Į šias sukčių pinkles gali patekti kiekvienas, net ir išsilavinę verslininkai ar teisininkai. Pagrindinės tokių nusikaltimų priežastys yra dvi: nukentėjusiųjų finansinio raštingumo lygis ir noras greitai praturtėti.

Viena iš tokių istorijų neseniai buvo aprašyta spaudoje: garbaus amžiaus senjoras pasidavė tariamų investuotojų įtakai ir patikėjo jiems savo santaupas. Kurį laiką „investavimo ekspertai“ senolį mulkino augančiomis investicijomis, tačiau senjorui panorus atsiimti savo investicijas pasirodė, kad nėra nei investuotojų, nei investicijų.

Deja, susigrąžinti pinigus senoliui galimybių mažai. Tikėtina, kad teisėsauga nesiims rimto tyrimo motyvuodama tuo, kad nukentėjusysis pats kaltas, nes turėjo įvertinti riziką, ir pats priėmė sprendimą pervesti pinigus sukčiams, kurie yra kitoje šalyje veikiantis subjektas, tad tai ne Lietuvos teisėsaugos jurisdikcija.

Ir visai nesvarbu, kad yra visi bankinių pavedimų duomenys, o senoliui buvo pateikta klaidinanti informacija, kuria buvo tyčia siekiama jį apgauti. Sukčių nebaudžiamumas yra viena iš sukčiavimo plitimo priežasčių. Tačiau yra dalykų, kuriuos turėtų žinoti visi, galvojantys apie investavimą. Trumpai akcentuosiu tris pagrindinius dalykus, kuriuos privalo įvertinti kiekvienas, norintis investuoti.

Pirmiausia: fiziniam asmeniui, norinčiam investuoti į vertybinių popierių biržą, reikalingas finansų makleris arba investavimo brokeris. Brokeris atlieka sandorį tarp investuotojo ir įmonės akcijas parduodančios kompanijos. Ši investavimo sistema veikia taip: investuotojas atidaro investicinę sąskaitą brokerio kompanijoje, perveda ten investuojamus pinigus, o brokeris vykdo investuotojo pavedimus pirkti ar parduoti jo norimų kompanijų akcijas, už tai gauna komisinį mokestį nuo kiekvieno sandorio. Brokeris turi visišką prieigą prie investicinės sąskaitos, tačiau jam visiškai nerūpi, kokias akcijas perka ir parduoda investuotojas, jam rūpi, kad investuotojas sudarytų kuo daugiau pirkimo ir pardavimo sandorių, nuo kurių brokeris pasiims komisinius. Brokeris atsakingas tik už pavedimus ir jis negali teikti jokių rekomendacijų, į kokias akcijas ar valiutas reikia investuoti. Jeigu brokeris pataria, kad reikia pirkti konkrečios kompanijos akcijas arba žada pelną ateityje, – neabejokite, tai sukčius. Niekas nežino, kuria kryptimi judės akcijų rinka rytoj.

Antras svarbus dalykas – finansų maklerių teisinis reguliavimas. Visos finansų maklerių įmonės privalo turėti centrinio banko išduotą licenciją. Interneto platybėse galima rasti daugybę investavimo paslaugas teikiančių finansų maklerių įmonių, deja, dauguma jų yra neaiškios reputacijos kontoros, registruotos ir licencijuotos kur nors pasaulio užkampyje, kur įstatymai veikia tik iš dalies, o jeigu nukentėjusysis panorės išsiaiškinti – tai turės vykti į kitą pasaulio kraštą.

Tokios kontoros veikia pagal tos šalies išduotą licenciją. Patikima finansų maklerių įmonė privalo turėti Europos Sąjungoje galiojančią licenciją, leidžiančią verstis finansų maklerio veikla. Licencijas išduoda Europos Sąjungos šalių centriniai bankai, o licenciją patikrinti galima Lietuvos banko svetainėje. Taigi, jeigu siūlančios investavimo paslaugą įmonės nėra Lietuvos banko sistemoje – vadinasi, tai nepatikima įstaiga su kuria prasidėti neverta. Pirmame punkte minėjau, kad investavimo brokeris turi visišką prieigą prie sąskaitos, tad prieš investuodami gerai pagalvokite, kam patikite savo pinigus: licencijuotai kompanijai, kurią kontroliuoja centrinis bankas, ar nežinia iš kur atsiradusiam „konsultantui“, suokiančiam apie greitą praturtėjimą.

Trečias svarbus dalykas yra investuotojo atsakomybė. Investuotojas pats prisiima riziką ir privalo pats aktyviai domėtis akcijomis ar finansiniais instrumentais, į kuriuos jis investuoja savo pinigus. Nes tik pats investuotojas atsakingas už savo investiciją. Investavimo riziką akcentuoja patys patikimiausi bankai, geriausi finansų konsultantai ir analitikai. Investuotojas turi suprasti daugybę sudėtingų investavimo terminų, nuolat stebėti įvairius indeksus, skaityti įmonių finansines ataskaitas, domėtis ekonominėmis tendencijomis, mokesčiais ir netgi geopolitika. Investavimas yra sudėtingas, daug žinių ir laiko reikalaujantis darbas. Sėkmingiausi investuotojai nuolat akcentuoja, kad jų investicijos daromos ilgam periodui. Tad jeigu kas nors sako, kad tai yra paprastas darbas ir greiti pinigai – neabejokite, tai pats tikriausias sukčius.

Na, o jeigu ir paskaičius šį tekstą labai norisi investuoti savo santaupas – darykite tai per Lietuvoje veikiančius oficialius bankus. Didžiausi Lietuvos bankai sudaro galimybę pirkti ir parduoti įvairių kompanijų akcijas. Gal jų siūlomos investavimo sąlygos ir investavimo platformos ir nėra pačios tobuliausios, bet jie suteiks informaciją lietuvių kalba, užduos daug labai svarbių klausimų, įvertins galimas rizikas ir svarbiausia – Lietuvoje veikiančių bankų patikimumą garantuoja ir licencijuoja Lietuvos Bankas. Investuodami per Lietuvoje veikiančius bankus pamatysite, kad investavimas nėra toks lengvas ir paprastas.

Būkite budrūs ir saugokite savo pinigus.