Jis kruopščiai stebi ir analizuoja kiekvieną Vyriausybės ir jos vadovo A. Butkevičiaus žingsnį. Ir elgiasi teisingai. Juk jis opozicijos atstovas ir kritikuoti privalo. Privalo. Bet ar tai daro tikrai argumentuotai ar tik iš privalėjimo.

Tarsi nuo atsarginių suolelio pakeltas ir įsiveržęs į futbolo aikštę surezga meistrišką kombinaciją pavadinimu “A. Butkevičiaus biurokratai kainuoja jau 100 mln. eurų daugiau”.

K.Masiulis teigia, kad “net ekspertai negali susigaudyti, kiek šiandien visai šaliai kainuoja valstybės valdymo aparatas”. Tačiau K.Masiulis, kitaip nei ekspertai, susigaudo ir mėgina visuomenę įtikinti mojuodamas šia viršekspertine analize, o tai ką jis ir jo komanda “padovanojo” Lietuvai per savo valdymą kažkodėl paliekama politinio mačo užribyje.

2009 m. įsisiūbavus krizei, K.Masiulio komandos kapitonas A.Kubilius pareiškė, kad valstybės tarnautojų skaičių sumažins 4000. Tačiau pačiame krizės įkarštyje nuo 2009m. sausio iki tų metų vidurio valstybės tarnautojų skaičius padidėjo net 615 etatų. Apkarpytame valstybės biudžete jų algoms skiriamų išlaidų santykis su visais asignavimais taip pat padidėjo.

Dar kadencijos pradžioje A.Kubilius žadėjo kruopščiai suskaičiuoti, kiek valstybė turi valstybės tarnautojų, turėti aiškų valstybės tarnautojų registrą. Tačiau net ir Saulėlydžio komisijos ataskaitose tų pačių metų skaičiavimai skiriasi.

Tuomet A.Kubilius išsikėlė ambicingą tikslą sumažinti valstybės tarnautojų skaičių 20 proc. Tačiau bendras darbuotojų skaičius sumažėjo vos 7 proc.

Saulėlydžio komisijos ataskaitoje pabrėžiama, kad užmokesčio fondas viešajame sektoriuje kasmet vidutiniškai mažėjo po 10 proc., tačiau 2010–2011 m. kai kuriose grupėse, pavyzdžiui, valstybės įmonėse ir viešosiose įstaigose, pakilo 10–11 proc.

Daugėjo darbuotojų ne tik akcinėse bendrovėse (+13 proc.) ar valstybės įmonėse (+9 proc.), bet ir viešosiose įstaigose (+5 proc.). K.Masiulis nutyli ir tai, kokį „pavyzdį“ parodė jo kapitonas, kuomet panaikintų apskričių viršininkai tiesiog buvo įdarbinti įsteigiant 10 naujų patarėjų etatų. Taigi, kovoti su biurokratija turėjusi Saulėlydžio komisija pati subiurokratėjo ir geriausia, ką galėjo padaryti - sumažinti pati save.

Akivaizdu, kad A.Kubiliaus Vyriausybė pirmiausia nesiėmė mažinti biurokratinio aparato, o problemas sprendė keldama mokesčius. Tuo tarpu mažindama socialines išmokas, tiek pat nemažino valstybės valdymo išlaidų.

Skaičiuodamas mokesčių mokėtojų pinigus K.Masiulis nutyli ir tai, kad vadovaujant A. Kubiliui, valstybės skola išaugo nuo 17 mlrd. litų 2008-aisiais iki beveik 48 mlrd. litų 2012 m.

Toks K.Masiulio komandos elgesys priminė žmones, kurie nori gerai gyventi imdami greituosius kreditus arba juos ima tik todėl, kad nebesugeba užsidirbti ir pamiršta, kad lengvai gaunamos paskolos brangiai kainuoja. Jas tenka grąžinti būtent A.Butkevičiaus Vyriausybei.

Tai gal pats laikas K.Masiuliui pasiskaičiuoti savo komandinio žaidimo pasekmės?