Įvairiausi komentatoriai ir politologai įvardija masę priežasčių - tai nepatrauklios asmenybės sąrašuose, tai trūksta jaunimo, tai bloga rinkiminė kampanija ir kt. Vis tik pagrindinį vaidmenį mūsų manymu suvaidino socialdemokratų partijos atstovų užimta pozicija ypač aktualiais Lietuvai klausimais.

Vienu atveju daugelis teisūs - ponas Z. Balčytis neturėjo jokių galimybių laimėti prieš D. Grybauskaitę. Dalis rinkėjų iš dviejų, jų manymu, blogybių rinkosi mažesnę, net jei nepatiko abu kandidatai.

Pasirinkimui daug įtakos turėjo D. Grybauskaitės užimta kieta pozicija Rusijos vykdomos politikos klausimu. Rinkėjams imponavo ir pasisakymai apie santykius su Lenkija. O ką daro socialdemokratų partijos atstovai? Pretendentas į prezidentus labai neaiškiai kalba apie santykių gerinimą su rytiniais kaimynais, nesuprasdamas, kad šių santykių gerinimas nuo Lietuvos mažiausiai priklauso.

Socialdemokratų partijos seimo frakcijos nariai pritaria LLRA reikalavimams ir teikia Seimui V. Tomaševskio reikalaujamus įstatymų projektus. Lenkų kortos, lenkiški vietovardžiai, lenkiškai - lietuviški asmens dokumentai,- tai preliudija pasikėsinimui į Lietuvos teritorinį integralumą.

Deja, socialdemokratų partijos atstovai nesuvokia ar nenori suvokti, kas vyksta įvairiose Europos Sąjungai priklausančiose valstybėse, jau nekalbant apie Rusijos ideologų peršamą naują pasaulio tvarką. Mes esame eurointegracijos šalininkai, tačiau pasaulio istorija sako, kad nėra amžinų imperijų ar valstybių sąjungų. Kuo taps ateities Europos sąjunga ir kur bus Lietuvos vieta nežino niekas.

Liberalų pergalės kalviu daugelis įvardiją A.Guogą. Vis dėlto galimai jiems didžiausią naudą davė bekompromisinė pozicija tiek Ukrainos dalies okupacijos, tiek Rusijos įvykdytos agresijos atžvilgiu. Ypatingai tuo pasižymėjo P. Auštrevičiaus daugkartiniai pasisakymai televizijos ir radijo laidose remiantys Ukrainą ir smerkiantys Rusijos veiksmus. Liberalai, matyt, suprato, kad didžioji dauguma Lietuvos žmonių labai rimtai vertina ir iškilusią realią grėsmę Lietuvos nepriklausomybei.

Atskiru klausimu galima pažvelgti į socialdemokratų partijos vykdomą ekonominę politiką. Lietuvos žmonės vienareikšmiai buvo prieš konservatorių primestą atominės jėgainės projektą, tačiau vyriausybės vadovas mažiau negu trims milijonams tautiečių bando įpiršti milijardus kainuojantį atominį monstrą. Netgi naudodami europinius pinigus nesugebame susitvarkyti su dar esančia jėgaine, o galvojame apie naują. Įdomu, kas ir kaip ją uždarinės, nes netgi japonai niekaip nesugeba įveikti Fukušimos problemų.

Mokame vieną iš didžiausių kainų Europoje už elektros energiją. Išgirtasis lenkų deleguotas energetikos ministras puikiai vertina veikiančią, taip vadinamą, elektros rinką, kur tarpsta nieko negaminantys elektros pardavimo tarpininkai, gyvenantys vartotojų sąskaita. Premjerui tai tinka. Netgi kai ministras mūru dengia privačius šilumos gamintojus tiek Kaune, tiek Vilniuje, kurie Prezidentės vertinimu apiplėšinėja Lietuvos žmones.

Nepaisant neigiamos gyventojų reakcijos vėl bandoma organizuoti skalūninių dujų gavybos konkursą.

Iš vargano Sodros biudžeto finansuojami privatūs pensijų fondai, kurie niekaip nepalengvins būsimų pensininkų gyvenimo. Nedaromi jokie žingsniai, kad mokamos Sodros įmokos kiek galima daugiau atitiktų būsimas pensijas, kas labai svarbu būsimiems pensininkams, ir leistų pagerinti įmokų surinkimą.

Nekuriamas bent vienintelis valstybinis komercinis bankas. Leidžiama valstybinių pinigų ir visų bankų klientų sąskaita pelnytis užsienio bankams.

Tik nuostabą kelia sveikatos ministerijos atsakingo darbuotojo pasvarstymai padidėjusių vaistų kainų klausimu, kai šis remiasi Laisvosios rinkos instituto užimama pozicija.

Socialdemokratų partijos ideologams kyla klausimai, kodėl partija pralaimi didžiuosiuose miestuose. Nemato ideologai, kad bent Vilniuje už šilumos ūkio skaidrumą, už vandens ūkio neprivatizavimą, prieš atitinkamus mero planus, šiuo metu pasisako tik konservatoriai, socialdemokratų balso nesigirdi. Vilniaus miesto socialdemokratų partijos atstovai dažniausiai pritaria miesto mero pozicijai, kuri dažnai neatitinka daugelio miestiečių interesų.

Mūsų nuomone tai tik keletas priežasčių, kodėl pralaimėjo socialdemokratų partija. Socialdemokratų sąjunga daug kartų siūlė, kaip sumažinti atskirtį tarp turtingiausių ir sunkiausiai gyvenančių žmonių, bet valdantiesiems tai nė motais. Socialdemokratinei idėjai Lietuvoje pritartų didelė dauguma Lietuvos žmonių.

Stambusis kapitalas Lietuvoje daro viską, kad tikros socialdemokratinės idėjos nebūtų įgyvendintos. Jam tai sekasi, nes socialdemokratų partija nieko nekeičia ir tik tęsia konservatorių politiką.