Kritikuodama valdžią, opozicija atkreipia dėmesį į valdančiųjų klaidas, parodo rinkėjams kitokių sprendimų alternatyvas. Visuomenė per viešąją nuomonę gali kontroliuoti valdančiuosius, daryti įtaką jų sprendimams.

Tačiau tiek valdančiųjų partijų, siūlančių ir priimančių sprendimus, tiek opozicijos tikslas turėtų būti bendras – valstybės, visuomenės pažanga, geresni sprendimai bei naudos, gerovės kūrimas visiems piliečiams.

Stebint dabartinės opozicijos veiklą, kyla abejonių, ar tikrai jai rūpi rinkėjų, valstybės interesai. Daug kritikos Vyriausybės, ministerijų kryptimi, bet, atrodo, tik tam, kad būtų galima patekti į žiniasklaidos dėmesio lauką.

Surinkti parašai sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio interpeliacijai. Paskelbti ir jam adresuojami klausimai. Apibendrintai būtų galima sakyti, kad tuose klausimuose peršama viena mintis – pandemija valdoma blogai, ministras nesusitvarko su savo pareigomis.

Manau, jog daugumai Lietuvos žmonių užtenka sveiko proto palyginti, kokia yra padėtis Lietuvoje ir, pavyzdžiui, Austrijoje, Vokietijoje, Nyderlanduose. Ar mums reikėjo imtis tokių griežtų karantino priemonių, kaip kaimyninėje Latvijoje, gyventojų skaičiumi, išsivystymu palyginamomis Slovakijoje, Čekijoje?

Jei mūsų ligoninės, gydytojai palyginti gerai tvarkosi esant nemažam susirgimų skaičiui, jei ekonomika, verslo, sveikatinimo, sporto, pramogos ir kultūrinės veiklos veikia, ar tikrai epideminė situacija valdoma blogai?

Ar verslai ir kitos veiklos neprisitaikė, po didesnių ar mažesnių paburnojimų, prie nustatytų būtinų (kaip parodė patirtis) ribojimų? Ar tie ribojimai, kaip galimybių pasas, buvo neprotingi, neproporcingi ir jie nėra taikomi daugumoje Europos valstybių?

Žinoma, opozicija gali atkirsti, kad tik A. Dulkiui, Vyriausybei ir bendrai valdantiesiems situacija atrodo gerai.

Pandemijos valdymas nėra vien situacija ligoninėse. Gerai ar blogai ji valdoma rodo bendra ekonominė padėtis. Skaičiai, rezultatai pasako gerokai daugiau nei emocijomis grįsti pareiškimai.

Finansų ministerija pranešė, kad Valstybės biudžetas ir savivaldybių biudžetai sausio–spalio mėnesiais gavo beveik milijardą eurų daugiau pajamų nei buvo numatyta. Palyginkime, kad tai yra 2,173 mlrd. eurų daugiau nei 2020 metais tuo pačiu laikotarpiu. Prisiminkime ir valdžios sektoriaus skolos pokyčius: per 2020 metus, kai valdžioje buvo dauguma dabartinės opozicijos atstovų, valdžios sektoriaus skola išaugo nuo nuo 35,9 iki 46,6 proc. BVP, kai tuo tarpu per 2021 metus ji sumažėjo iki 45,3 BVP. Pažiūrėkime ir į Bendrojo vidaus produkto pokyčius: 2020 metais BVP mažėjo 0,9 proc., o 2021 metais BVP augimas, kaip rodo prognozes, viršys 4 procentus.

Ir praėjusiais, ir šiais metais kelis mėnesius gyvenome su griežto karantino apribojimais. Taigi, galima netikėti valdžia, bet palyginamieji skaičiai šalies ūkyje kalba patys už save: gerai ar blogai Vyriausybė tvarkosi šioje sudėtingoje pandeminėje situacijoje.

Ką per metus laiko racionalaus siūlė ar siūlo „valstiečių“ opozicija? Kai dar buvo valdančiaisiais nesiėmė griežtų, bet būtinų sprendimų praėjusių metų pabaigoje, kai sveikatos apsaugos sistema praktiškai jau buvo paralyžiuota. Prieštaravo galimybių paso įvedimui, gąsdino, kad gydytojams ir kitam medicinos personalui už sunkų jų darbą nebus atlyginta.

Skleidė abejones skiepais. Dar rėžė kalbas vasaros mitinguose, kurie virto riaušėmis. Na, ir bandė apie save priminti „basų mamų“ pamindžiukavimu prie Vyriausybės ir Prezidentūros.

O, tiesa, socialdemokratai mums visiems priminė, kad reikia plauti rankas.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys atsakys į opozicijos klausimus. Išklausysime nemažai emocingų kalbų. Tačiau, esu įsitikinęs, kad nemaža dalis rinkėjų mato ir vertina, kad Lietuvoje pandeminė padėtis, lyginant su kitomis Europos valstybėmis, mūsų kaimynėmis, yra tikrai neblogai valdoma.

Ir, pripažinkime, tame yra nemažas ministro A. Dulkio indėlis ir jo nuopelnas. Kaip ir bendrai Vyriausybės.

Opozicijos kritika reikalinga. Bet nereikia pamiršti atsakomybės ir esminio tikslo – ji turi padėti rasti, sutarti, priimti geriausius sprendimus valstybei, jos žmonėms.

Dabartinė opozicijos kritika, deja, daugeliu atvejų yra tik politikos rinkodara, oro virpinimas, priminimas apie save ir kritika dėl kritikos.