Šiuo metu esu pateikęs du įstatymų projektus. Vienas dėl profesinės karo tarnybos karių atlyginimo tobulinimo derinamas Vyriausybėje, kitas dėl šauktinių, kuriam Vyriausybė jau pritarė, svarstomas Seime.

Projekte siūlome į PKT karių tarnybinį atlyginimą įtraukti ir šiuo metu karių gaunamus butpinigius, kurių įtraukimas į tarnybinį atlyginimą ilguoju laikotarpiu padidins profesinės karo tarnybos karių gaunamas pensijas, ligos, motinystės, tėvystės pašalpas ir kitas išmokas, kurios skaičiuojamos nuo kario darbo užmokesčio.

Taip pat numatome papildomas pinigines skatinimo priemones profesinės karo tarnybos kariams, kariams savanoriams ir kitiems aktyviojo rezervo kariams už nepertraukiamą 4 metų tarnybą, taip pat kariūnams, sudariusiems pirmą profesinės karo tarnybos sutartį.

Palaikau šauktinių savanorių bei pirmumo prašymus atlikti privalomąją karinę tarnybą pareiškusius karius. Manau, kad reikia atsižvelgti į jų išsakytus pageidavimus, gerbti šių jaunuolių iniciatyvą ir juos motyvuoti. Todėl Seimui pateikiau siūlymus skirti skatinamąją išmoką pirmumo teisę pareiškusiems šauktiniams bei kiek padidinti išmoką savo noru tarnybą atliekantiems šauktiniams kariams, norėdamas teisingiau motyvuoti jaunuolius savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą.

Apmaudu, jog atsargos pulkininkas „šachmatų mėgėjas“, žinodamas šią informaciją, savo straipsnyje pateikė neteisingus skaičius, priešpastatydamas šauktinio ir PKT kario atlyginimus, kur PKT kario tarnybinis atlyginimas pateikiamas be priedų, o šauktinio nurodoma visa išmokų suma. Toks lyginimas, švelniai tariant, keistokas.
Taigi, atlyginimo skirtumas tarp profesinės karo tarnybos kario ir šauktinio yra ne 54 Eur, kaip savo komentare teigia atsargos pulkininkas, o nuo 244 iki 354 Eur. Seimui pritarus PKT atlyginimų tobulinimui, šis skirtumas būtų dukart didesnis nuo 320 iki 430 Eur lyginant su žemiausią laipsnį turinčio PKT kario atlyginimu.
Juozas Olekas

Jei Seimas pritars mano siūlymams, savo noru tarnybą atliekantiems šauktiniams kariams atlyginimas su visais priedais sudarys nuo 239 iki 338 Eur per mėnesį, atsižvelgiant į kario pavyzdingai atliekamą tarnybą. Metiniame šaukimo sąraše esantiems ir pirmumo norą atlikti tarnybą pareiškusiems jaunuoliams atlygis sudarys nuo 228 iki 315 Eur.

Žemiausią karinį laipsnį turintis karys (jaunesnysis eilinis) su visais priedais gauna „į rankas“ apie 582 Eur. Taigi atlyginimo skirtumas tarp profesinės karo tarnybos kario ir šauktinio yra ne 54 Eur, kaip savo komentare teigia atsargos pulkininkas, o nuo 244 iki 354 Eur. Seimui pritarus PKT atlyginimų tobulinimui, šis skirtumas būtų dukart didesnis nuo 320 iki 430 Eur lyginant su žemiausią laipsnį turinčio PKT kario atlyginimu.

Taip pat svarbu pabrėžti, kad priėmus mano teikiamą įstatymo projektą skirti išmokas pirmo teisę pareiškusiems ir kiek didinti išmokas šauktiniams savanoriams, metiniame šaukimo sąraše esantiems ir pirmumo norą atlikti tarnybą pareiškusiems jaunuoliams kaupiamoji išmoka sudarytų apie 22,80 Eur per mėnesį, o pareiškusiems savo noru atlikti tarnybą, kaupiamoji išmoka didėtų tik apie 7,60 Eur per mėnesį.

Esu ne dosnus, o racionalus valstybės asignavimų valdytojas. Krašto apsaugos ministerija „nepravalgo“ valstybės gynybai didinamų resursų, kaip teigiama atsargos pulkininko komentare. Priešingai negu 2009-2012 metais konservatorių-liberalų valdymo laikotarpiu, šiandien gynybai skiriamos lėšos racionaliai naudojamos pagal NATO standartus, kuriais remiantis išlaidos personalui išlaikyti sudaro ne daugiau 50 proc., o išlaidos pagrindiniams įsigijimams ir ginkluotei – ne mažiau 20 proc. visų krašto apsaugai skiriamų asignavimui.
 2008 – 2016 m. Krašto apsaugos ministerijos biudžetas pagal išlaidų sritis

Vienas mano svarbiausių prioritetų – profesinės karo tarnybos karių, karių savanorių ir šauktinių tarnybos sąlygų bei motyvacijos priemonių gerinimas. Nes mano supratimu ginklas be kario yra ne ginklas, kaip ir karys be ginklo gal ir nėra ne karys, bet turi žymiai mažesnes galimybes. Todėl savo darbu bei šiais siūlymais ir siekiu subalansuotos Lietuvos kariuomenės plėtros ir pagalbos kariui ne tik žodžiais.

Jei sekti ankstesnio straipsnio autoriaus „šachmatininko mėgėjo“ logika, reikėtų sumažinti ir pulkininkų skiriamas pensijas ir tas lėšas skirti naujos „Žemaitijos“ brigados aprūpinimui. Bet ar tai būtų teisinga?

Ir dar. Ar teisinga pulkininkui V. Malinioniui tiesti kelius bandymams patekti į Seimą, trypiant Lietuvos kariuomenę, juolab šauktinių ir savanorių iniciatyvos palaikymą.