugiau nedarys? Gal kokių klaidų savikritiškų buvo, iš kurių visi pasimokytume? 

Kalbėjo apie pareigos ir atsakomybės svarbą. Apie būtinybę išdrįsti sakyti tiesą ir nepasiduoti spaudimui. Ir dar paskui pakartojo apie pareigą nepasiduoti interesų grupių spaudimui. Aš, asmeniškai, niekam nepasiduodu ir visada sakau, ką galvoju.

Tai gal čia taikyta, pačiai sau, tikriausiai? Kažkas spaudžia prezidentę, matyt, jei taip primygtinai tai kartoja. Tai gal jau laikas paimti ir pasisakyti žmonėms, kodėl galimai proteguoja kai kurias įmones, kodėl nei vienas mirtingasis pilietis niekada nepateks į priėmimą pas šalies vadovę, bet kokiems nors dujų ir naftos verslo magnatams durys plačiai atvertos. 

Gal galėtų jau pradėti sakyti tiesą ir atskleistų žmonėms, kodėl vykdo teisingumą už uždarų durų savo kabinete, o ne teismuose, kaip ten iš tikrųjų buvo su paslapčių nutekinimu ir kodėl atsisakė duoti parodymus savo patarėjos byloje? Daug dar galėtų. Gal ir pradės kalbėti, nes šiandien lyg ir paragino visus kitus taip elgtis. 

Bet vieną dalyką, mano galva, pasakė absurdišką. Kalbėdama apie dvigubą pilietybę. Konstitucija griežta, sakė, bet turime išsaugoti šią prigimtinę teisę. Tam reikia visos Tautos apsisprendimo. Visiškai pritariu ir palaikau, kad mano pilietybė yra mano prigimtinė teisė.

Bet jei tai – prigimtinė teisė, kodėl Tauta turi dėl jos apsispręsti?! Pagal prezidentę išeitų, jog mes, piliečiai, turime eiti balsuoti ir apsispręsti, ar norime turėti prigimtinę teisę, ar ne?! Tai gal dar surenkim referendumą, ar mūsų Tėvynė – Lietuva?! Didesnį absurdą sunku sugalvoti.

Prigimtinės teisės niekas negali atimti, nei dėl jos balsuoti. Tie, kas ją turi, tai turi. O jei niekieno nerinktų devynių žmonių būrelis – Konstitucinis Teismas – kažkada pridirbo painiavos, politikuodamas ir beaiškindamas, kas ir kaip gali turėti dvigubą pilietybę, tai prezidentė, jei tikrai ne tik kalba apie pareigą ir atsakomybę, galėtų paprašyti Konstitucinio teismo peržiūrėti anuos sprendimus – įstatymai tai numato ir leidžia –  ir baigti tyčiotis iš šimtų tūkstančių pasaulio lietuvių, kurie nieko neprašo iš Tėvynės – tik pagarbos. Jiems Trispalvė – ne mažiau brangi, nei prezidentei, šiandien demonstratyviai mums Seime rodžiusiai iškeltą kumštį su tautine juostele ant riešo.