Tuometis premjeras Andrius Kubilius buvo kaltinamas visokiausiais išgalvotais nusikaltimais.

Nemaža žiniasklaidos dalis, ypač žemesnės reputacijos, taip pat labai energingai eskalavo nepagrįstus mitus. Šiandien, praėjus metams, verta apžvelgti 10 populiariausių nesenos istorijos mitų, kurie turėjo įtakos rinkimams. Galime įvertinti kiek tų dienų opozicija, šiandien esanti valdžioje, laikosi savo žodžio, o kiek tai buvo tuščios populistinės kalbos, būdingos Lietuvos politinei kairei.

1. Naktinė mokesčių reforma. Buvo daug kalbama, kad mokesčių pakeitimai sužlugdė Lietuvos verslą, padidino šešėlį, emigraciją ir t.t. Praėjo metai ir kiek yra įstatymų pakeitimų, pataisų, kad grąžinti mokestinius pakeitimus į ankstesnę padėtį? Lygiai nei vieno. Todėl, kad tie mokesčių įstatymai buvo reikalingi pačiai valstybei. Panaikinta aibė lengvatų ir skylių, pro kurias valstybė prarasdavo mokesčius. Dabartinis premjeras netgi žada dar labiau mažinti vis dar galiojančių lengvatų skaičių.

2. Premjero rezidencija. Buvo skleidžiami gandai, kad neva A. Kubilius labai brangiai sau statosi premjero rezidenciją, o tai, pasak tuometės opozicijos, nedovanotinas išlaidavimas. Kaip matome, A. Kubilius į rezidenciją neįsikraustė, o statybos darbai „prie Butkevičiaus“ įgauna pagreitį. Skirtas papildomas finansavimas ir po pusės metų laukia įkurtuvės!

3. Valdovų rūmai. Dar visai neseniai politikų delegacijos lakstė po Valdovų rūmus ir baisėjosi kaip viskas brangu, nekokybiška ir t.t. O kur dabar tie politikai? Valdovų rūmai sėkmingai atidaryti ir jau tyliai paskelbtas bei įvykęs II - ojo etapo darbų konkursas. Rūmus toliau stato Panevėžio statybos trestas, o visi tyrimai dėl lėšų iššvaistymo nutraukti. 

4. Kasos aparatai. Kai buvo priimtas sprendimas turguose įvesti kasos aparatus, Seimo langai drebėjo nuo mitingų ir tuomečių opozicijos veikėjų kalbų juose. Ar sprendimas atšauktas? 


5. Energetikos ministerija.
Ministerijos įkūrimą lydėjo buvusios opozicijos veikėjų kritika ir grūmojimai tuoj pat ministeriją uždaryti, vos tik pavyks paimti valdžią. Valdžia jau metai laiko buvusios opozicijos rankose, tačiau apie jokį uždarymą nėra net kalbos. Atvirkščiai, kalbama apie plėtrą ir naujus etatus.


6. Ekspertai iš šalies.
Buvo kalbama, kad ministerijos ir kitos valstybės institucijos išlaidauja ir švaisto lėšas pirkdamos ekspertų paslaugas. O tai, pasak kai kurių politikų, rodo ne ką kitą, kaip valstybės tarnautojų nekompetenciją, todėl būtina nutraukti tokių paslaugų pirkimą. Tačiau kalbos kalbom, o ekspertai toliau samdomi. Štai vien 2013 m. I ketv. išleista beveik 1,3 mln. litų.

7. Premijos ir priedai. Dar viena tema, kurią labai mėgo bulvarinė žiniasklaida, taip pat buvo neapsieinama be politikų komentarų, tai valstybės tarnautojų premijos ir priedai. Nuolat buvo apie tai primenama, skatinant visuomenės nepasitikėjimą Vyriausybe. Ar dabar kas nors pasikeitė? Galbūt sumažėjo premijų? Atvirkščiai, Seimo audito komitetas konstatavo, kad šiemet premijų išmokama 1,5 karto daugiau nei pernai.

8. Tarnautojų skaičius. Politikai labai mėgo kartoti, kad valdžios aparatas išpūstas ir reikėjo mažinti viešąsias išlaidas ne „paprastų žmonių“ sąskaita, bet pradedant valdininkais. Ar valdininkų per 2013 m. sumažėjo? Paradoksas, bet per visus 13 šio amžiaus metų valstybės tarnautojų buvo sumažėję tik 2008-2012 m., o šiemet tarnautojų gretos jau išaugo 106 pareigybėm. O aukščiausia valdžia, pamiršusi savo kalbas, ženkliai padidino viceministrų, patarėjų ir padėjėjų skaičių ministerijose. Juk postus dalinasi net 4 partijos!

9. „Už paprastą žmogų“. Nesinori kartotis, bet apie progresinius mokesčius socialdemokratai narsiai kalba tik opozicijoje. Priešingai, dešinieji visą savo valdymo laikotarpį pagrindine vertybe laikė Tautos solidarumą. Tiek mažinant išlaidas, tiek naikinant mokesčių lengvatas, buvo siekiama, kad labiausiai pažeidžiamiems žmonėms tai atsilieptų kuo mažiau. Mokslininkai pastebėjo, kad GINI indeksas, kuris parodo kiek pajamų gauna 10 proc. turtingiausių žmonių, persilaužė būtent 2010-2011 m. kai koeficientas sumažėjo nuo 36,9 iki 32,9 proc. Dešiniųjų politika sulaukdavo aršios kairiųjų kritikos. Nenuostabu, nes kaip rodo pirmieji šios valdžios žingsniai, vėl, pirmiausiai, galvojama apie turtingųjų ir elito interesus. Jau svarstomos naujos PVM lengvatos, nuolaidos naujiems automobiliams ir t.t. 

10. Profsąjungos. Rinkiminiai 2012 metai buvo gausūs profsąjungų mitingų ir kalbų apie skurdinamus pareigūnus, mokytojus, ugniagesius ir kitų specialybių tarnautojus. Kaip paaiškėjo vėliau, darbuotojai buvo agituojami protestuoti kai kurių lyderių, kurie gavo vietas politinių partijų priešrinkiminiuose sąrašuose. Nors darbuotojų situacija šiemet nėra pagerėjusi, daugiau lėšų algoms ir kitoms išlaidoms nėra skirta, tačiau kadangi Vyriausybėje ne tos spalvos partijos, pradingo ir mitingai, ir streikais.